Acasă Interviu „Numai împreună putem trece peste toate provocările timpului prezent, putând decide ceea...

„Numai împreună putem trece peste toate provocările timpului prezent, putând decide ceea ce este mai bine pentru oraşul nostru”

1510

Interviu cu IULICĂ OANE, primarul oraşului CORABIA

Primarul oraşului Corabia, Iulică Oane, rămâne consecvent proiectelor sale, legăturii cu cetăţenii şi dezvoltării comunităţii, pe care o conduce cu pricepere. Aspectul citatin al Corabiei a căpătat o nouă perspectivă sub bagheta primarului Oane. Putem vorbi de cele mai mari investiţii în infrastructură, realizate sau în curs de realizare, desfăşurate în oraşul de la Dunăre, cel puţin în perioada de după 1989. Aici, administraţia locală îşi face datoria faţă de cetăţeni, iar aceştia văd schimbările. 2019 este un an cu o agendă încărcată pentru primarul Iulică Oane…

– Ce a însemnat, din punct de vedere administrativ, pentru oraşul Corabia, anul 2018?
– În primul rând, cu ocazia noului an, vă doresc dumneavoastră şi cititorilor Ziarului de Olt, multă sănătate, fericire, prosperitate şi împlinirea tuturor dorinţelor! Anul 2018, pot spune că a fost un an de tranziţie, în privinţa proiectelor la care lucrăm, deoarece avem proiecte depuse, care au trecut evaluările finale, iar în 2019 aşteptăm să semnăm contractele de finanţare şi să dăm drumul la lucrări.

Element de arhitectură restaurat la Casa de Cultură

– Care sunt perspectivele pentru anul 2019?
– În anul 2019, aşteptam finalizarea reabilitării celui mai important sediu cultural din oraş, şi anume Casa de Cultură. Speram cât mai curând să facem recepţia acestei lucrări, care a fost executată prin Compania Naţională de Investiţii şi care, cu siguranţă, o să dea o notă aparte oraşului nostru, din punct de vedere cultural şi turistic. În 2019, vor continua lucrările de branşare la gaz a locuinţelor şi sperăm să începem cât mai curând reabilitarea instituţiilor de învăţământ şi a Spitalului Orăşenesc Corabia. Mă refer, în primul rând, la proiectul „Modernizare, reabilitare termică, reparaţii, consolidare şi extindere Şcoala Gimnazială «Virgil Mazilescu», clasele I-VIII”. Proiectul a fost realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a fost semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi aşteptam cât mai curând începerea lucrărilor. Valoarea proiectului este de 9.390.124 lei. Un alt proiect la care lucram, „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale a Grădiniţei cu Program Prelungit Numărul 2”, se realizează prin POR 2014 -2020. Proiectul a trecut evaluarea finală şi se aşteaptă semnarea contractului de finanţare, în valoare de 4.161.385,77 lei. Noi ne dorim să reabilităm termic toate instituţiile de învăţământ din oraş, pentru a scădea, bineînţeles, costurile cu încălzirea. Un asemenea proiect am reuşit cu Spitalul Orăşenesc – „Creşterea eficienţei energetice a pavilioanelor centrale ale Spitalului Orăşenesc Corabia”. Proiect realizat prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020. Valoare proiectului este de 8.282.346,45 lei. Contractul de finanţare este semnat şi aşteptăm începerea lucrărilor.

– Ce se poate face pentru a reînflori turismul din zona oraşului Corabia? Mai sunt speranţe?
– Bineînţeles, sunt speranţe! Dezvoltarea turismului rămâne un obiectiv principal pentru administraţia oraşului, de aceea am investit în reabilitarea Cetăţii Sucidava, în minunatul Port Turistic şi în reabilitarea Casei de Cultură. Anul trecut am organizat la Corabia o conferinţă turistică – „Dunărea în Anul Centenar” – care şi-a propus să reunească touroperatori internaţionali şi din România, specializaţi pe incoming, jurnalişti români şi străini, operatori de croaziere dunărene, pentru promovarea zonei oraşului Corabia şi a localităţilor adiacente, în scop turistic. Este un prim pas către aducerea acestei zone frumoase din sudul ţării în atenţia turiştilor, a companiilor de turism şi a celorlalţi factori de interes în domeniul turismului.

– Ce ne puteţi spune despre infrastructura din Corabia şi ce proiecte aveţi în acest sens?
– În anul 2018 s-a finalizat proiectul „Reabilitare şi modernizare străzi, oraş Corabia”. Valoarea acestui proiect este de 8.433.102,56 lei. A fost numai începutul reabilitării străzilor şi trotuarelor din oraş şi pot să vă spun că lucrăm la proiectul „Investiţii integrate pentru creşterea mobilităţii în oraşul Corabia”. Proiectul se realizează prin POR 2014-2020, a fost depus, a trecut de evaluarea finală şi aşteptăm semnarea contractului. Valoare acestui proiect este de 22.871.502,50 lei. Acest proiect cuprinde reabilitarea mai multor străzi şi trotuare şi aprximativ 11 km de piste pentru biciclişti. Astfel, trotuarele lipsă sau degradate şi înguste de acum vor fi înlocuite cu piste moderne, fiind reabilitate/amenajate 44.060 metri pătraţi trotuare. Lungimea totală a străzilor pe care se realizează investiţia va fi de 8.638 metri liniari, lungimea pistelor de ciclişti fiind de 11.044 metri liniari. Un alt proiect, care nu este al nostru, dar care aşteptam să înceapă, este cel de dragare a Dunării în zona oraşului Corabia, proiect realizat în parteneriat cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos. În fiecare an, am avut probleme deosebite cu apariţia depozitelor de aluviuni în zona portuară, care a condus în timp la închiderea accesului navelor în port şi la imposibilitatea desfăşurării operaţiunilor la danele portuare. Operatorii economici au avut pierderi mari, portul turistic a fost în pericol de blocare şi de aceea acest proiect de dragare a Dunării este foarte important pentru noi.

– O temă mereu actuală se referă la locurile de muncă. Ce poate face administraţia locală pentru atragerea investitorilor în vederea creării de noi locuri de muncă?
– Într-adevăr, este principala problemă cu care ne confruntăm, crearea de locuri de muncă este preocuparea noastră continuă. Faptul că oraşul Corabia nu a avut gaze naturale până acum a constituit un impediment serios pentru noi în atragerea de investitori care să creeze locuri de muncă şi să aducă bani la bugetul local. Acum oferim investitorilor toate utilităţile, avem teren, apă curentă, gaz, curent electric. Suntem sprijiniţi în acest demers şi de Consiliul Judeţean Olt, care sperăm să ne trimită investitori de calitate. Să nu uităm, în ultimul rând, că avem Dunărea aproape şi transportul naval este cel mai ieftin tip de transport.

– Care este proiectul de suflet al primarului Iulică Oane, în anii în care s-a regăsit la conducerea Corabiei?
– Pot spune că toate proiectele pe care le-am realizat şi le vom realiza au fost „de suflet”, deoarece în toate am pus suflet şi multă, multă muncă. Fie că a fost vorba despre continuarea sau finalizarea unor proiecte de anvergură, fie că a fost vorba despre lucrări curente, despre rezolvarea unor probleme sociale sau despre activităţi culturale, am abordat toate aceste lucruri împreună cu colegii din cadrul Administraţiei Publice Locale şi cei ai consiliului local, cu maximă responsabilitate. Iar rezultatele nu au întârziat, în mod firesc, să apară.

– Intraţi foarte des în contact cu cetăţenii acestui oraş. Ce vă spun şi care sunt principalele teme pe care le abordează cei în cauză?
– Eu comunic foarte bine cu cetăţenii, le ascult doleanţele la audienţe, precum şi atunci când îi întâlnesc pe stradă. Bineînţeles, locuitorii din Corabia doresc dezvoltarea oraşului prin crearea de locuri de muncă, care este şi un obiectiv al administraţiei locale. Problema câinilor vagabonzi este o altă temă de discuţie cu cetăţenii şi le pot comunica că Serviciul de Gestionare a câinilor fără stăpân şi-a început activitatea şi, în scurt timp, rezolvăm şi această problemă. Mai dificil de rezolvat este problema câinilor vagabonzi, care ne sunt aduşi în oraş din alte localităţi. O altă problemă pe care cetăţenii o solicită este dezvoltarea infrastructurii de apă şi canal şi sper că anul acesta Compania de Apă Olt, care a depus proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Olt, în perioada 2014-2020” să înceapă cât mai curând lucrările. Ştiu că este o lucrare de anvergură şi de durată dar vom avea, la sfârşit, apă curentă şi canalizare pe toate străzile din oraş, inclusiv cartierele Vârtop şi Tudor Vladimirescu. Anul acesta, o veste bună pentru locuitorii cartierului Vârtop este şi demararea proiectului de asfaltare a drumului judeţean Corabia-Vârtop-Vădăstriţa, proiect executat de Consiliul Judeţean Olt. Gândurile noastre se îndreaptă acum spre ceea ce avem de făcut în anul 2019. Ştiu că va fi un an greu, dar, cu toate acestea, am convingerea că vom reuşi să continuăm transformarea în bine a oraşului nostru, să continuăm proiectele pe care le-am început, dar şi să demarăm altele noi. Pentru toate acestea, invit cetăţenii oraşului Corabia să rămână aceiaşi parteneri de nădejde, ai mei şi ai administraţiei locale, inclusiv prin achitarea la timp a taxelor şi impozitelor locale.

– Cum pot fi readuşi acasă, la Corabia, tinerii plecaţi să muncească peste hotare? Mai sunt speranţe în acest sens, domnule primar?
– Este o problemă generală, cred că din toate localităţile au plecat tinerii. Este realitatea zilelor noastre, dar o realitate pe care trebuie să încercăm să o schimbăm. Cred că soluţia stă în programele guvernamentale care să ajute tinerii, şi nu numai, să-şi deschidă o afacere în oraşul natal şi să aibă mai multe facilităţi în găsirea unui loc de muncă, acasă. Bineînţeles, crearea de locuri de muncă în oraşele de domiciliu este o cerinţă prioritară. Şi oraşul nostru se depopulează rapid, cu aproximativ 300 de cetăţeni anual, de aceea îmi doresc foarte mult să sprijin cu tot ce pot întoarcerea acasă a celor din străinătate.

– Consiliul Judeţean Olt este un partener al administraţiei corăbiene. Care este relaţia dumneavoastră cu conducerea instituţiei respective?
– Consiliul Judeţean a fost întotdeauna un partener solid, un „umăr”, pe care am avut unde să plâng când a fost nevoie, şi pot să vă spun că am o relaţie deosebită cu conducerea Consiliului Judeţean Olt şi cea a Prefecturii Olt.

– Ce mesaj aveţi pentru corăbieni, acum, la început de an?
– Doresc să le mulţumesc, încă o dată, pentru sprijinul constant pe care l-am simţit din partea dumnealor, şi cu convingerea că şi în acest an vor fi la fel de prezenţi în viaţa comunităţii noastre locale. Numai împreună putem trece peste toate provocările timpului prezent, putănd decide ceea ce este mai bine pentru oraşul nostru. De aceea, îi invit să nu ezite să mă informeze asupra problemelor pe care le au sau pe care le sesizează în comunitate, pentru că numai astfel voi putea, la rândul meu, să acţionez corect şi prompt pentru soluţionarea acestora. Aşa cum deja mulţi mă cunosc, nu am alt scop decât dorinţa de a face tot ceea ce îmi stă în putere pentru ca noi toţi să avem şansa de a trăi într-un oraş din ce în ce mai frumos şi să ne putem mândri cu ceea ce suntem şi ceea ce facem pentru comunitatea noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.