Acasă Actualitate Afișul lui Rotea de la spital…

Afișul lui Rotea de la spital…

223

Au trecut cam două săptămâni de când, pe holurile de acces în Spitalul Județean de Urgență Slatina, au apărut niște afișe tehnoredactate satisfăcător, care includ, în dreptul unor fotografii cu cadre medicale luate de pe internet, și o mână căreia i se interzice primirea unor bancnote americane, cu textele de rigoare… Scrie destul de vizibil: „Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă!”, „Un medic câștigă între 16.000 lei și 30.000 lei brut”, „Un asistent medical câștigă între 4.800 lei și 11.000 lei brut”… „Lăsăm corupția să sufere, pe tine te vindecăm!”
Mesajul, ca și concept, nu este unic. A apărut în sistemul public medical, imediat după ce, în urmă cu mai bine de un an, actuala guvernare a decis să dubleze, pe puțin, salariile medicilor, asistentelor și infirmierelor. O măsură luată pentru a stopa exodul medicilor în Europa Occidentală. Cu rezultate slabe, din acest punct de vedere, luată și pentru a limita condiționarea actului medical, sub paravanul câștigurilor mici din sistemul public.
După mai bine de un an, rezultatele, din acest ultim punct de vedere, să recunoștem, se și văd. Sunt medici care renunță la condiționare, dar rămân și ceilalți, cărora obiceiul le dispare greu, chiar dacă le crește subit standardul de viață, mult prea mult, în unele cazuri, în raport cu ceea ce oferă…
Afișul, revenind la el, a creat, dintr-o dată, controverse. Nu puțini au avut ceva de spus. Am văzut-o, vizibil deranjată, pe liderul sindicatului SANITAS (al cadrelor medii) din spital. Comentarii legate de câștigul brut care poate fi confundat cu cel net, uitând să spună că în unele situații, prin completarea sporurilor, câștigul net se apropie chiar de cel brut. Evitând, mai departe, să vorbească despre creșterea actului medical, odată cu mărirea spectaculoasă a câștigului. Fie el brut, fie el net.
Pe de altă parte, o astfel de informare, fie făcută generalist, căci plaja de acțiune e dată între niște sume destul de largi (vezi explicația despre câștigul unui medic între 16 mii și 30 de mii lei) are legitimitate și legalitate. E vorba de un spital public, unde legea tocmai aici duce, spre transparență.
Afișul, căci el este subiectul principal, trebuie privit ca un pas făcut spre normalizarea sistemului sanitar public. Acolo unde astăzi, pe relația medic-pacient, sunt câteva lucruri de pus la punct, legate de condiționare, în speța de față, raportată la nevoia completării spre un venit decent (ceea ce nu mai e cazul), ca un prim-pas.
Un al doilea ar fi o mai bună comunicare în interiorul aceleiași relații. Astăzi pare un sacrilegiu să-l rogi pe un medic, de oriunde ar fi el, să-ți explice pe înțeles, ce înseamnă boala ta sau a aparținătorului, fără ca acesta să te trimită, cu o privire ucigașă pe fereastră sau să te lipească de tavan. O altă etapă, care o să aibă și ea, la rândul ei, nevoie de afișul de rigoare…
Oricum, lucrurile se așează, iar dacă un afiș, și nu mai mult, a născut atât de multe controverse, este un semn că sistemul medical public iese dintr-o etapă a existenței sale și intră în alta. Iar dacă din această confruntare câștigătorul final va fi pacientul, cu atât mai bine. Mai intervin, însă, și rămășițele unei mentalități. Mulți consideră o practică locală să te apleci spre buzunarul unui medic și să lași acolo participația dată de niște valori venite din folclor. Important e, și aici e cel mai mare câștig al afișului pus la inițiativa lui Cătălin Rotea, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, că astăzi se vorbește deschis despre sistemul sanitar public, din perspectiva câștigurilor (brute, nete, nu mai contează..). Iar oamenii implicați, medici pe de o parte, văd că s-a schimbat ceva, iar pacienții văd și ei că au dreptul să ceară un serviciu, fără să-l mai compenseze. Aici e reușita unei acțiuni care și-a atins ținta, tocmai prin controversele create de aproape două săptămâni încoace…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.