Acasă Interviu „Trebuie să ne construim singuri viitorul, nu să așteptăm ca alții să...

„Trebuie să ne construim singuri viitorul, nu să așteptăm ca alții să o facă pentru noi! Împreună salvăm România!”

414

Interviu cu Silviu Cristian Anton, președinte Uniunea Salvați România Olt

Într-un moment de descărcare a supapei, atunci când românii au strigat nemulțumirea față de întreaga clasă politică, a apărut în 2016 Uniunea Salvați România. Un proiect plecat dintr-o asociere a unor oameni care gândesc altfel. Un grup venit să schimbe România și să o așeze în zodia normalității, cea față de care, astăzi, se află atât de departe.

O ascensiune rapidă a USR, chiar dacă poate fi comparată, ca viteză cu alte proiecte politice anterioare, așează acest proiect în calea celor cu intenție de implicare, dar aflați în căutarea alternativei la cele două mari blocuri politice consacrate, de pe stânga (Partidul Social Democrat) și dreapta (Partidul Național Libera).
La Olt, Uniunea Salvați România există și se află în plin proces de construcție a structurilor din teritoriu. Sediul organizației județene este în Slatina, pe strada Ionașcu, Nr. 50. Președintele USR Olt, economistul și antreprenorul Silviu Anton, răspunde întrebărilor reporterului de serviciu, în cele ce urmează…

– Cine este USR, ce vrea și de ce este nevoie pe scena politică de un astfel de partid?
– USR este un partid format din oameni obișnuiți care s-au săturat de clasa politică coruptă ce a condus România după ’89 și am decis să ne implicăm activ în viața publică. Dorim să readucem normalitatea în politică și societate, politicienii trebuie să înțeleagă că din funcțiile deținute trebuie să servească interesul general și sunt acolo să gestioneze responsabil resursele statului în mod transparent pentru dezvoltarea României. Era nevoie de USR, pentru că de 29 de ani românii cer oameni noi în politică, noi venim să îndeplinim această dorință firească a unei părți importante din societate.

– Cine este Silviu Cristian Anton, președintele Uniunii Salvați România Olt?
– Sunt economist și antreprenor, am lucrat doar în privat și am decis în urmă cu aproximativ doi ani să mă implic în politică după apariția Partidului Uniunea Salvați București (USB), pentru că am văzut în jur prea multe speranțe distruse de politicieni care s-au vândut pentru funcții efemere și m-am săturat să văd cum se golește țara, ne pleacă familiile, prietenii, vecinii. Sunt pro european, democrat și sper eu un bun creștin și un bun român.

– Care sunt principiile după care se ghidează USR sau principalele puncte forte ale doctrinei formaţiunii politice?
– Valorile în care credem sunt integritatea, meritocrația, libertatea, moralitatea în politică. Ne dorim o Românie modernă, dezvoltată, integrată deplin în Europa secolului XXI. Entuziasmul, optimismul și perseverența sunt punctele noastre forte care vor duce mai devreme sau mai târziu la o schimbare reală a clasei politice.

– Cum se poziționează USR pe scena politică actuală, ce oferă acest partid cetățenilor?
– USR este un partid nou cu oameni noi! Oferim o alternativă reală pe scena politică, aducem speranță pentru mulți români și cred eu că vom fi partidul ce va dezvolta România astfel încât să ajungem la nivelul celorlalte țări europene.

– Nicuşor Dan a fost, acum e Dan Barna. Cu care e mai bine şi care este relaţia dumneavoastră cu actuala conducere?
– Am mare încredere în amândoi, sunt oameni competenți și integri, fiecare din cei doi au demonstrat că au calități de lider. Dan Barna și-a demonstrat capacitatea de lider prin faptul că a reușit să țină unit acest partid format din oameni diverși într-un moment dificil și mai mult am reușit să creștem în încrederea românilor. Am o relație foarte bună cu conducerea.

– Ce v-a determinat să intraţi în politică şi să alegeţi un partid de tipul USR?
– Nicușor Dan și Clotilde Armand sunt oamenii ce m-au determinat să intru în politică și să aleg USR – singura alternativă reală. A cântărit destul de mult și proverbul lui Edmund Burke: ‚,Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic’’.

– Ce se află pe agenda de lucru a preşedintelul USR Olt? Ce obiective v-ați propus la conducerea organizației județene?
– Prioritatea noastră în acest moment este extinderea în județ prin înființarea de filiale locale pentru a putea oferi o șansă reală de schimbare în majoritatea localităților județului. Mi-am propus să conving cât mai mulți oameni competenți și de bună credință să se implice în viața publică pentru că politica ne influențează viața tuturor. De asemenea sper ca anul acesta să venim cu un program local în câteva puncte, de dezvoltare a județului, câteva linii principale care să fie o bază de dezvoltare pe termen lung.

– Care sunt principalele trei probleme pe care le-aţi sesizat în judeţ şi ce soluţie aveţi pentru acestea?
– În primul rând lipsa totală de viziune pentru dezvoltarea județului. Dacă nu ai un obiectiv cu termene de realizare nu ai o direcție. Soluția: realizarea unui program pe termen lung pe diferite domenii: economie, infrastructura, educație, sănătate, agricultură, etc. O infrastructură în colaps. Din punct de vedere rutier este total inacceptabil să nu avem un nou pod peste Olt, probabil așteptăm ca să se prăbușească actualul pod, vechi de 100 de ani și ieșit de mult din garanție. Blocajul total din orașul Balș. Drumul național din zona Sâmburești – Leleasca ce traversează județul de la Est la Vest este, de asemenea, impracticabil. Drumul expres Pitești – Slatina – Craiova am spus de mult că nu va fi construit de actuala guvernare PSD – ALDE total incapabilă de a construi ceva… orice. De circulația pe calea ferată nu are rost să mai vorbim… Toate acestea pot fi rezolvate prin implicare și asumare politică, prin accesarea de fonduri europene. Trebuie doar să existe politicieni care să vrea cu adevărat acest lucru. Portul Corabia care în prezent este în colaps. Gândiți-vă ce ar însemna pentru Olt să avem un port comercial funcționabil prin care să exportăm produsele industriale din Slatina sau produsele agricole. Fondurile europene sunt soluția și în acest caz, trebuie doar să urmăm exemplul altor țări din bazinul Dunării.

– Românii se declară dezamăgiţi de întreaga clasă politică. Cum îi convingeţi să scoată USR din această impresie generală?
– Este de înțeles după atâția ani. Românii trebuie să se lase convinși de fapte nu de vorbe, toate acțiunile întreprinse în ultimii doi ani de USR dovedesc că luptăm pentru binele general: Proiectul ‚,Fără penali’’, ,,Oameni noi în politică’’ lupta din parlament pentru oprirea atacului asupra justiției, propunerile pentru anularea pensiilor speciale (nesimțite), etc. Toate acestea sunt fapte nu doar vorbe.

– Care sunt propunerile USR pentru alegerile europarlamentare?
– Cristian Ghinea – fostul ministru al Fondurilor Europene, Clotilde Armand – vicepreședinte USR si Președinte USR Sector 1, Nicușor Stefănuță – expert în afaceri europene, Vlad Botoș – Președinte USR Arad și Vlad Gheorghe vicepreședinte USR București (fostul candidat la Camera deputaților în 2016 la noi în Olt). Aceștia sunt primii cinci candidați.

– De ce trebuie votaţi candidaţii USR în detrimentul celor de la PSD sau PNL?
– Pentru că suntem competenți și integri. Pentru a avea rezultate diferite trebuie să schimbăm ce am făcut până acum. Nu putem avea alte așteptări dacă votăm aceleași partide la nesfârșit. Trebuie să ne dăm noi ca societate o șansă, un restart, merităm asta.

– Slatina şi Balşul nu au şosele de centură. În afara unor acuzaţii generice, individualizaţi eşecul acestor proiecte?
– Am văzut că o parte a presei locale este îngăduitoare cu Paul Stănescu, Darius Vâlcov și alții. Primul a fost ministru al Dezvoltării iar al doilea și-a justificat trădarea (prin trecerea de la PDL la PSD) prin faptul ca vroia centură la Slatina. Amândoi au deținut sau dețin funcții importante în stat și nu au făcut nimic în acest sens.

– Klaus Iohannis, preşedinte pentru un al doilea mandat. Ce aveţi de zis?
– Cel mai probabil așa va fi, nu văd în acest moment un contracandidat serios.

– Care este mesajul dumneavoastră pentru cetăţenii judeţului Olt?
– Veniți alături de noi, implicați-vă! Avem nevoie de membrii în toate localitățile județului. Trebuie să ne construim singuri viitorul, nu să așteptăm ca alții să o facă pentru noi! Împreună salvăm România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.