Acasă Politic Cronică parlamentară de Sărbători. Aleşii Oltului, la ora decontului

Cronică parlamentară de Sărbători. Aleşii Oltului, la ora decontului

140

Pe 11 decembrie 2018, s-au împlinit doi ani de mandat al Legislativului 2016-2020. Aflându-ne în anul care a marcat Centenarul Marii Uniri, de asemenea, am marcat şi jumătatea de mandat la care au ajuns parlamentarii ţării.
Parlamentarii au intrat în vacanţa Sărbătorilor de Iarnă, pe care o aşteptau cu drag, aşa cum le-au aşteptat pe toate. Cu toate astea, Parlamentul şi-a atins scopurile privind modificările unor legi care au făcut cetăţenii să iasă în stradă. Opoziţia, fiind prea mică şi neunită, a încercat, prin diverse acţiuni, să tragă de timp. La începutul lunii februarie a anului 2019, aceştia se vor întoarce la muncă şi îşi vor îmbogăţi activitatea palamentară, şi vor cunoaşte şi agenda cetăţeanului, care, uneori, este diferită de cea a politicienilor. Diferenţa dintre cele două agende e că cea a cetăţeanului chiar are probleme reale. În speranţa că, în noua sesiune parlamentară, aleşii judeţului nostru vor propune legi care susţină drepturile oltenilor, vor vorbi mai mult pentru olteni şi pentru România, vă prezentăm activitatea parlamentară a parlamentarilor Siminca Mirea, Paul Stănescu şi Marius Iancu.

Siminica Mirea
Senatorul Siminica Mirea activează, ca membru, în Comisia pentru afaceri europene şi Comisia pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală. Face parte şi din grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state: Australia, Brazilia, Tunisia, Finlanda.
Aceasta este semnatară a 42 de proiecte legislative, a susţinut nouă declaraţii politice, a adresat 34 de întrebări şi trei interpelări. De asemenea, a luat cuvântul de nouă ori în plen şi a semnat şase moţiuni. Amintim şi întâlnirea avută cu ambasadorul Tunisiei, E.S. doamna Boutheina Labidi, care s-a desfăşurat la un nivel diplomatic ireproşabil.
În domeniul transporturilor, senatorul a propus ministerului de resort să monteze separatoare de sens în locurile unde aveau loc des accidente. Dar şi montarea unor pasarele supraterane în Balş. Senatorul a mai solicitat ministrului Transporturilor să prezinte soluţiile pentru fluidizarea traficului din Balş. Ministrul a anunţat că a găsit o soluţie, iar aceasta este aceea de montare a semafoarelor inteligente. Prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, ministerul de resort va demara lucrările de executare a unui sistem de semaforizare la toate cele 12 treceri de pietoni din Balș, în cel mai scurt timp.
Nu poate fi trecut cu vederea proiectul senatorului privind introducerea orelor de prim-ajutor în şcoli.

Paul Stănescu
În calitatea sa de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, senatorul Paul Stănescu nu a abandonat activitatea parlamentară. Senatorul este membru în Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, membru al Uniunii Interparlamentareă (UIP) şi membru în grupurile de prietenie cu parlamentele statelor: Letonia, Mongolia, Cipru.
Acesta este iniţiator a 55 de proiecte legislative, a susţinut nouă declaraţii politice. A mai luat cuvântul în plen de şase ori şi a semnat o moţiune.
Ce mai recentă activitate, în cadul instituţiei guvernamentale pe care o conduce, a fost recepţionarea, în perioada 13-14 decembrie 2018, au fost recepţionate trei noi obiective de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii locale, realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (etapele I şi II), coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Este vorba de: reabilitarea sistemului de iluminat public din comuna Ciumani (jud. Harghita), cu o valoare totală de 597.231,76 lei; modernizarea şcolii cu clasele 0-VIII din satul Noapteșa, comuna Șișești (jud. Mehedinți), pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare, cu o valoare totală de 597.231,76 lei; construirea grădiniței cu program normal „Țepeș Vodă” din comuna Movila Miresii (jud. Brăila), a cărei valoare totală este de 714.649 lei.
Un proiect important a fost iniţiat de senator: modificarea şi completarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Iniţiatorii îţi propuneau ca şi persoanele din Slatina – nu numai din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Tîrgu Mureş şi de pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi – să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.

Marius Iancu
Unul dintre deputaţii cu cea mai bogată activitate în mediul online, Marius Iancu, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, dar şi în gruprile parlamentar de prietenie cu Republica Estonia, Republica Africa de Sud , Republica Singapore, a luat cuvântul de trei ori, este semnatar a 52 de iniţiative legislative, a formulat două întrebări şi interpelări şi a semnat o moţiune.
Cea mai nouă acţiune a deputatului, una altruistă, a avut loc recent, când acesta a oferit mai mult decât zâmbete pentru şase copii, care aveau nevoie să primească o faptă bună.
„Pentru Daria, Sofia, Ionuţ, Lili, Răzvan, Luci și Maria, a venit Moş Crăciun. După mulți ani, în casele lor s-au aprins luminţele din bradul pe care l-au împodobit cu drag.
Alături de Cătalin Uşurelu, președintele PSD Scornicești și echipa sa, le-am oferit familiilor Turlea și Căldăraru, din Scornicești, «Zâmbetul de sărbători»”, spune deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.