Acasă Actualitate De 1 Decembrie 1990. Delegaţia judeţului Olt, prezentă la Alba Iulia

De 1 Decembrie 1990. Delegaţia judeţului Olt, prezentă la Alba Iulia

130

La 1 Decembrie 1990, a fost pentru prima dată când s-a sărbătorit Ziua Naţională a României. Data de 1 decembrie reprezintă ziua în care, la Alba Iulia s-a înfăptuit unirea Transilvaniei cu Ţara Românească şi s-a citit „rezoluţiunea” în care se regăseau unirile înfăptuite pe durata anului 1918. La prima celebrare a Marii Uniri de la 1918, din partea judeţului Olt a fost prezentă delegaţia compusă din prefectul Nicolae Grădinaru, subprefectul Ioan Nedelea şi Jan Năstase, consilier juridic. La evenimentul care a avut loc la cetatea din Alba Iulia, delegaţia Oltului a depus, în sala Unirii, un Credenţional, redactat de Jan Năstase, document care s-a alăturat celorlalte date din partea judeţelor României. Ziarul de Olt vă prezintă textul integral al documentului:

„Credenţional

În momentul aniversar al MARII UNIRI, realizată la 1 Decembrie 1918, delegaţia judeţului O1t, pătrunsă de profunde semtimente de dragoste de patrie, aduce aici, în leagănul României
Mari, întreaga adeziune a populaţiei oltene la înaltele deziderate ale tării: unitate şi independenăă. Marturisim, aici, că orice efort nu va fi considerat prea mare pentru păstrarea fiinţei naţionale a poporului român.
Trăim astăzi momente înălţătoare, marcate de un înalt patriotisn si ne exprimăn deschis hotărârea, în numele întregii populaţii a judeţului O1t, de a contribui cu totă fiinţa noastră la păstrarea peste veacuri a acestei minunate ţări ce a avut un destin atât de greu marcat.
Nu putem uita vitejia şi dârzenia strămoşilor noştri începând cu Burebista şi Decebal şi apoi Traian, nu putem uita măreţele victorii prin care Mircea cel Bätrin, Vlad Tepeş, Ştefan
cel Mare sau lancu de Hunedoara au stăvilit avântul otomanilor porniţi să cucerească Europa, îl pastrăm viu în mintea şi inima noastră pe vijeliosul Mihai Viteazul ce a realizat pentru prima oară la 1600 Unirea, e drept vremelnică, dar esenţială ca fapt istoric, a celor trei Ţari Româneşti: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania.
Judetul O1t a dat ţării domnitori ca Matei Basrab şi Constantin Brâncoveanu, care au avut un rol deosebit în istoria natională. Oltenii au participat apoi la fapte importante ale
istoriei: Revoluţia de 1a 1821 şi 1848, fiind unele dintre cele mai impresionante.
Cu jertfă de sânge au sfinţit strănoşii noştrii pământul străbun al ţării în anii primului război, în urma căruia s-a înfăptuit visul de aur al românilor: UNIRBA CEA MARE.
Depunem astăzi, aici, omagiul nostru eroilor neamului, ce şi-au dăuit viaţa pentru binele
ţării şi-i asigurămm că jertfa lor nu va fi zadarnică, noi, cei de azi, urmându-le hotărât calea.
Fie ca România să trăiască în veci.

Prefect Nicolae Grădinaru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.