Acasă Actualitate „Aici se vor trata arșii!”

„Aici se vor trata arșii!”

217
     Dragii mei,
Am găsit această sintagmă în ultimele zile, înaintea ochilor mei aproape de fiecare dată când îmi deschideam telefonul pe pagina principală a majorității aplicațiilor sociale.
Ea nu vine singură, ci este atașată (aș vrea să fiți atenți la exprimare) unei imagini cu Catedrala Mântuirii Neamului a cărei sfințire ne-a învrednicit Dumnezeu să o trăim astăzi.
Am să vă spun cu toată autoritatea mea că sintagma prezintă un ADEVĂR! Acolo, în Catedrală se vor trata arșii! Dacă stau să mă gândesc bine, cam toți ne-am ars în ultimii 100 de ani! S-au ars eroii pe care nu îi mai pomenește decât Biserica în fiecare Liturghie! S-au ars de văpaia armelor dușmanilor acestui neam și se tratează acum îngropați la piciorul Sfintei Mese. Nu a fost niciun politician aseară să își aducă aminte de ei. A fost un patriarh, un sinod, au fost preoți, o mână de oameni și frați de arme care își vindecau arsurile din război.
Aceștia au fost acolo, în Catedrala Națională la prima slujbă făcută să îi trateze pe cei arși de război și pentru Unire!
S-au ars părinții noștri pe lângă lumânări și lămpi aprinse în blocurile acelea gri și înghețate când regimul făcea economie de resurse și de oameni! S-au ars la suflet când ceream banane sau o bucată de carne și mai ales căldură iarna. Generația aceea o să se trateze de arsură în această Catedrală care le oferă căldura unui neam care a suferit împreună cu ei!
Ne-am ars noi care în ultimii 28 de ani votăm promisiuni și sperăm că cineva o să ne vadă puroiul cum iese din rănile deschise alea unei țări care se vinde la fier vechi! Ne-am ars în inimi văzând rănile munților cheliți de păduri pentru străini și vrem să ne tratăm, așa că alergăm spre Dumnezeu, în Catedrală, să fim tratați măcar de prostie ca să nu mai îndurăm atât.
Tratăm în Catedrală generația aceasta de „prăjiți” care trage pe nas și crede că ”școala vieții” și „papucii gucci” ai lui Abi o să îi ofere o șansă la viață! Habar nu au de visul unui neam care și-a dorit un simbol al Unirii care să dăinuie în veci și să îi fie grefă peste rănile acelea usturătoare în urma incendiilor trupești și sufletești făcute de unii cu sabia, de alții cu tunurile și de restul cu pixurile.
Pregătim în Catedrală locurile pentru a trata pe arșii care vin după noi! Generația căreia abia îi dau dinții și care se arde singură de dorul părinților plecați la muncă în străinătate că aici, într-o țară atât de bogată, îi ustură sărăcia!
Deja mergem să ne îmbăiem în dezinfectantul rugăciunii ca să rămânem curați și ne ungem cu cremă peste sufletul care s-a pârlit de văpaia iadului. Acolo, lângă Sfântul Andrei, Sfânta Ecaterina, Sfinții Români și restul sfinților strigăm cu putere să ne audă generațiile de arși:
„În Casa slavei Tale stând, în Cer ni se pare a sta!”
Acolo, în Catedrala Neamului ne vom trata toți cei care ne-am ars!
     Dragii mei,
V-am rugat să fiți atenți la exprimare și vă reamintesc că am spus că au atașat la imaginea Catedralei sintagma din titlu! Noi am atașat o Catedrală la sintagma lor! Generațiile de arși au asistat astăzi la sfințirea singurului edificiu care s-a construit în România, dedicat Centenarului!
Restul?! Stegulețe? Insigne? Patriotism ieftin? Se vor uita pe data de 2 decembrie! Clopotele Catedralei vor răsuna și peste 100 de ani, aceasta o să trateze arși și peste 100 de ani și mai ales ea o să rămână în picioare când noi ceilalți ne vom face un pumn de pământ!
Ne plângem de banii dați pentru Catedrală dar nu vrem să înțelegem că ea nu o să stea singură acolo! Spitalul Sfântul Luca a așteptat Catedrala ca să poată să fie construit, la fel și casa Sfântul Andrei și celelalte din complex care vor alcătui trupul Catedralei Neamului!
Cred că astăzi Dumnezeu zâmbește! Ne zâmbește pentru că ne-am ținut promisiunea făcută Lui și am reușit să sfințim Catedrala Mântuirii Neamului! Nu zâmbește Singur ci înconjurat de toți cei care au fost ”arși” pentru ca poporul Român să poată intra astăzi în rândul popoarelor care au o catedrală reprezentativă pentru istoria lor.
Bucurați-vă și vă veseliți, clopotele Catedralei ne anunță că România Mare are 100 de ani și o Catedrală pentru următorii mii de ani! ”Aceasta biserică, Tatăl a zidit-o! Fiul a întărit-o! Sfântul Duh a înnoit-o, a lumiat-o și a sfințit sufletele noastre!”

Aici se vor trata arșii acestui neam Amin!

Alin Bolboașă Șofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.