Acasă Actualitate „100 DE ANI – 1000 DE ARBORI”, proiect asumat de ALDE Olt

„100 DE ANI – 1000 DE ARBORI”, proiect asumat de ALDE Olt

144

        Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, Filiala Olt a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a organizat o acţiune dedicată CENTENARULUI MARII UNIRI, sub sloganul „100 DE ANI – 1000 DE ARBORI”.

Începând cu orele 10,00, membrii ALDE Olt au plantat la pădurea Strehareţi, din municipiul Slatina, 500 de arbori. Acesta este numai începutul, întrucât, până în primăvara anului următor, ALDE Olt la planta în judeţul nostru circa 1000 de arbori. Pădurea Strehareţi, o valoroasă rezervaţie dendrologică, a fost aleasă întrucât, în ultimii ani, a fost supusă defrişărilor ilegale.
Circa 100 de membri ai partidului şi iubitori ai naturii care s-au raliat acţiunii organizate de ALDE au mers să planteze puieţi de salcâm, în prima zi cu ninsoare a anului curent, fără să ezite din cauza vremii nefavorabile. S-a muncit cu multă plăcere, iar rezultatul a fost de natură să-i mulţumească pe toţi participanţii, care au considerat că acţiunea de împădurire este o obligaţie cetăţenească, la care ar fi bine să adere cât mai mulţi români, nemulţumiţi de faptul că, în ultimii ani, o parte considerabilă a pădurilor a fost defrişată în mod sălbatic şi, evident, ilegal.

La terminarea lucrului, domnul Popescu Mircea, inginer silvicultor, participant la acţiunea de împădurire organizată de către ALDE Olt, a oferit celor prezenţi informaţii preţioase şi mai puţin cunoscute despre pădure şi despre rolul arborilor, după cum urmează:
Suprafaţa de pădure naţională:
– 6,4 mil. ha în 1989, aproximativ 27% faţă de media europeană, de 38%;
– 6,9 mil. ha în 2018, aprox. 29%;
– 7,3 mil. ha în 1918 ( cu Basarabia, care avea 219 mii ha şi Bucovina de Nord, cam tot atâta);
Reducerea suprafeţei s-a făcut după reforma agarară din 1921, după care s-au defrişat cam 1,2 mil. ha , dar şi pe timpul Sovrom –urilor –vezi pădurile Vrancei ş.a.m.d.
Suprafaţa de pădure în judeţul Olt:
– 54 mii ha aprox. 10% din suprafaţa judeţului;
De ce sunt necesare împăduririle
– pentru redarea în circuitul ecologic şi economic a terenurilor degradate – improprii folosinţei agricole – circa 2 mil. ha la nivel naţional şi cca 20 mii ha la nivelul judeţului;
– pentru efectele benefice ale pădurii asupra mediului și anume:
– fixarea solului , reducerea eroziunii hidrice şi eoliene;
– Reglarea circuitului apei în natură, previne seceta şi reduce forţa ploilor torenţiale care provoacă inundaţii;
– reduce forţa vântului, a viscolelor, împiedică formarea troienelor;
– reţine praful şi noxele;
– produce oxigen şi captează CO2;
– un arbore matur produce oxigen pentru 3-4 persoane și reţine CO2 cât degajă motorul unei maşini care parcurge 1000 km.

Cetățenii ar trebui să participe în număr mai mare prin acţiuni de voluntariat la împăduriri, iar autorităţile locale ar trebui să acceseze fonduri pentru:
– sporirea suprafeţei de pădure pe cap de locuitor ( în EU 0,33ha, iar la noi 0,11ha ) prin:
– accesarea de fonduri europene – axa 4 POR 2014-2020;
– finanţări de la fondul de mediu prin L 200/2010;
– accesarea măsurii 211, prima împădurire prin APIA;
– cetăţenii trebuie lămuriţi că prin împădurire nu se reduce suprafaţa agricolă, pentru că se împăduresc doar terenurile degradate : mlaştini, nisipuri volante, sărături, râpe ravene, ogaşe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.