Acasă Fără categorie Unitatea, piatra de temelie a României Mari. Siminica Mirea, declaraţie despre Centenar

Unitatea, piatra de temelie a României Mari. Siminica Mirea, declaraţie despre Centenar

69

Recent, senatorul Siminica Mirea a susţinut o declaraţie referitoare la anul care ar fi trebui să fie mai intens simţit în inimile noastre, să vibreze cum s-a întâmplat cu unimile românilor de la 1918. Senatorul face o radiografie A celui mai important moment în istoria ţării: Marea unire de la Alba Iunie, evenimentul care concluziona luptele pentru reîntregirea neamului şi dorinţa românilor de a fi fraţi pe un unic pământ.

„Conflictele interne de pe scena politică românească ne-au abătut de la principalul eveniment al acestui an: Centenarul Marii Uniri. În pofida proiectelor aprobate de doamna prim-ministru, Viorica Dăncilă, încă de la începutul anului, dar şi de lucrările demarate de primării, societatea românească nu se regăseşte în spiritul idealurilor de acum 100 de ani.
Unirea din anul 1918 a reprezentat un moment fundamental în istoria României, o piatră de temelie pe care străbunicii şi bunicii noştri au construit ţara în care trăim, astăzi, cu toţii. Perseverenţa şi abilitatea liderilor politici, dar şi dorinţa puternică a românilor din toate regiunile istorice au condus, în cele din urmă, la formarea României Mari. Ceea ce părea a fi imposibil, s-a concretizat prin idealul naţional al unificării, după secole întregi de încercări ale imperiilor vremelnice de a scinda poporul român şi de a-i împărţi teritoriile,

În prezent, configuraţia ţării noastre a resimţit modificări faţă de suprafaţa pe care se întindea în urmă cu 100 de ani. Pierderea Basarabiei, Bucovinei, dar şi a Ţinutului Herţei în anul 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, a reprezentat un moment de cotitură, dar şi un moment de reflecţie cu privire la responsabilitatea poporului român de a-şi menţine unitatea în faţa pericolelor constante, venite din afara ţării.
Din nefericire, luptele interne şi jocurile de culise macină societatea românească şi o deposedează de valorile ce au consacrat-o. Nu trebuie să uităm că unirea din anul 1918 s-a realizat în ciuda deznădejdilor şi a neîncrederii de la acea vreme. Condiţiile erau neprielnice, întrucât ţara noastră era epuizată în urma unui război dificil pe care l-a avut de purtat. Cu toate acestea, pesimismul şi descurajarea au dispărut treptat, fiind înlocuite de încredere şi ambiţia cu care s-a realizat idealul unităţii naţionale.
Declaraţia mea reprezintă o trecere rapidă prin istorie pentru a reaminti ceea ce înseamnă, cu adevărat, acest moment. Evenimentele prezentate ar trebui să dea de gândit şi să evidenţieze potenţialul imens de care acest popor a dat dovadă în faţa oricăror încercări. Nemulţumirile noastre actuale par a fi neînsemnate în raport cu problemele pe care le-au întâmpinat înaintaşii noştri pentru a-şi îndeplini un scop comun. În acest sens, sunt sigură că depăşirea momentelor dificile cu care ne confruntăm în prezent s-ar putea soluţiona rapid prin conlucrare şi înţelegere reciprocă spre îndeplinirea ţelurilor comune.
Astfel, doresc, prin această declaraţie, să fac un apel la dialog şi înţelegere. Taberele ce s-au conturat în societatea noastră sunt contraproductive şi se află în totală contradicţie cu tabloul României din 1918. Sărbătorirea Centenarului, aşa cum se cuvine, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toţi românii.”, spune senatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.