Acasă Cultură Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina

Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina

234

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina, a avut loc o dublă lansare de carte: „Pildele şi minunile Domnului Iisus”, de Paulian Buicescu şi „Rămăşagul”, Constantin Stanciu. Alături de cei doi scriitori au fost prieteni de suflet şi iubitori ai cărţii. Au luat cuvântul, printre alţii, scriitorul Marian Malciu sau poetul Grigore Călin, care a prezentat cea mai nouă antologie naţională dedicată Centenarului Marii Uniri, „Casa mea, România Mare”, dar şi diplomele pe care acesta le-a obţinut în ultima perioadă. Au fost două ore de poezie, de proză, de cuvinte frumoase şi de prietenie.

„Pildele și minunile Domnului Iisus” sunt despre noi
Iisus este Învăţătorul nostru, iar cei care ne învaţă cultura generală în ciclul primar ne sunt dascăli. Este învăţătorul care nu aşteaptă cadouri şi nu vrea să fie plătit de nimeni. De la El învăţăm, permanent, să fim mai buni. Ne-a dat şi o carte: Biblia. Din ea putem înţelege istoria, geografia, politica sau viaţa socială a vremurilor cu care El a fost contemporan. Prin intermediul evangheliştilor, noi, muritorii de rând, am învăţat să avem o conştiinţă curată, un gând bun şi să fim altruişti. Ce ar fi viaţa tuturor fără Biblie? Nu am mai şti nimic despre Învăţătorul nostru. Biblia este un manual bogat în informaţii şi cu foarte multe pagini. Ne trebuie mult timp să o citim şi să o înţelegem. O putem înţelege numai când suntem puşi în faţa unor situaţii sau a unor cumpene.
Dar să nu ne speriem. Mai sunt oameni care ne apropie de cititul Bibliei, care este un gest de altruism. Ne trimit direct către cele mai importante capitole din Sfânta Scriptură.
Un astfel de om altruist este profesorul şi teologul Paulian Buicescu, care ne iese în cale cu una dintre cele mai utile cărţi în materie de cultură religioasă.
„Pildele și Minunile Domnului Iisus”, Un titlu care ne spune la ce să ne aşteptăm. Aşa că, să ne facem timp şi să trecem prin paginile acestui compendiu de pilde şi minuni ale Domnului nostru IISUS.
Cartea este structurată pe două capitole: „Pildele” şi „Minunile”. Prima pildă prezentată este cea a lui Matei (5:13): Dacă sarea nu mai sară și nu mai dă gust la măncare/ Nemaifiind de trebuință, e călcată în picioare…/ „-Voi Ucenicii sunteți sarea, care drege omenirea/ De-aceea să fiți cu grijă, să nu vă pierdeți menirea !”.
Este esenţială această pildă, pentru că nu trebuie să ne gândim că Iisus se adresa numai ucenicilor lui, ci şi nouă. Noi avem un rol important în această lume: să fim „sarea” şi să dregem Omenirea. Prin gesturi mici sau mari să fim sarea = sprijinul, lumina.
Cel de-al doilea capitol, „Minunile”, debutează cu prima minune săvârşită de Învăţător: „Transformarea (Prefacerea) apei în vin, la Nunta din Cana Galilei (Ioan 2, 1-11)”.
De ce a mers Iisus în Galileea şi de ce a transformat apa în vin? A încurajat Iisus consumul de alcool? Sunt câteva întrebări, care au răspunsuri simple. Iisus nu a ajuns întâmplător în Galileea, ci în locul în care oamenii iubeau Divinitatea şi a transformat apa în vin pentru că acel vin nu era un suc de struguri, ci sângele Învăţătorului. Cât despre încurajarea consumului de alcool nici vorbă. Oamenii din Galileea trăiau în limitele poruncilor lui Dumnezeu. Iisus nu ar fi transformat apa în vin dacă ştia că toţi oamenii beau până u mai ştiu de ei.
Nu vreau să spun mai multe despre această carte, pentru că aş comite infracţiunea de răpire. V-aş răpi plăcerea de a afla pildele şi minunile lui Iisus şi a le oferi propria interpretare. O cartea atât de frumoasă nu putea fi scrisă decât de Paulian Buicescu, un ucenic al Domnului important, contemporan cu noi. Alegeţi să învăţaţi binele, frumosul, iubirea şi să-i învăţaţi şi pe cei aproape vouă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.