Acasă Actualitate VA EŞUA GLOBALIZAREA?

VA EŞUA GLOBALIZAREA?

178

De ce s-a invocat globalizarea ca soluţie miraculoasă pentru progres pe toate meridianele?
Ce model a stat la baza ei?

Modelul a fost „OCCIDENTUL” care „a funcţionat” câteva veacuri pe baza uriaşelor resurse aduse din colonii ce au asigurat progresul şi bunăstarea în metropole. Toate aceste resurse erau mai degrabă „gratuite” decât ieftine, căci erau „scoase” prin munca istovitoare şi neplătită a celor din colonii care mai supravieţuiau.
Azi, acest model nu mai este viabil pe acei „parametrii”, iar RESURSELE PROPRII nu pot asigura prosperitatea acelor ţări întrucât economiile lor pot „capota”.
Aşa a apărut „NOUL CONCEPT” al GLOBALIZĂRII a cărei esenţă presupune „proiectarea” de soluţii care să suplinească aportul RESURSELOR DIN COLONII, ceea ce ar însemna însă:

1. O nouă „colonizare” concepută „modern”.
2. Controlul CELOR MARI asupra resurselor planetei.
3. „Valorificarea” acestor resurse de multinaţionale cartalizate în ŢĂRILE DEZVOLTATE.
4. „Sărăcirea strategică” a celor deja săraci.

NUMAI CĂ, în etapa în care ne aflăm, popoarele lumii, într-o mare măsură, au devenit VIGILENTE şi înţeleg foarte bine că acea DEZVOLTARE DURABILĂ preconizată este doar o fantomă.
A. TEORIA cum că RESURSELE sunt un bun planetar şi că ele trebuie exploatate la comun la nivel planetar a fost „descoperită” ca fiind de fapt o aprigă manipulare a opiniei publice mondiale.
„STRATEGIA” că sprijinind AMERICANIZAREA GALOPANTĂ, echivalentă a globalizării de fapt, şi care evocă teza că resursele NU POT FI NAŢIONALIZATE ÎN MOD LEGITIM pe motiv că ele sunt valori ale patrimoniului universal la care, chipurile, trebuie să aibe acces toate comunităţile planetei, utilizând în comun atât tehnologiile de care dispun UNELE, cât şi forţa de muncă a ALTORA, DAR profiturile să se repartizeze la multinaţionalele care dispun de tehnologie şi expeţi în comercializare, începe să fie trecute deja la capitolul de domeniul trecutului.
LIDERI TINERI şi AMBIŢIOŞI din multe ţări ale lumii privesc suspicios globalizarea şi au demarat, în schimb, viabile politici ci discernământ faşp de propria istorie, pentru un viitor naţional şi independent.
B. OBEDIENŢA faţă de modelele occidentale de comportament, ca mijloc de internaţionalizare a prosperităţii (în lume), s-a dovedit a fi o UTOPIE.
Tentantă pentru TINERET, dar şi pentru AVENTURIERI, aceştia au luat drumul străinătăţii sperând în primul rând în salarii mai mari.
AZI, foarte mulţi, care deşi şi-au găsit un loc de muncă, dar nu în speialitatea pe care o aveau, au ajuns la situaţii la limita imposibilului.
Ca urmare, sunt tot mai puţini cei dispuşi să mai acorde credit corelaţiei dintre globalizare şi prosperitatea personală.
În acelaşi timp, LUMEA A III-A a înţeles că aşteptând internaţionalizarea prosperităţii prin globalizare, de fapt, se scufundă în sărăcia tradiţională extremă şi că guvernele din ţările ei au impus reguli neatractive pentru cetăţeni, la care ar fi bine să renunţe în schimbul unor programe de dezvoltare proprii.
Asta şi pentru că aceste ţări sunt posesoare de resurse, iar puterea de decizie naţională a bogăţiilor lor ar face din ele „ţări emergente”, care să le scoată rapid din subdezvoltare prin forţe proprii.

C. IMPUNEREA prin forţă – uneori armată – în numele democraţiei – a valorilor occidentale, ca singurele valori valide, cu scopul unei omogenizări culturale galopante, a eşuat, căci AZI foarte multe ţări îşi întocmesc proiecte specifice naţionale în disjuncţie cu „valorile globalizării”.
Azi, este tot mai limpede că doctrina multiculturalităţii nu mai are viitor, că realitatea a demonstrat că nu mai are „resurse” de creativitate istorică, astfel că încercările CELOR MARI de lichidare treptată a indentităţilor naţionale au eşuat.
Nu cumva în procesul valurilor de migranţi din ultimii ani spre EUROPA sunt implicaţi americanii pentru a destabiliza comunitatea europeană?
Numai că tocmai asta a determiant U.E. să „se prindă” şi ca urmare multe state să se opună globalizării şi a GUVERNULUI MONDIAL visat de oligarhia financiară a planetei?
D. TACTICA GEOPOLITICĂ promovată adesea de CEI MARI prin încurajarea unor grupuri etnice de a se desprinde de ţările lor cu scopul de a forma noi STATE oricât ar fi de mici eşuează, AZI, CU SUCCES.
Ţările în cauză „s-au prins” şi nu mai tolerează o aşa-zisă desprindere şi purificare etnică.
Ca urmare, speranţa CELOR MARI de a-şi impune interesele la asemenea noi niveluri regionale s-a năruit iremediabil, iar lărgirea sferei lor de dominaţia a euşuat.
DA! Globalizarea va eşua, pentru că scopul ei de a-i îmbogăţi pe CEI PUŢINI şi a extinde sărăcia pentru CEI MULŢI s-a dovedit a fi IMORAL şi de NEACCEPTAT pe PĂMÂNT.
PREZENTUL şi VIITORUL PAŞNIC aparţin fiecărei şi în acelaşi timp tuturor naţiunilor, căci cu cât economia lor va fi mai sănătoasă şi eficientă, cu atât PLANETA NOASTRĂ va atinge un standard ridicat pentru fiecare dintre noi.
TEZĂ subliniată cu putere şi în luările de cuvânt de la ADUNAREA GENERALĂ de la ONU din săptămâna 24-28 SEPTEMBRIE 2018.

Profesor
ION PĂTRAŞCU
Slatina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.