Acasă Fără categorie Festivalul-Concurs Național „Arte şi Tradiţii Româneşti” – ediţia a V-a

Festivalul-Concurs Național „Arte şi Tradiţii Româneşti” – ediţia a V-a

542
Spectacolul valorilor şi tradiţiilor autohtone
Festivalul-concurs „Arte şi Tradiţii Româneşti”, care anul acesta a ajuns la cea de-a V-a ediţie este un eveniment care se adresează cursanților școlilor populare, ideea originală a unui astfel de festival aparţinând directorului Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, Viorel Pintea. Festivalul urmărește evaluarea capacității formativ-artistice și stimularea interesului de inițiere și performanță a tinerilor aflați sub indrumarea profesorilor și meșterilor populari de specialitate. Este, deopotrivă, și un schimb cultural, ținând cont de secțiunile artistice care comportă un anumit grad de solicitare din partea organizatorilor, colaboratorilor și partenerilor implicați în acest eveniment cultural.
„Arte şi Tradiţii Româneşti” este un demers artistico-cultural apreciat la nivel naţional de către celelalte şcoli populare, care vin la Slatina pentru a-şi prezenta rezultatele muncii de peste an. Slatina devine astfel capitala artei şi tradiţiilor româneşti timp de trei zile, în perioada 23-25 septembrie 2018. Măre parte a evenimentelor din cadrul festivalului vor avea loc pe esplanda din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, iar unele probe din concurs vor avea loc şi la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din capitala judeţului Olt.
Un eveniment de amploare
„Arte şi Tradiţii Româneşti” este cel mai important eveniment naţional la care paticipă şcolile de arte şi meserii din ţară, iar obiectivele principale al festivalului sunt: să dezvolte spiritul de competiţie, valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti sau vizibilitatea şi amplificarea activităţii din cadrul şcolilor de profil din ţară. De organizarea directă a festivalului se va ocupa, cu profesonalism Viorel Pintea, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, care a reuşit să facă un eveniment de succes naţional, datorită ediţiilor precedente.
Festivalul va avea 11 secţiuni în cadrul cărora vor participa elevii şcolilor populare de arte şi meserii din ţară: dans popular, balet, dans modern, canto clasic, muzică instrumentală clasică, muzică uşoară, canto popular, instrumente populare, tarafuri, grup vocal folcloric şi grup instrumente populare.
Bătălia şcolilor va fi mare, deoarece premiile vor fi şi în bani, menite să stimuleze actul de competiţie. Spre exemplu, la secţiunea muzică instrumentală clasică, menţiunile vor fi premiate cu suma de 100 lei, premiul III cu 200 lei, premiul II cu 300 lei, iar premiul I cu 400 lei. De asemenea, premiile pot urca şi la suma de 600 lei, în cadrul secţiunii tarafuri.
Concurenţii vor benificia de o jurizare obiectivă, formată din profesionişti în domeniul artistic, personalităţi locale cu probitate (profesori, regizori, compozitori sau interpreţi de muzică uşoară, populară sau clasică).

Programul festivalului
Am vorbit despre ce înseamnă acest festival şi cum se va organiza el, însă trebuie să vorbim şi despre programul de desfăşurare a acestui festival-concurs, care reuşeşte să aducă, împreună, şcolile populare de arte şi meserii din ţară şi să prezinte publicului ce au elevii lor mai frumos de arătat. Cu mult talent, pentru că astfel de şcoli sunt fabrici de talente.
Festivalul va debuta duminică, 23 septembrie a.c., la ora 10:00, cu parada costumelor, care se va desfăşura între Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina şi esplanada din centrul Slatinei. La destinaţie, Lyra Band va susţine un miniconcert. După acest moment, participanţii vor susţine demonstraţii artistice.
Prima probă a concursului este cea de dans popular, iar câştigătorii vor primi şi premii. Ziua se încheie cu un concert susţinut de Cvintetul Operei Române, de la ora 19:00, iar de la ora 20:00, trupa Events Craiova va susţine un spectacol coregrafic.
Cea de-a doua zi a festivalului-concurs va debuta la ora 9:00, cu proba de balet, urmată de proba de muzică uşoară şi dans modern. După aceste probe, va avea loc o premiere parţială a concurenţilor câştigători. Concursul continuă cu probele canto clasic şi instrumental clasic.
Seara este dedicată muzicii cu influenţe sârbeşti. Boban Janovic şi trupa sa sârbească vor susţine un spectacol muzical în prezenţa tuturor celor care vor să vadă şi să asculte muzica sârbilor.
După spectacolul oferit de Janovici, juriul va oferii premii importante în cadrul Galei Laureaţilor a celei de-a doua zi a festivalului.
Ultima zi de concurs, 25 septembrie 2018, începe cu secţiunea de canto popular. Urmează concurenţii solişti pentru secţiunea instrumente populare, iar după asta, vor urma secţiunile tarafuri, grup vocal folcloric şi grup instrumente populare.
Până vor decide juraţii cine merită premiile, pe scena amenajată pe esplanadă, va urca Orchestra Şcolii Populare de Arte şi Meserii. Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu vin iar la Slatina, unde au fost mereu primiţi cu drag. Aceştia vor susţine un spectacol folcloric de înaltă ţinută.
Seara se va încheia cu Gala Laureaţilor ultimei zile de cocurs.
Dar, festivalul nu se termină aici, ci va continua. Va continua şi la anul, cu noi chipuri, cu o nouă formă de a promova tradiţiile şi artele româneşti, iar organizatorii, așa cum ne-au obişnuit, ne vor pregăti surprize interesante, pentru ediţia din anul 2019.
Dacă iubiţi arta şi tradiţiile româneşti, aveţi o şansă, anul acesta, de a le vedea în centrul Slatinei, acolo unde, timp de trei zile, se va desfăşura unu dintre cele mai frumoase şi iubite festivaluri de gen din ţară.
„Arte şi Tradiţii Româneşti este despre noi toţi, despre Centenar, despre muzica şi dansul popular, despre muzica uşoară şi clasică, despre instrumentele populare şi clasice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.