Acasă Actualitate Invitația la nuntă

Invitația la nuntă

281

Fiecare dintre dumneavoastră în această perioadă trebuie să onoreze măcar jumătate din invitațiile primite la diferitele nunți. Am fost și eu la câteva și sincer încă mai am câteva plicuri încă nedesfăcute și îmi este frică să mă uit la ele că poate se suprapun si să nu stârnesc undeva supărare

Cucernice părinte, domnilor consilieri, frați creștini,
Astăzi am primit cu toții o astfel de invitație, o invitație la nuntă! Nu este o nuntă oarecare, una obișnuită, cum a fost cea la care am fost eu invitat aseară. Aceasta este o nuntă a unui fiu de împărat.
Textul Evangheliei este extrem de cuprinzător și aflăm că un împărat face nuntă pentru fiul său și cheamă la această nuntă în primul rând pe prietenii lui. Aceștia și-au găsit scuze ca să nu onorez invitația. Unul dintre ei, spune că și-a luat țarină altul trebuia să meargă la neguțătorie, iar când slujitorii merg să îl invite pe ultimul acesta îi omoară. Evanghelia ne spune că aflând împăratul trimite oștirea să îl omoare pe acela și să ardă și orașul lui. Poruncește apoi ca slujitorii să meargă la răscruce de drumuri și să cheme pe toți cei care doresc să intre la masa. Au venit mulți dar în acea mulțime împăratul vedea pe unul care nu avea haina de nuntă și atunci poruncește ca slujitorii să îl lege pe acela și să îl arunce la chinurile veșnice.
Cam evidentă această pildă! Este un adevăr spus cam prea pe față și pentru noi dar mai ales pentru evreii din timpul Mântuitorului.
Împăratul este Dumnezeu, Fiul de Împărat este Mântuitorul Iisus Hristos slugile trimise la prietenii Împăratului sunt proorocii Vechiului Testament. Prietenii care refuză invitația sunt evreii, nunta este Împărăția Cerurilor iar cel aruncat la chinurile veșnice este omul de astăzi care deși acceptă invitația nu se pregătește pentru nuntă.
Acum haideți să lămurim puțin ce am spus până acum : Dumnezeu a tot trimis poporului evreu invitații la Împărăția Cerurilor și de fiecare dată acesta a găsit lucruri mai importante de făcut ca bucuria primită la masa Domnului. Toți proorocii Vechiului Testament au încercat să pregătească poporul pentru o nuntă și pentru un Fiu de Împărat dar de fiecare dată poporul ori a refuzat ori pe unii dintre slujitori, adică pe prooroci ia și omorât.
Nunta aceasta făcută pentru ei dar refuzată de poporul ales are parte de nuntași din toate colțurile lumii (răscruce de drumuri), toți cei care aud Cuvântul care zidește primesc și acceptă invitația. Uite că astăzi, în Biserica aceasta, unii am onorat invitația.
Aici apare partea interesantă. La masa respectivă, unii dintre noi, cei chemați, care am auzit glasul și venim, nu prea știm să ne pregătim de nuntă. Ne trezim înaintea lui Dumnezeu îmbrăcați ”de câmp”. Nu doar că venim la o nuntă de Împărat nepregătiți dar cumva, știind unde suntem chemați, mai și aducem o ofensă pe deasupra iar pedeapsa este logică.
Chemarea am auzit-o cu toții la botez. Vreți, nu vreți, prin baia botezului ni s-a înmânat invitația. Dacă alegeți să o onorați și să veniți îmbrăcați potrivit de nuntă atunci aveți parte de bucuria cea mare. Altfel, veșnicia nu sună prea bine pentru unii.
Dumneavoastră ați ales ca astăzi să onorați invitația la nuntă. Uite sunteți îmbrăcați frumos, ați fost extrem de cuminți și ați stat la locurile dumneavoastră, bucurându-vă de Liturghie. Ba unii dintre dumneavoastră care s-au spovedit și s-au împărtășit sunt cu mult mai aranjați și au haine mult mai frumoase ca noi ceilalți. Nunta aceasta se repetă în fiecare duminică și sărbătoare că noi toți ne strângem aici și ne bucurăm. Dar ceilalţi?! Cei care au primit invitația și vin la nuntă o singură dată în viața lor, aduși pe brațe de alții, cu noi înainte și câteva femei care îi jelesc în urmă!? Atunci văd și ei pentru prima dată Biserica și nunta. Bine, ei nu o mai văd, tot noi cei obișnuiți o vedem. Mai sunt oamenii aceștia vrednici de nuntă? Au ei haine curate pregătite de nuntă? Clar nu! Au haine negre pregătite de moarte și de înmormântare!
Cazania de astăzi, citită de domnul consilier ne pune înainte un lucru extrem de delicat. Ne-a prezentat un lucru despre care noi nu prea credem, spunem că este așa o fiță a popilor să ne vorbească nouă despre chinurile veșnice de pe lumea cealaltă pe care le primim dacă nu ne pregătim cum trebuie, pentru Împărăție, aici. Textul spune clar că Împăratul îl trimite pe cel fără haină în gheenă, în focul cel mai cumplit. Pentru a înțelege ce înseamnă aceasta și cât de mare este suferința de acolo și cât de adânc este chinul amintiți-vă de Evanghelia Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. ”Trimite pe Lazăr să își înmoaie vârful degetului în apă ca să îmi răcoresc gâtul” Nu cere o cană, cere măcar să simtă răcoarea. Atât de mare este chinul!
Dragii mei,
Încercați să onorați de fiecare dată invitaţia la masa Fiului și să fiți pregătiți. Astăzi nu ați pierdut trei ore în Biserică, ați câștigat o fărâmă de veșnicie! Primiți o fărâmă și duminica viitoare și în celelalte sărbători și veți avea haine frumoase pe sufletul dumneavoastră pentru Împărăția lui Hristos.
Onorați invitaţia la nuntă cum ați făcut-o astăzi și căutați să aveți mereu haine curate pe suflet pentru a primi veșnicia Amin!

Asist. univ. drd. Alin Bolboașă Șofaru
Universitatea din București / Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena – Drăgănești Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.