Acasă Politic Siminica Mirea. Protecţie şi promovare a drepturilor copiilor

Siminica Mirea. Protecţie şi promovare a drepturilor copiilor

122

      Senatorul Siminica Mirea se află printre susţinătorii propunerii legislative pentru modificarea alin.(1) şi (2) ale art.64 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Iniţiatorii consideră că centrele de plasament de tip rezidențial au un efect nociv demonstrat asupra copiilor din sistem. Astfel, semnatarii proiectului doresc ca articolul în cauză, cu cele două alineate, să conţină următorul text: „(alin. 1) Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis. (alin. 2) Prin excepție de la (alin. 1) se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidențial al copilului mai mic de 7 ani, în situația în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate”.
În expunerea de motive, iniţiatorii spun că: „Țara noastră are încă una dintre cele mai mari rate de copii în centre de plasament din Europa, iar recomandările studiului (efectuat de Banca Mondială, Unicef și DGASPC) au fost de dezinstituționalizare treptată. Astfel, toți cei 19.000 de copii din centre de tip rezidențial ar urma să fie mutați în centre mici de tip parental, la asitenți sociali sau în plasament la familii, iar centrele vechi de plasament tip rezidențial ar urma să fie închise până în 2020.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.