Acasă Cultură Panait Istrati, „Zorba Grecul” de România, omagiat la Muzeul Judeţean Olt

Panait Istrati, „Zorba Grecul” de România, omagiat la Muzeul Judeţean Olt

242

Unul dintre cele mai frumoase omagii ale Anului Centenar i-au fost aduse scriitorului român Panait Istrati, autorul Ciclului „Adrian Zografi” din care fac parte romane precum: „Kyra Kyralina” sau „Oncle Anghel”, dar şi alte lucrări scrise în franceză, cu influenţe româneşti: „În Egipt” sau „Ciulinii Bărăganului”, roman care se deschide cu textul: „Dedic această carte:
Poporului României, celor unsprezece mii ai săi de asasinaţi de către guvernul român, celor trei sate: Stănileşti, Băileşti, Hodivoaia, rase cu lovituri de tun. Crime savârşite în martie 1907 şi rămase nepedepsite.”
Panait Istrati a fost un romancier apreciat mai mult în Europa decât la el acasă. Acesta a scris mai mult în limba franceză şi foarte puţin în limba maternă, deoarece a fost descoperit de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, francezul Romain Rolland.

Panait Istrati este Zorba Grecul
Nikos Kazantzakis ((1883-1957), cel mai important scriitor elen, devine cel mai bun prieten al lui Istrati, împreună cu care îşi propune să acţioneze politic şi cultural în Uniunea Sovietică, susţinând grotescul experiment sovietic la Paris. Discursurile lor scot francezii în stradă. fiind ameninţaţi cu judecata sau deportarea. Maxim Gorki, scriitor rus, este fascinat de valurile făcute de cei doi scriitori, în special de cel grec, cu care sovieticul scrie scenariul pentru un fil despre viaţa lui Lenin.
La începutul Primului Război Mondial, întors în Grecia şi stabilit la Atena, împreună cu Galatea Alexiou, după o perioadă de pelerinaj la Muntele Athos, Nikos are nevoie de cărbune. Pentru asta avea nevoie de un muncitor, în persoana lui Georgios Zorbas (1865-1941), care să extragă lignit din Peloponez. Numele Zorba înseamnă, în elena veche, „trăieşte în fiecare zi”. Scriitorul este atras de înfăţişarea „bătrânului miner”, care avea un „chip primitiv” şi mâini de om care a muncit o viaţă întreagă. Acesta ar fi omul care l-a determinat, indirect, să scrie un roman despre viaţa unui om singur, muncitor, dar luptător. Însă, după ce îl cunoaşte pe amicul Panait, tema acestui roman revine. Astfel, grecul a luat aspectul, meseria şi câteva aspecte de viaţă de la muncitor şi pofta de viaţă, inteligenţa şi înţelepciunea de la Panait Istrati. În 1946, romanul „Viața și peripețiile lui Alexis Zorbas” este publicat, iar în 1964, pe marile ecrane este lansat filmul „Zorba Grecul”, cu Anthony Quinn. Alan Bates, Lila Kedrova şi Irene Papas. Filmul dispune şi de o coloană sonoră semnată de Mikis Theodorakis (n. 1929). Printre melodiile compuse pentru film se găseşte şi celebra melodie „Zorbas”, devenită cunoscută la nivel mondial şi intrând foarte repede în cultura populară elenă. Coregrafia melodiei are la bază dansul modern grecesc „Sirtaki” („syrtos”, care înseamnă „trage”).
Totuşi, cei mai buni prieteni, Nikos Kazantzakis şi Panait Istrati sunt aspru despărţiţi de diferenţele de opinii.

Prezentarea unor momente din viaţa lui Panait Istrati a fost făcută luni, 18 iunie 2018, în holul de onoare al Muzeului Judeţean Olt, iar la eveniment au fost prezenţi şi şeful Poliției Olt, comisarul-șef Ionel Cristian Sîrbu, cei doi adjuncți ai săi, Cristian Voiculescu și Cristian Bădiță. De asemenea, a fost prezent şi Marian-Sergiu Nițu, șeful secţiei Urmăriri Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.