Acasă Actualitate La Movileni – „Donează-ți ziua de naștere!”, un proiect Marian Călin!

La Movileni – „Donează-ți ziua de naștere!”, un proiect Marian Călin!

965

Când bucuria ta e zâmbet pentru alții

           Trăim într-o societate aglomerată, de principii și valori răsturnate, de oameni care înțeleg doar viteza vieții de zi cu zi, fără a vedea bucuriile din ochii celor care, pentru a zâmbi, au nevoie de o mână de ajutor.
Un astfel de om, identificat într-o mare de cetățeni, este Marian Călin. Originar din Movileni, județul Olt, autorul unui proiect inedit, ce poate fi urmat și de alții care spun despre sine adevăruri absolute, raportate la binele universal, dar, din păcate, nu au timp să se aplece și să întindă o mână unui seamăn aflat într-o dificultate trecătoare.

„Donează-ți ziua de naștere!”
Născut pe 2 iunie, ajuns la vârsta de 31 de ani, inginerul și administratorul public de la Iancu Jianu, Marian Călin, a înțeles să revină în satul copilăriei, locul unde oamenii adevărați își păstrează rădăcina. Pentru el, punctul respectiv de reper se numește Movileni. Aici, tânărul Marian a ales să susțină, prin cadourile primite, zece familii nevoiașe din comuna natală.
Un gest aflat de reporterul de serviciu, pe care autorul nu l-a vrut a fi mediatizat. Însă, când vezi așa ceva, cu siguranță merită să arăți și altora puterea oamenilor de lângă noi. Marian Călin este un sufletist, dar și un om puternic. Un tânăr care nu uită de semenii lui, nu are nevoie de nimic, ca răsplată secundară. Mai mult, onoranta funcție de administrator public în cadrul uneia dintre cele mai mari comune din Olt, Iancu Jianu, nu-l schimbă cu nimic. Știe că a plecat de la Movileni, că aparține acestui loc, iar bucuria consătenilor este o parte din bucuria generală a unui om de ispravă.
„Donează-ți ziua de naștere!” nu este un proiect singular. Nu e o premieră în acțiunile desfășurate de inimosul Marian Călin. Acesta revine, ca punct de plecare, în curtea casei părintești, în derularea unor proiect de acest gen, și cu alte ocazii: de Crăciun, de Paști, sau atunci când timpul îi permite să susțină proiecte publice, menite să mulțumească oameni simpli. Iar când Marian Călin nu are nicio pretenție și niciun gând ascuns, măreția gestului este extraordinară.
„Nu este nimic extraordinar în ceea ce fac”
Pe Marian Călin l-am găsit repede. Tocmai ce finalizase, alături de echipa de la Iancu Jianu, un proiect de succes, menit să dezvolte localitatea respectivă. Când i-am cerut detalii despre acțiunea sa, „Donează-ți ziua de naștere!”, acesta aproape că a refuzat să vorbească… Modest, cu frică de Dumnezeu, a ținut, totuși, să spună câteva lucruri: „Vin acasă, la Movileni, ori de câte ori am ocazia. Eu cred că pentru copii muncim. Ca familist înțeleg deja acest lucru. Vreau să ajut, să fiu lângă cei pe care îi cunosc și să le ofer acestora dreptul să zâmbească. Proiectul meu e unul mic, nesemnificativ, dar eu țin la el și vreau să-l repet an de an”.
Toate încercările reporterului de a obține mai mult despre această inițiativă, despre beneficiari, nu au mai avut sorți de izbândă…
Marian Călin e un model de bune practici umanitare. Este un om pentru oameni, care nu ezită niciodată să întindă o mână, să provoace un zâmbet și să aducă, acolo unde este nevoie, speranța că printre cei de lângă noi sunt și unii care înțeleg că acumularea de capital nu e soluția bunăstării. Asta, când bunăstarea trebuie înțeleasă într-o privire mai largă, dată de lumea agitată în care trăim… Marian Călin, gospodarul de la Movileni, un tânăr care face cinste comunei natale, un suflet de aur, dispus să împartă bogăția sa semenilor din Movileniul său drag…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.