Acasă Administrație «E timpul ca și noi, cei de la țară, din Brîncoveni, să...

«E timpul ca și noi, cei de la țară, din Brîncoveni, să ne bucurăm de confortul și de condițiile pe care le au cei din oraș!»

712

Interviu cu ION CHEROIU, primarul comunei BRÎNCOVENI

       Veche vatră de civilizație românească, așezată la jumătatea drumului care leagă sau desparte Slatina de Caracal, comuna Brîncoveni se adaptează din mers la vremurile complicate în care trăim cu toții. Pe de o parte, aici are loc o mișcare de rezistență, dată de cei rămași să trăiască acasă. Pe de altă parte, alți fii ai locului au ales viața de oraș, sau, mai departe, pe meleaguri străine…
Brîncoveniul e atractiv. Trăiește intens, iar în grupul mișcării de rezistență se află și primarul localității Ion Cheroiu, cel preocupat în mod corect, cinstit și real interesat să facă din Brîncoveni o comună dezvoltată, unde a rămâne acasă să nu fie o profocare în zadar, ci o ofertă de nerefuzat.
Agenda edilului de la Brîncoveni nu este un secret. Este un calendar aplicat, pe care acesta și-l asumă. Investițiile în infrastructură sunt certitudini. Schimbarea la față a comunei nu e doar vorbită, ci pur și simplu se vede. De către oamenii locului, dar și de cei veniți din alte părți pe la Brîncoveni…

«Ne dorim să facem aici o așezare de nivel european, în care cetățenii să se simtă bine, iar cei care ne vizitează să vadă că și la noi se poate»

– Suntem la mijlocul anului 2018. Dacă ar fi să ne gândim de aici încolo, care sunt obiectivele pe care mai vrea să le pună în practică primarul Ion Cheroiu?
– Înainte de toate, mă bucură foarte mult faptul că, din când în când, datorită dumneavoastră, avem posibilitatea să prezentăm o parte din obiectivele realizate pentru comunitatea noastră. Am avut, avem și vom avea de muncă la Brîncoveni. Ne dorim să facem aici o așezare de nivel european, în care cetățenii să se simtă bine, iar cei care ne vizitează să vadă că și la noi se poate. Așadar, pe lângă proiectele mărețe pe care le-am dus la bun-sfârșit, din anul 2012 încoace, zece la număr, și anul acesta avem în desfășurare nu mai puțin de șapte proiecte, dorindu-ne ca până în toamnă să închidem cel puțin cinci dintre acestea…

– Dacă ar fi să le luăm într-o ordine aleatorie, care ar fi un prim proiect din cele șapte, domnule primar?
– Primul proiect și cel mai important pentru noi, pentru comuna Brîncoveni, ține de înființarea sistemului de alimentare cu apă. Nu am avut niciodată un astfel de sistem, fapt pentru care am reușit să prindem un proiect prin PNDL 2, aflându-ne deja în faza de licitații, cu speranța că nu vom avea vreo contestație, astfel încât în vara acestui an să putem să demarăm lucrările.
– Mai exact, ce înseamnă acest proiect de alimentare cu apă?
– Vorbim aici de o întindere a rețelei pe 22 de kilometri, asta și datorită faptului că în toate satele acestei comune: Ociogi, Văleni, Mărgheni și Brîncoveni, drumurile sunt asfaltate în totalitate. Mai mult rețeaua de alimentare cu apă nu va afecta starea drumurilor, iar lucrările se vor face pe ambele părți, nederanjând starea carosabilului. Proiectul de alimentare cu apă este prins prin PNDL 2, cu o valoare de 127 miliarde lei vechi, cota de finanțare a Brîncoveniului fiind în jur de 5%, bani pe care îi avem și lucrul acesta ne bucură cel mai mult.
– Mai departe… care este proiectul cu numărul doi din lista amintită?
– În spatele cifrei doi se ascund, de fapt, trei proiecte la fel de importante: reabilitare-modernizare-extindere grădinița din satul Mărgheni, reabilitare-modernizare-extindere grădinița din satul Văleni și reabilitare-modernizare Dispensar Comunal…
– Vorbind despre aceste modernizări, să înțelegem că mai aveți copii care se bucură de ele?
– Și eu mă bucur foarte mult că la nivelul comunei Brîncoveni avem la ora actuală un număr de 255 de copii, și alături de echipa mea, încercăm să oferim toate condițiile, astfel încât aceștia să nu se ducă la Slatina sau la Caracal, orașe aflate la distanțe de maxim 20 de kilometri. Mai mult, mă mândresc cu faptul că anul trecut, la începutul anului școlar, am dat în funcțiune modernizarea-reabilitarea și extinderea Școlii „Voievod Brîncoveanu”, o școală foarte bine dotată, de nivel european, cu toalete, instalații și cu avize DSP puse la punct. De asemenea, mai avem și o grădiniță la Brîncoveni, care din anul 2017 funcționează în cele mai bune condiții.

«Copiilor de la școală, și tinerilor în general, le vom face un teren de sport multifuncțional, cu nocturnă și covor sintetic, un loc frumos în care aceștia să-și desfășoare activitatea»

– Un alt proiect din lista dumneavoastră?
– Copiilor de la școală, și tinerilor în general, le vom face un teren de sport multifuncțional, cu nocturnă și covor sintetic, un loc frumos în care aceștia să-și desfășoare activitatea, având în vedere faptul că ei, la ora aceasta, din cauza lucrărilor de reabilitare de la școală, nu mai au un teren de sport. Așadar, sper ca în toamna acestui an să rezolvăm și acest proiect la care eu țin foarte mult. Și în acest caz, sursa de finanțare este din bani proprii, de la bugetul local, în timp ce prin GAL am reușit să prindem achiziționarea unui buldo-excavator. Desigur, acesta este ca un accesoriu la cele de care aminteam ceva mai sus.
– Mergem mai departe, domnule primar! Despre ce proiect ne mai puteți vorbi?
– În ziua de astăzi, internetul este o necesitate, iar pentru a ține pasul cu lumea nouă, trebuie să ne mișcăm cumva! Prin urmare, avem un proiect la care așteptăm finalizarea licitației, este un proiect pentru internet de mare viteză, rețeaua este întinsă și rămâne să-l punem la punct în lunile ce vor veni. E timpul ca și noi, cei de la țară, din Brîncoveni, să ne bucurăm de confortul și de condițiile pe care le au cei din oraș!
– Aminteați ceva mai devreme de dispensarul comunal. N-ar fi de luat în calcul ca medicii de acolo să pună mâna și să contribuie la realizarea acestui obiectiv?
– Dacă am aștepta după medici, așa cum spuneți dumneavoastră, n-am avea nicio șansă, luând în calcul faptul că toată lumea se vaietă că nu există fonduri suficiente. Pe de altă parte, la nivelul comunei Brîncoveni avem doi medici generaliști, medici de familie, oameni profesioniști care-și fac treaba, dar și un medic stomatolog și o farmacie, astfel încât, din punct de vedere medical, suntem acoperiți așa cum trebuie. Pe de altă parte, dacă tot am prins acest proiect prin PNDL 2, m-aș bucura foarte mult ca în momentul în care reabilităm, să reușim să aducem specialiști din Slatina sau alt oraș, măcar de două ori pe săptămână, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să plece după-amiaza cu diferite nevoi la Policlinică sau la Spital.
– Vă mulțumește gradul de colectare al taxelor și impozitelor locale?
– Gradul de colecatere al taxelor și impozitelor este mulțumitor, cu toate că ne dorim să strângem și mai mult. Cu toate astea, noi știm că lumea este săracă, mai știm că anumite familii sunt cu probleme, fapt pentru care am încercat să nu mărim valoarea acestor taxe. Așadar, stăm bine, dar îmi doresc să fie din ce în ce mai bine…

– Domnule primar, care este investiția mai apropiată de sufletul dumneavoastră, din cele multe, realizate până acum pentru locuitorii comunei Brîncoveni?
– Pentru mine, toate proiectele realizate au importanța lor, iar când spun asta mă refer la faptul că se vede ceva în urma noastră. Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, atunci, cu siguranță, ceva nu ar fi fost în regulă. Totuși, pentru a vă răspunde la întrebarea adresată, v-aș spune că toate obiectivele îmi sunt la fel de dragi, dar asfaltarea drumurilor are un loc apate în topul preferințelor. Sunt aproape 12 kilometri de asfalt, din anul 2012 și până în prezent.

«Se vor face și alte lucruri frumoase și necesare în această comună, și vă mai spun că Brîncoveniul va fi una dintre localitățile model ale județului și poate chiar mai mult»

– În ritmul acesta, nu vă temeți că într-o bună-zi toate vor fi puse la punct și nu veți mai avea ce face?
– Nu mă tem, cu toate că am colegi care îmi spun, din când în când, că-n ritmul ăsta, peste vreo patru ani, n-o să mai am de lucru. Ei, bine, eu vă spun că se vor face și alte lucruri frumoase și necesare în această comună, și vă mai spun că Brîncoveniul va fi una dintre localitățile model ale județului și poate chiar mai mult.
– Cândva, ați fost directorul unui cămin cultural… În prezent, aveți și un ansamblu extraordinar, aici, la Brîncoveni. Ce s-a mai întâmplat în ultima vreme cu micii artiști pe care îi are comuna dumneavoastră?
– Într-adevăr, avem aici un minunat ansamblu de copii – Mugurașii Brîncovenilor, și vă pot spune că anul acesta s-au întrecut pe ei prin premiile obținute. Astfel, la Concursul Național al Călușului Românesc, ansamblul nostru a obținut marele premiu, la călușari și la dansul bărbătesc, respectiv două premii întâi, la fete și la dans mixt. Avem aici, la nivelul comunei Brîncoveni, peste 70 de călușari, pe trei generații… Cu toate astea, mă doare că nu am reușit până acum să le fac un cămin cultural de nivelul lor, un cămin modern, așa cum mi-ar plăcea și mie, ținând cont că la rândul meu am fost și călușar…
– …că tot ați adus în discuție: vă este dor să mai bateți pasul călușarului, domnule primar?
– Îmi este dor, dar vreau să știți că-n fiecare an, în Ziua de Rusalii, cele trei echipe pe care le avem aici, în Brîncoveni, trec și pe la poarta mea să facem o mică horă. Îmi place lucrul acesta și îmi aduce cu drag aminte de clipele de altă dată.
– Tinerii care pleacă afară, la muncă, se mai întorc aici, să-și facă o casă la Brîncoveni?
– Să știți că da! Avem cazuri de tineri care și-au ridicat o casă, care și-au luat mașini și care mi-au spus că într-o bună-zi vor reveni acasă. Mă bucură și mă mândresc enorm, pentru că lucrul ăsta confirmă faptul că am făcut ceva în Brîncoveni și că le-am oferit condițiile de care cu toți aveam nevoie. Pe de altă parte, mai avem și cazuri în care au plecat afară cu familiile și e mai greu să se întoarcă în locul din care au plecat. Oricum ar fi, nimeni nu-i poate învinui, pentru că omul se duce, de fiecare dată, acolo unde îi e mai bine.
– E vremea câmpului. Oamenii din Brîncoveni au o oarecare satisfacție pentru ceea ce pătimesc de fiecare dată?
– Din păcate, nu aș putea spune că există o satisfacție, din punctul acesta de vedere. Oamenii au grâu și porumb, iar prețul lor se știe că este foarte mic. De asemenea, suprafețele nu sunt nici ele foarte întinse, astfel că mulți dintre aceștia se limitează la creșterea de păsări și animale crescute ecologic.
– Dacă ar fi să schimbați una din legile care există în țara asta, unde credeți dumneavoastră că ar trebui acționat, astfel încât lucrurile să se miște ceva mai bine?
– Mi-aș dori din tot sufletul ca proiectele să se deruleze ceva mai repede. Din păcate, documentația e foarte stufoasă și se pierde prea mult timp până la demararea proiectelor. Așadar, aici ar trebui să se lucreze și vă asigur că toată lumea ar avea de câștigat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.