Acasă Actualitate Opt magistraţi de la Olt…

Opt magistraţi de la Olt…

462

Lumea Justiţiei se află în mijlocul unei furtuni ce pare greu de stăpânit. Magistraţii cer independenţă printr-un demers unic în istorie. 1059 de oameni ai sistemului (716 de procurori, 205 de judecători și 138 de auditori de justiție) au semnat un document privind independenţa Justiţiei.
„Având în vedere Principiile de la Bangalore care permit magistraților să își exprime liber opiniile atunci când le este afectată independența sau când există riscul de a se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat,
Ținând cont de standardele impuse de Principiile Națiunilor Unite privind rolul procurorului, adoptate la Havana în 1990, Recomandarea Consiliului Europei (2000)19 privind rolul procurorului în sistemul de justiție penală, Standardele de responsabilitate profesională și declarația privind obligațiile și drepturile procurorilor, adoptată de Asociația Internațională a procurorilor la 23 aprilie 1999, Raportul Comisiei de la Veneția privind standardele europene în ceea ce privește independența sistemului judiciar (CDL_AD(2010)040)adoptat la data de 17-18 decembrie 2010, Avizul nr. 9 (2014) al Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (Carta de la Roma).
Activitatea noastră se va derula întotdeauna în conformitate cu rolul constituțional prevăzut de art. 131 alin. (1) din Constituția României, apărând interesele generale ale societății, ordinea de drept precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Respectăm competențele Ministrului Justiției privind politica penală a statului precum și atribuțiile concrete în anumite domenii dar aceste competențe nu validează în niciun fel implicarea factorului politic în modul de instrumentare și soluționare a cauzelor penale. Ministrul Justiției nu are și nu va avea nicio implicare și niciun rol în activitatea noastră profesională ori în vreo cauză penală sau civilă pe care o avem spre soluționare sau la care participăm în calitate de reprezentanți ai Ministerului Public.
Singura instituție care gestionează cariera procurorului și singurul garant al independenței procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, conform art. 1 alin. (2) din Legea 304/2004, Ministrul Justiției neavând și neputând să aibă niciun fel de rol sau implicare în cariera individuală a procurorului, acest principiu neputând să fie modificat prin inserarea unei alte sintagme în decizia Curții Constituționale, instituție ce nu are competență de legiferare pozitivă. Atragem atenția că evaluarea profesională a procurorilor și modalitatea de accedere în funcție trebuie să aibă la bază sistemul meritoriu, condiții și reguli clare și transparente și lipsa arbitrariului.” se arată în cuprinsul declaraţiei de independenţă. Printre magistraţii semnatari ai declaraţiei se află şi cinci magistraţi şi alţi doi susţinători ai demersului:
Lia Sorin Marian – PJ Corabia, Ciobanu Ionica Daniel – PJ Caracal, Dorcu Lavinia – PJ Corabia, Marinel Nicolae – PT Olt, Şerban Irina – PJ Slatina, Popescu Cristian Ovidiu – PJ Caracal. De la Slatina, doi magistraţi ai Judecătoria Slatina care susţin demersul magistraţilor: Pădeanu Cătălina Petruţa şi Lucian Cosmin Manoloiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.