Acasă Actualitate ZIUA COMUNEI OPORELU

ZIUA COMUNEI OPORELU

216

     Este bine că aproape toate localitățile județului își aleg câte o zi pe an pentru a-și sărbători ziua. Practic, este o sărbătoare câmpenească în care tot omul lasă deoparte necazurile de zi cu zi, dând o horă sau o sârbă și din când în când, mai sorbind dintr-o sticlă de bere sau de vin. El știe bine că după sărbătoarea de Rusalii, începând cu ziua următoare, va munci pe rupte…

Așa se face că în ziua de 27.V.2018, la Primăria Oporelu, curtea era înțesată de localnici, jucând dansuri populare, muzica fiind asigurată de formația profesionistă „Doina Oltului” din Slatina. Cu această ocazie, tinerii, dar mai ales copiii – și de cinci ani – deprindeau pașii horelor și sârbelor, apoi încercau dansul atât de apreciat la Rusalii, și anume „Călușul”.
La intrarea în primărie se află oarecum „sfatul bătrânilor”, de care primarul – ing. Valerin Ion Burciu – ține seama, acest sfat fiind format din foștii primari ai comunei, cu vârste venerabile și mare experiență în conducerea urbei.
Ce ar fi de remarcat față de anul trecut?
Utilajele noi din curtea primăriei, zecile de tomberoane care vor fi date fiecărei gospodării, astfel ca gunoiul menajer să nu mai fie aruncat pe marginea drumului.
Primarul Valerin Ion Burciu fiind pe post de „socru mare”, alerga peste tot, ca sărbătoarea comunei să se desfășoare în cele mai bune condiții. Și asta, cu atât mai mult cu cât – ca orice prim-gospodar al comunei, care se respectă – invitase unele oficialități de la județ pentru a le prezenta rezultatele muncii la nivelul primăriei. De altfel a și fost vizitat și felicitat de un grup de la județ, format din mai mulți deputați și senatori, condus de prefectul județului Olt, domnul profesor Silviu Neacșu.
În aglomerația iscată de numărul mare de localnici, vizitatori și invitați, nu era posibil un interviu cu primarul comunei, așa că această inițiativă a fost amânată pentru altă dată.

Și nu poate fi încheiată această succintă prezentare fără a face două constatări și sugestii, și anume:

– Mi-a atras atenția faptul că un mare număr de participanți, în special tineri, dar și copii erau supraponderali, obezitatea fiind o boală foarte grea și aproape netratabilă. Poate că la orele de dirigenție să se spună elevilor – fără falsă pudoare – că dacă nu vor face totul pentru a nu se îngrășa, când vor fi mari, vor avea mai degrabă neșansa de a fi loviți de o mașină, decât de a-și întemeia o familie, de a fi sănătoși și fericiți…
Și, pentru că tot vine sfârșitul anului școlar, poate că primăriile ar putea sprijini conducerile de școli în a recompensa premianții cu cântare umane. Un asemenea premiu ar face ca toți membrii familiei să acorde mai multă grijă privind obezitatea.
– În altă ordine de idei, una din principalele cauze ale obezității este alimentația nesănătoasă. Producătorii de alimente, în dorința de a face produse cât mai gustoase, pentru creșterea valabilității, introduc în produse procente mari de zahăr, sare și după caz grăsimi, care devin adevărate otrăvuri gustoase…
Poate parlamentarii Oltului – indiferent de culoarea politică – și-ar putea da mâna pentru a da naștere unei inițiative legislative, care să impună industriei alimentare respectarea unor rețete în care procentul masiv de zahăr, sare și grăsimi, să fie redus cel puțin la jumătate față de rețetele actuale.
În încheiere, revenind la sărbătoarea comunei Oporelu, se poate spune că a fost un succes, localnicii, vizitatorii și invitații mergând seara, târziu, foarte mulțumiți de modul de organizare a sărbătorii de Rusalii, spre satisfacția organizatorilor.

CONSTANTIN VICTOR

Slatina
28.V.2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.