Recent, la Senat a fost depus un proiect de lege, iniţiat de senatorul Florin Cîţu, la care şi senatorul Siminica Mirea este co-semnatar. Proiectul îşi propune ca animalele din structurile satului, care au fost scoase la „pensie”, să beneficieze de întreţinere şi după ce au fost „eliberate din funcţie”. Patrupedele ar beneficia de decontări pentru serviciile medicale de 300 lei/luna pentru fiecare animal.
„Animalele de serviciu (cai, câini etc.), recunoscute pentru calităţile lor deosebite, sunt utilizate în principal în operaţiuni care implică factori de risc mari pentru oameni. Pe toată durata lor de activitate în instituţiile şi structurile publice sunt supuse zi de zi unor antrenamente dificile şi unor misiuni foarte solicitante. Cu toate acestea, deşi salvează vieţi, iar efortul lor zilnic nu poate fi contestat, după încetarea activităţii aceste animale sunt declarate indezirabile.
Conform legislaţiei în vigoare, perioada de serviciu a acestor animale este de 8-10 ani, iar la momentul pensionării acestea sunt eutanasiate. În situaţii fericite, o mică parte reuşesc să fie adoptate de către personalul împreună cu care au efectuat serviciul. Tinând cont de activitatea extenuantă pe care o desfăşoară animalele de serviciu, aflate în slujba statului român, este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viaţă şi condiţiile necesare de adăpost şi hrană după împlinirea vârstei de pensionare.”, se arată în expunere de motive.
Astfel, iniţiatorii îşi doresc ca animalele de serviciu scoase din funcţiune şi care au aparţinut instituţiilor şi structurilor publice din România (Poliţiei, Jandarmeriei, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Poliţiei de Frontieră Române, Direcţiei Generale a Vămilor, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Poliţiei Locale) să beneficieze de întreţinere, cum ar fi:
„a) dreptul la îngrij ire pe viaţă, prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate;
b) dacă există, spaţii de cazare disponibile la unitatea deţinătoare, menţinerea în activitate la unitatea deţinătoare pe toată perioada vieţii, cu drepturile aferente, valorificarea şi folosirea acestora pentru activităţile pe care le mai pot desfăşura şi nu sunt luate în calcul la necesarul de efective;
c) adăpost în centre special amenajate, publice sau private, sau alte locaţii, până la cedarea lor cu titlu gratuit”.