Acasă Editorial Sebastian. Când împăratul e gol!

Sebastian. Când împăratul e gol!

617
Îmi recunosc indolența. Ca scriitor la ziar de provincie, nu am avut niciodată chemare profesională să ajung la una dintre cele mai importante surse oficiale din cuprinsul arealului de activitate: la Sebastian Pașcanu, episcopul Slatinei și Romanațiului. N-a fost suficientă chemare și nici o doză de convingere că subiectul are vreo importanță aparte în peisajul public de pe pământul Oltului de jos.
La diverse evenimente oficiale, când vin demnitari să depună coroane, uneori, vine și Sebastian. Nu la toate. Are grijă să fie acolo doar atunci când i se confirmă sau bănuiește prezența înalților fluturi de pe lampa puterii. Imaginile, uneori, sunt grotești. Să-i vezi pe demnitari, atei practicanți, credincioși declarați, cum fac coadă la pupat ghiulul și bastonul stăpânului de indulgențe. E dintr-un film pe care dacă l-ar face Kusturica, i-ar ieși de vreun premiu la Berlin.
Dar, nu asta este povestea. Imaginile de mai sus sunt doar de prezentare. Recent, Ionuț Jifcu de la Gazeta Nouă, a reușit să obțină de la sursă motivarea despre firma de pompe funebre pe care și-o face administrația lui Pașcanu de la biserica ortodoxă Olt-Romanați.
Am citit și recitit, descoperind dimensiunea exactă, vecină cu traiul pământesc al celui în cauză. Pe cetățeanul Pașcanu nu-l interesează decât banii. Banii și iar banii! Omul simte vadul, vede oportunitatea și e gata să acționeze. E cutremurat de existența afaceriștilor din domeniu, savurează la profitul acestora și într-un dispreț aparte îi invocă și pe… țiganii care fac bani din așa ceva, descoperindu-se de poleiala sutanei, arătând omul mic, pus pus pe fapte mari…
Într-o altă formă, preoții din aria sa de acoperire, mai puternică decât cele patru rețele de telefonie mobilă, intră în afacere. Cu un comision, evident! Prin natura meseriei, când văd un muribund, sau pe cineva care nu arată bine, conform recomandărilor de la SC Episcopia SA, vin și dau cu pliantul pe la căpătâiul potențialului client. În el scrie de servicii specifice și finale. De la sicriu la pantofi de carton, până la masă cu meniu diversificat, în funcție de buget. Își permite, ruda îndurerată, iar și dacă nu ar avea pe acasă banii de servicii, intervine statul, cu ajutorul de aproape o mie de euro, dat ca primă de înmormântare, pentru cine nu mai produce costuri: la Sănătate, la Pensii, la Loctrans, la CFR sau pe unde mai sunt beneficii pentru cei în cauză.
Dimensiunea planului de afacere propus de Sebastian e cinic-corectă. Omul ale veleități. Vede sursa, administrează rețeaua… Toate până la un punct! Însă, când la mijloc e vorba de un înalt funcționar al unei structuri cum este biserica ortodoxă, cea ocrotitoare de neam și țară, nu e deloc așa cum o spune, sursei citate, episcopul iubitor de arginți, locuitor nepoftit în Casa Caracostea de sub poalele Casei de Cultură a Sindicatelor din Slatina.
Opinia este că omul e mai mult ancorat în lumea mercantilă, decât în acel univers diafan al credinței, unde nu e prea mult loc pentru afaceri și profit cât cuprinde. Păcatul nu e inventat la firma de pompe funebre. E mai demult! Astăzi, biserica de la Olt, mă rog, și de la Romanați, e o afacere unde lumânările sunt produse de marcă, unde birul pus pe preotul de la țară e demult forma unei taxe de protecție ce garantează locul de muncă.
Nu va merge așa! Chiar dacă banii se vor aduna cu nemiluita. Un popor deja rătăcit, atras de mirajele altor lumi, nu are nevoie de prea multe pentru a se depărata cu totul de credința, garant peste secole, a ființei naționale.
Mi-e teamă că cetățeanul Pașcanu, prin astfel de practici, vreau să cred involuntar, face mai mult rău bisericii ortodoxe, decât toți misionarii cultelor obscure ce iau cu asalt cutiile poștale, scările de bloc, intersecțiile și oamenii de pe stradă. E doar o opinie, asumată de autor, cu tristețe. Cu multă amărăciune, atunci când vede că și în celula de rezistență a poporului român, spiritul de antreprenor al unui rătăcit vremelnic, i-a luat locul lui Dumnezeu. Cel dispus să ierte la infinit!!!
N.A. Pentru o creștere imediată a profitului, i-am mai propune lui Sebastian Pașcanu următoarele domenii de activitate unde poate acționa cu succes: în materie de nunți, organizarea de venimente specifice la botez, la accidente rutiere, servicii de transport epave și cadavre! Pe litoral, în timpul verii, când se îneacă cineva ș.a.m.d. Multe pliante, însă, cât mai multe! Să ajungă la popor odată cu extrase din programul de guvernare…

Articolul precedentPaul Stănescu, mesaj important pentru primării
Articolul următorSpectacol magnific, cu ocazia unei lansări de carte

3 COMENTARII

 1. "Lumea, acum, e ancorată în cultul genialităţii ca slăvire a progresului în afară. Atât. Or, cu cât suntem mai avansaţi, mecanic şi material, cu atât suntem mai departe de esenţa reală a lumii, de sfinţenie" Petre Țuțea

  Am impresia că jurnaliştii şi formatorii de opinii sunt adesea mai anticreştini decât cei cativa”” rătăciți”,care sunt intr-un numar infim in comparatie cu marea majoritate de crestini ortodocși.Din păcate…Se vede cu foarte mare usurinta ca exista o campanie impotriva Bisericii Ortodoxe Române .Fie ca este ziar,televiziune,radio,cinematografie si teatru.Cu totii si peste tot sunt oameni platiti sa distruga credința noastră strămoșească.Sunt jurnalsti,redactori tv si regizori de film si teatru care fac voia lui anticrist.Daca analizam in domeniul artei cinematografice,vom observa ca majoritatea filmelor romanesti,premiate ideologic,nu pe criterii de meritocratie,lovesc in biserica si in slujitorii ei. In acest sens,sunt destule exemple de filme romanesti anticreștine facute la comandă;”4 luni,3 săptămâni si 2 zile”,,Dupa dealuri”,””Aferim””,””Un pas in urma serafimilor””respectiv ultimul premiat anul acesta cu Ursul de Aur,””Nu mă atinge-ma”Asadar,nu mă miră faptul că și tu susții lupta anticreștină.. „Fiţi treji şi vegheaţi, pentru că potrivnicul vostru, Diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită. Împotriviţi-vă lui tari în credinţă.” 1 Petru 5:8, 9
  Asadar,cu toate ca sunteti botezat in Sfanta si Dumnezeiasca Biserica Ortodoxă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos,faceti voia celor fara de Dumnezeu,respectiv loviti fara mila in identitatea nationala a neamului romanesc. De la controversele în jurul viitoarei Catedrale Naționale și pînă la regimul de taxe pentru slujbe și de la derapajele sexuale la chestiunea familiei tradiționale, Biserica Ortodoxă este criticată aproape zilnic. Cui prodest?

 2. Domnule Alin Dorobantu,de unde știți dumneavoastră că demnitari sunt atei practicanți?Nu cumva sunteți securistul care le stie pe toate? Mai degraba sunteți un om complexat si frustrat ,deoarece nu puteti avea personaliatea unui demnitar.Dar nu-i timpul pierdut.Puteti avea sansa,bineinteles daca va lepădați de diavol si de lucrările lui, să ajungeți in cea mai inalta demnitate ,respectiv in cea de sfant.Dar pentru aceasta aveti si avem nevoie de lepadarea de sine.Acum in Sfantul Mare Post ar face bine sa va duceti la preotul din zona Milcovului ,respectiv sa va spovediti ,deoarece nimeni nu este fara de păcat.”Şi aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ.
  Şi stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat şi le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.”IOAN,VIII,6-7

 3. Nu s-a pus niciodată problema dogmei creștine ci a oamenilor
  ( preotilor) care o propovaduiesc.
  Ar trebui sa ne amintim de Martin Luther un preot care în secolul 16 a cerut preoților să ofere oamenilor „modelul divin al Scripturii și nu al pământeanului corupt de păcat”. Din pacate si acum, ca si atunci „iubirea de arginti” este primordială. Se spune ca istoria se repeta.
  ” Credinta stramoseasca” nu poate fi distrusă de ” un scriitor la un ziar de provincie”. Credinta ortodoxă este distrusă de slujitorii ei. Nu va întrebați oare de ce apar periodic noi organizații religioase, secte sau cum vreti sa le mai numiti?
  Sunt un om născut si botezat ortodox. Nu m-am gândit niciodată să renunț la religia ortodoxă pentru ca sunt un om credincios si consider ca Dumnezeu asta a oranduit pentru mine. Îl iubesc pe Dumnezeu dar in privinta slujitorilor lui am mari semne de întrebare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here