Acasă Actualitate Rabla altfel! Siminica Mirea vine cu un proiect inedit!

Rabla altfel! Siminica Mirea vine cu un proiect inedit!

505

Senatorul Siminica Mirea a iniţiat, recent, un proiect de lege ce are ca scop acordarea de voucher valoric, în sumă de 4.500 de lei, pentru achiziția de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus și surse alternativ/ecologice, pentru persoanele care vor da în schimb o maşină mai vechi de 12 ani.

Alături de alţi 26 de deputaţi şi senatori, parlamentarul de Olt, Siminica Mirea, îşi propune o revoluţionare şi o extindere a programului „Rabla”. Cetăţenii, care nu au mai aplicat nicio altă măsură prin Agenția Fondului de Mediu, persoane fizice sau juridice, care au o maşină mai veche de 12 ani spre casare, vor beneficia de un voucher de 4.500 lei cu care îşi pot achiziţiona centrale termice sau panouri solare.

„Este cunoscut faptul că toate programele Rabla, derulate în ultimii 13 ani au generat și acțiuni de speculă. Contravaloarea voucher-ului a fost tranzacționată la limita dintre licit și ilicit, de către proprietarii de drept ai acestuia și utilizatorii finali, cu interfață în zona comercianților de autovehicule, autorizați de program. Se face o nedreptate, iar scopul inițial al acestor legi nu produce efectul scontat. În sensul că: încurajează activități economice din zona producătorilor auto, plus-valoarea rezultată fiind declarată profit în dreptul acestora. Mai mult, se observă o scădere a interesului față de acest program, explicabilă din mai multe puncte de vedere. Așa se face că nu toți cei care vor o mașină nouă, și dețin o rablă, pot acoperi diferența de bani. De asemenea, cetățenii bine intenționați, în înscrierea în acest program, au obiecții față de valoarea produsului, raportat la calitatea acestuia, în contradicție cu ce pot cumpăra, cu aceeași bani, de pe piața second din țările vestice. Practic, nu toate obiectivele inițiale, din toate programele Rabla, sunt atinse de conținutul legislației actuale. În fapt, câștigul substanțial aparține comercianților de autovehicule noi. Se acceptă tacit, dar se recunoaște foarte puțin: valoarea unui eco-tichet reprezintă de multe ori, doar adaosul comercial suplimentar, practicat de distribuitorii auto în timpul derulării acestor campanii.
În raport cu situația generală, descrisă mai sus, pentru stimularea eliminării din zona statică și zona de mobilitate auto urbană, valoarea unui voucher alternativ poate fi de 4.500 lei, în cazul în care nu se dorește achiziția unui autovehicul, iar utilizarea acestui instrument valoric să se facă exclusiv și justificativ, ca și contribuție parțială sau totală pentru achiziția de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus și surse alternativ/ecologice.

Tot în proiectul de lege se mai precizează bneficiarul nu poate înstrăina, spre altă folosință, tichetul solicitat, şi că se pot înscrie producători/comercianți, cu activitate în domeniu, de cel puțin 3 ani vechime pe teritoriul României. Sursele de finanțare vor reveni în sarcina Agenției Fondului de Mediu (AFM) din cotele bugetare alocate pentru derularea programului Rabla – ediția 2018.

Articolul precedentARC PESTE TIMP. TRANSILVANIA – martie 1945 – martie 2018 – în documentele vremii
Articolul următorProba practică amânată! Urmează proba de sanie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here