Acasă Interviu «În septembrie 2018, organizăm o nouă ediție a sărbătorii comunei Schitu, într-un...

«În septembrie 2018, organizăm o nouă ediție a sărbătorii comunei Schitu, într-un an al centenarului, într-un an în care avem proiecte importante pentru toți cetățenii localității noastre!»

952

Interviu cu MARIAN LUNGANU, primarul comunei SCHITU, județul Olt

      La Schitu, administrația locală a intrat în normalitate, începând cu vara anului 2016, atunci când primar al localității a fost ales Marian Lunganu. Un om al locului, care cunoaște exact nevoia cetățeanului… A înțeles repede că proiectele comunității sunt exact acelea de care are nevoie omul, iar o prioritizare a acestora se face, nu în funcție de agenda primarului, ci de starea comunei.
La Schitu, transformările sunt vizibile: de la o relația reconstuită între autoritatea publică și cetățean, până la investițiile care sunt certitudini și fapte concrete pentru viitorul imediat. Marian Lunganu se așează în linia primarilor de cursă lungă. Chiar dacă este la primul mandat. Va arăta în timp că și la Schitu civilizația europeană va ajunge la ea acasă.
Proiectele edilului, aspirațiile acestuia, în interviul care urmează…

 

– Domnule primar, ce ne puteți spune despre anul 2017? A fost unul bun pentru comuna Schitu? Ce proiecte ați început și ce ați reușit să faceți?
– Pentru început, vă pot spune că anul 2017 a fost un an în care ne-am mișcat și am reușit să punem la punct câteva proiecte necesare în comuna Schitu. Sigur că ne-am fi dorit să facem și mai multe lucruri, dar pentru toate acestea este nevoie și de fonduri. Totuși, am investit în iluminatul public pe care l-am adus la un nivel superior, și în alte opt proiecte pe care le-am depus și le avem în anumite faze…

– Mai exact, despre ce proiecte ar fi vorba, domnule Lunganu?
– Ar fi vorba de patru proiecte axate pe unitățile educaționale din localitatea noastră, reabilitare școli cu grupuri sanitare, izolație termică, centrale, dotări și acoperiș…

«Ne dorim să punem la punct școlile din comuna noastră, astfel încât copiii să se bucure de cele mai bune condiții»

– Unde se află școlile respective?
– În satele Greci, Lisa, Schitu și Catanele. Ne dorim să punem la punct școlile din comuna noastră, astfel încât copiii să se bucure de cele mai bune condiții. Merită asta, iar eu îmi doresc să ducem la bun-sfârșit aceste proiecte.
– Mai departe, domnule primar?
– Un alt proiect important, la care eu țin foarte mult este cel axat pe apă și canalizare pentru care ni s-a aprobat finanțarea necesară în ceea ce privește rețeaua de apă, urmând ca partea de canalizare să fie prinsă într-un viitor apropiat, undeva în jurul anului 2020. Mult timp nu ar mai fi, dar noi sperăm să ne mișcăm mult mai repede, astfel încât locuitorii din Schitu să beneficieze de cele mai bune condiții… Mai departe, un alt proiect pe care îl avem în așteptare, prin Măsura 7.2, pe AFIR, este cel de asfaltare pentru care nu am primit încă niciun răspuns.

«Rețeaua de alimetare cu apă va fi pe o suprafață de 34 de kilometri, cu puțuri proprii și toată instalația necesară»

– Vorbind despre alimentarea cu apă: despre ce suprafață ar fi vorba?
– Rețeaua de alimetare cu apă va fi pe o suprafață de 34 de kilometri, cu puțuri proprii și toată instalația necesară. Pentru început, în această suprafață vor intra satele Lisa și Greci, asta pentru că satele Catane, Schitu și Moșteni sunt prinse într-un alt program, prin ADI Oltul. Una peste alta, conform ultimelor discuții, avem garanția că anul acesta vor demara lurările și vom putea realiza și acest proiect.
– Sunteți înscriși într-un Grup de Acțiune Locală. Ce se poate face prin GAL „Vedea, Găvanu, Burdea”?
– Prin GAL avem un proiect de amenajare și modernizare a unui teren de sport cu, gazon sintetic, și a unui parc în satul Greci. Ni le dorim foarte mult și sunt convins că le vom avea în localitatea noastră, iar tinerii din Schitu, și nu numai, se vor putea bucura de aceste obiective. Avem finanțarea necesară, și vă pot spune că în prezent suntem în faza de licitație, urmând ca din luna martie, dacă timpul o va permite, să fie demarate lucrările. Desigur, dacă ne încadrăm până în iunie-iulie anul acesta, vom accesa fonduri pentru un alt proiect.

«Vom avea un Cămin Cultural la standarde europene, așa cum se cere și cum este normal în zilele noastre»

– Ce se poate face în privința Căminului Cultural din comuna dumneavoastră?
– Și aici avem un proiect realizat și depus încă din anul 2016, un proiect pe care CNI-ul l-a declarat eligibil și ne-a asigurat că anul acesta vom primi și finanțarea pentru o reabilitare completă, cu dotări și tot ce este necesar. Așadar, vom avea un Cămin Cultural la standarde europene, așa cum se cere și cum este normal în zilele noastre.
– Sunt localități în care taxele și impozitele locale au mai crescut anul acesta. La dumneavoastră s-a mai adăugat ceva?
– Am luat o hotărâre de la Consiliul Local prin care am ridicat puțin taxele și impozitele din comuna Schitu, dar nu vorbim de o creștere exagerată ci de un 5%, un procent suportabil pentru toți cetățenii localității noastre. Desigur, nici nu am vrut și nici n-am fi putut să ne ducem prea mult cu acastă creștere, ținând cont și de prevederile codului fiscal.
– Gradul de colectare se ridică la nivelul așteptărilor dumneavoastră?
– Gradul de colectare e acceptabil și ajunge undeva la 70%, la nivel de comună. Ne-am dori să fie și mai mult, dar pot spune că și așa stăm destul de bine în comparație cu alte localități din județul nostru, și nu numai. Pe de altă parte, mai trebuie să luăm în calcul și faptul că avem destule situații în care nu prea avem pe cine să tragem la răspundere, sunt destui la 416, veniturile sunt mici și tot așa…
– Din câte știm, în zonă se face un pod nou. Mai exact, despre ce este vorba, domnule primar?
– Într-adevăr, este vorba despre podul din satul Catanele, lângă piață, un pod care traversează pârâul Iminog. Vorbim despre o zonă cu grad ridicat de inundații, o zonă în care în decursul timpului ne-am confruntat cu foarte multe probleme, iar oamenii au avut de suferit. E un proiect aprobat prin Consiliul Județean Olt și se va trece la treabă din semestrul următor, conform ultimelor discuții purtate.

«În satul Catanele se va face un pod nou pentru care avem deja un certificat de urbanism și toate avizele necesare»

– Vorbim de un pod nou, sau se repară o constucție mai veche?
– În satul Catanele se va face un pod nou pentru care avem deja un certificat de urbanism și toate avizele necesare. Va fi un pod destul de mare, de 18 metri lungime și 7 metri lățime. Așadar, se va circula foarte bine pe el și sunt convins că nu vom mai avea probleme.

– Piața este funcțională? Sunteți mulțumit de felul în care se derulează activitatea acolo?
– Avem o piață foarte bine pusă la punct, oamenii se strâng periodic aici, în fiecare zi de joi, se cumpără diverse produse, iar până acum nu am avut probleme.
– Veșnica problemă de la sat: locurile de muncă. Dumneavoastră cum îi puteți ajuta pe oamenii care vor să-și găsească un serviciu în ziua de azi?
– Aș vrea să vă dau și să le dau o veste bună cetățenilor din comuna noastră. Din păcate, însă, pe plan local, aici, la Schitu, e foarte greu să găsim soluții la această problemă despre care dumneavoastră vorbiți. Realitatea e dureroasă, dar avantajul nostru ar fi că sunt foarte aproape de Slatina, iar oamenii mai fac naveta și au acolo un loc de muncă. În plus, ar mai fi și Spitalul de Psihiatrie care ne ajută foarte mult, fiind destui angajați din localitatea noastră. Ne bucurăm pentru asta, luând în calcul faptul că pe lângă liniștea oamenilor mai sunt avantaje și în ceea ce privește banii pe care îi încasăm în fiecare an din taxe și impozite…
– Ca aport la resursa bugetară, cât de mult vă ajută Spitalul de la Schitu Greci?
– Din câte știm, vorbim despre o unitate medicală cunoscută în județul nostru, cu oameni extraordinari, cu doctori foarte bine pregătiți, iar aportul la resursa bugetară, așa cum pomeneați, este destul de însemnat și ne ajută foarte mult. Așadar, pe lângă restul veniturilor, sumele se completează și cu aceste taxe și impozite colectate de la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci.
– Anul trecut s-a derulat prima ediție a sărbătorii comunei Schitu. Continuați și anul acesta cu cea de-a doua ediție?
– Cu siguranță, da! În septembrie 2018 organizăm o nouă ediție a sărbătorii comunei Schitu, într-un an al centenarului, într-un an în care avem proiecte importante pentru toți cetățenii localității noastre! Am promis lucrul acesta și ne-am ținut de cuvânt. Data rămâne aceeași, iar anul acesta ziua de 8 septembrie cade sâmbătă, fapt pentru care avem convingerea că va fi și mai multă lume, în comparație cu prima ediție ținută într-o zi de vineri.

«Avem 22 de cadre didactice și 265 de elevi pe raza comunei Schitu, copii cuminți, cu rezultate foarte bune la învățătură»

– Vă satisface felul în care și fac orele de curs cadrele didactice care activează la Schitu?
– Avem 22 de cadre didactice și 265 de elevi pe raza comunei Schitu, copii cuminți, cu rezultate foarte bune la învățătură. Profesorii își fac datoria, totul este în regulă și nu am avut niciodată probleme din acest punct de vedere. Și, pentru că tot suntem în perioada sezonului rece, vă mai pot spune că stăm foarte bine și la acest capitol, fiind aprovizionați cu lemne și toate cele necesare.
– Cum colaborați cu Poliția Schitu?
– Foarte bine! Avem o echipă capabilă aici, își fac treaba așa cum trebuie și intervin cu succes ori de câte ori este nevoie de ei. Au mai fost cazuri rare de violență, au mai fost și câteva furturi de lemne, dar s-a intervenit la timp și nu au fost probleme. Oricum ar fi, există colaborare între noi și mă bucur că avem o relație deschisă și foarte bună cu polițiștii de pe raza comunei noastre.

– Tot la Schitu aveți și o formație de călușari nou-înființată. Ce ne puteți spune depsre aceasta?
– Într-adevăr, avem „Voiniceii Schitului” un grup de tineri pe care i-am și avut pe mai multe scene, în diverse ocazii, urmând ca în perioada următoare să le achiziționăm și costumele populare necesare la fiecare aparitie. Îl avem insturctor pe domnul Marian Stănescu, un om deosebit care își face foarte bine treaba și care se ocupă cu mare drag de „Voiniceii Schitului”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.