Acasă Actualitate „Alchimiștii cuvintelor” frumoase!

„Alchimiștii cuvintelor” frumoase!

213

La sfârşitul anului, iniţiatorii proiectului literar „Cărţile Tinerilor” dădeau sfoară-n-ţară cu privire la editarea unei antologii. Zis şi făcut, iar la scurt timp au sosit şi primele poezii. „Alchimiștii cuvintelor” este cea de-a doua antologie realizată de echipa proiectului literar, cu poezii semnate de Denisa Aricescu, Dănuț Belu, Florina Dinu, Ștefania Dobre, Cosmin Druță, Angela Irina Ghintuială, Cosmin Țîrei. Volumul, coordonat de Anca Spiridon şi Florina Dinu, conţine 140 de pagini pline cu creaţii literare originale şi frumoase.

„Alchimiştii” versurilor
Volumul debutează cu o prefaţă scrisă de Anca Spiridon, în care spune: „Am lansat din timp către amatorii de scris și frumos din toate colțurile țării intenția noastră, tematica și condițiile de participare, mai bine conturate decât cele de la care am pornit oarecum în joacă, la prima antologie, iar ceea ce a rezultat s-a constituit într-un florilegiu de poezie variat cu câteva pagini de proză scurtă, unele chiar aparte ca gen și formulare. Parcă dorind să ne amintească de cel mai vechi document păstrat, scris în limba română (Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, 1521) sau de tradiția românească a literaturii epistolare, doi dintre coautori au realizat un schimb imaginar de scrisori precum doi îndrăgostiți, îmbogățind cu fantezia lor epistolară conținutul de metafore revelatorii al antologiei Alchimiștii cuvintelor și, de ce nu, chiar tradiția invocată și evocată de ei. De remarcat între coautori este prezența cu câteva poezii a Florinei Dinu. Acestea reprezintă cele mai recente creații poetice ale coordonatoarei antologiei. Șase poezii succinte, reduse ca număr de cuvinte componente dar iradiante prin abundența de înțelesuri. Tot Florina a dat curs invitației lui Dănuț Belu de a-i fi parteneră de condei în schimbul de scrisori inspirat de un Cupidon năzdrăvan.”
Prima autoare, „la catalog”, este Denisa Aricescu, care, în poeziile sale tratează frumuseţea albului rece al iernii.
Ultimul, dar nu cel din urmă, care încheie seria de poezii dintre autori este Cosmin Țîrei, care abordează o temă patriotică, de glie, în poeziile sale.
Volumul are şi un dialog inedit între autorii Florina Dinu şi Dănuţ Belu, un dialog al scrisorilor de iubire.
Ultimul cuvânt din carte îl are Florina Dinu, care îi prezintă, în modul ei de analiză literară, pe toţi autorii frumoasei antologii. Nu sunt multe cuvinte de spus pentru a convinge pe cineva că trebuie citită, ci unul singur: merită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.