Acasă Editorial Considerațiile senatorului Mirea. Despre primarii liberali…

Considerațiile senatorului Mirea. Despre primarii liberali…

536
Vineri, 26 ianuarie 2018, o zi cu o încărcătură aparte pentru liberalismul de la Olt. O vizită în teritoriu, a lui Ludovic Orban, urmată de conferința Comitetului Județean de Coordonare. Pentru alegerea unui nou președinte și completarea altor funcții vacante.
În prima parte, în sediul PNL, un Ludovic Orban obosit, apatic. Un discurs șters, copiat din obișnuința firii. Cu o mică insistență, replicile sale pot fi găsite în alte declarații, făcute pe la Slatina sau pe oriunde în altă parte a țării, chiar și în urmă cu un deceniu. Ceva despre PSD, rețele de canalizare, și puțin din manualul de comunicare, făcut de strategii care lucrează astăzi pe bani puțini, la sediul central din Modrogan.
După, la Tineretului, într-o sală înghețată, întocmai pentru un partid identic, din punct de vedere al temperaturii simpatiilor pe care le generează în rândul poporului năucit de experimentele pe care le fac Dragnea și ai lui, în numele reformei statului. De drept sau paralel. Cine mai știe…
Din toate luările de cuvânt, doar două au avut altceva: cea a lui Viorel Cataramă, tranșantă, deschisă, demnă de un adevărat președinte, pe care nu-l are astăzi PNL-ul la nivel central. Măsură au fost aplauzele. Multe! Chit că în timpul lor, grimasa de pe fața lui Orban arăta că simte pericolul.
Cel de-al doilea discurs i-a aparținut senatorului de Olt, Siminica Mirea. Singurul vorbitor la microfon, ancorat în realitate. A avut prezența de spirit, sau, pur și simplu inspirația de moment, să se adreseze primarilor liberali. Puțin prezenți, din păcate, la un asemenea eveniment, unde nu ai voie să lipsești, dacă ești liberal adevărat.
Practic, pentru Orban, pentru Voiculescu, Mirea a încercat să le transmită că o structură politică nu are voie să se îndepărteze de cei care asigură starea de permanență în teritoriu. Toate construcțiile politice din România, de după 89, au reușit atunci când au pus primarii, nu în sală, pierduți printre delegați, ci în primul rând, la prezidiu. Și în centrul atenției, evident!
Poate, Siminica Mirea e un politician de modă veche. Poate școala în care s-a format, cea a PDL-ului, gestionat de un Vasile Blaga, i-a format acest reflex de a găsi atenție și timp pentru primari. Fără ei, spre exemplu, PDL-ul nu ar fi câștigat alegerile, atunci când le-a câștigat, iar astăzi PSD-ul nu ar fi avut atâta putere…
Nu se poate reproșa lipsa de relație, a președintelui PNL Olt, Liviu Voiculescu, în această direcție. Este la început! Dar, timp de a găsi comunicarea cu această resursă, mai este. Ce-i drept, nu foarte mult.
Altfel, liberă de bisericuțele liberale, degajată de sforile care se trag, fără niciun fel de complicitate cu butonul roșu de la PSD, Siminica Mirea și-a permis să spună lucrurilor pe nume. Despre așteptările imense ale oamenilor, despre stradă, care nu e liberală, despre o putere deloc dispusă la compromisuri ideologice. Este esențială această atitudine, căci, doar Mirea și Cataramă, colegi de prezidiu, fiecare în felul său, au vorbit despre exact ce lipsește astăzi dreptei liberale: încredere, respect și echipă! Pentru ei valori, pentru Orban și prietenii săi, noțiuni din arealul limbii române.
Ce a evitat, de data asta, Siminica Mirea să spună, sau poate a lăsat pe altă dată: puterea cu caracter absolutist, pe care o manifestă stânga pesedistă, girată de obsesiile tomnatice ale prea-însuratului Tăriceanu, au ajuns la cotele la care sunt, pentru că Partidul Național Liberal e slab! Prea slab și neatractiv, ca ofertă, pentru un electorat care caută altceva, dar nu găsește…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.