Acasă Interviu „Taxele și impozitele rămân la același nivel ca și în anii trecuți,...

„Taxele și impozitele rămân la același nivel ca și în anii trecuți, dar am crescut, în schimb, gradul de colectare”

1321

Interviu cu MARIAN GULIE, primarul comunei IZBICENI

          Marian Gulie e lecția pe care o predă, altfel, profesorul de matematică ce poartă același nume, zi de zi, la Izbiceni. În fața comunității unde, din iulie 2016, este primarul ales…
Știe și cunoaște! Se bazează pe principiul responsabilității în fața cetățeanului. Are de partea sa expertiza unui om care înainte de a fi primar a cunoscut, din poziția de consilier local, ce înseamnă nevoile unei localități. Marian Gulie este un om care poate fi acuzat de păcatul modestiei, și doar atât! Nu face caz de situații inventate, pentru a le folosi drept scuză.
Iar, față de mulți alți primari, în biroul său, la îndemână, se află platforma din campania electorală. Cea care i-a asigurat încrederea majorității. Edilul spune că cele scrise acolo, trebuie duse, obligatoriu, la îndeplinire! Altfel, nu se poate! Se abține să invoce pasiunile politice ale momentului, să comenteze pe seama decidenților de la centru. Mai știe că un primar este administrator, înainte de a fi un om politic…
Despre Izbiceniul începutului de an 2018, despre ce a fost în 2017, cum va fi anul în curs, Ziarul de Olt vă prezintă un interviu de colecție. De citit rând cu rând! Pas cu pas, cum ar zice altcineva…

 

– Domnule primar, dacă ar fi să tragem o linie sub anul 2017, ce ne puteți spune despre activitatea dumneavoastră în comuna Izbiceni?
– Mă bucură întrebarea dumneavoastră, pentru că în acest fel mai pot afla și oamenii din Izbiceni ce a făcut și ce își dorește primarul lor să facă pentru comunitatea pe care o reprezintă. Spun că în felul acesta pot afla mai multe informații pentru că subsemnatul nu a avut suficient timp să stea de vorbă la o cafea, alegând să își petreacă majoritatea timpului în zona în care lucrurile trebuiau să se miște spre dezvoltarea Izbiceniului. Ei, bine, în această perioadă m-am focusat exclusiv pe tot ceea ce înseamnă demarare de proiecte, pe depunerea lor și semnarea contractelor de finanțare cu Ministerul Dezvoltării sau cei de la Fondurile Europene..

– Ne puteți aminti măcar câteva din aceste proiecte despre care tocmai ați pomenit?
– În primul rând, aprobarea ISU pentru școala din localitate, având în vedere faptul că unitatea educațională nu putea fi dată în folosință fără autorizația respectivă, luând în calcul legislația exigentă impusă după nefericitul eveniment din clubul Colectiv. Așadar, a trebuit să ne conformăm din acest punct de vedere, iar lucrul acesta ne prinde foarte bine. Mai departe, avem un Dispensar Medical în construcție, urmând ca diferența să o primim imediat ce vom semna contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, și nu în ultimul rând, ne-am propus și asfaltarea drumurilor comunale, plus multe alte proiecte depuse pe Fonduri Europene. De asemenea, tot aici mai includ renovarea și modernizarea Căminului Cultural, dar și drumurile de exploatație agricolă aduse în cele mai bune condiții, proiecte care așteaptă semnarea contractelor de finanțere și derularea cât mai rapidă. Nu în ultimul rând, ne dorim ca prin GAL să reușim modernizarea Pieței Agroalimentare, iar prin bugetul local renovarea Pieței Industriale. Mai sunt și alte demersuri ce vizează un Centru de Permanență ISU, un Dispensar Veterinar, dar și platforma de resturi vegetale…
– Referitor la această platformă, de resturi vegetale, conform unor date neoficiale lansate în spațiul public, se pare că ar fi ceva unic la nivel de țară. Mai exact, ce înseamnă asta?
– Zona aceasta, a platformei vegetale, este o zonă care, pentru mine, a reprezentat întotdeauna o stare de neliniște și de nemulțumire. Este o zonă cu foarte multe costuri, una pe care, cu greu, am reușit în cele din urmă să o stabilizez. Mai exact, este vorba despre acel proiect pe care l-am mai vizat cândva, referitor la transformarea resturilor vegetale în biomasă, un proiect amplu pentru care am adus și două rânduri de consultanți, care la rândul lor m-au informat, dar pentru care am constat că există costuri cu privire la întreținerea acestei instalații. Poate că este ușor să iau acești bani, un milion de euro, pentru a face instalația, dar cea mai mare problemă apare ulterior, fiind nevoie de un personal calificat, de o firmă a consiliului local, ceea ce, la momentul actual, organigrama nu permite. Totuși, am găsit o soluție provizorie, și anume: vine o firmă autorizată, ridică aceste resturi vegetale, le bagă într-un proces gata finalizat la ei, în timp ce la noi rămâne curățenia, iar ei se obligă prin contract să o mențină…
– Până acum n-ați amintit de canalizare și apă curentă la Izbiceni. Ce ne puteți spune?
– În ziua de azi, știe toată lumea că civilizația înseamnă să ai minime utilități, și anume: apă, canal, drumuri și, de ce nu, chiar gaze naturale. Pe toate acestea dacă le ai într-o comunitate, este aproape imposibil ca zona să nu se dezvolte. Sigur, mai trebuie o viziune corectă din punct de vedere administrativ și lucrurile se mișcă în sensul corect, dorit de toată lumea. Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune că în clipa de față stăm într-o magistrală de canalizare făcută într-un timp destul de lung, nefuncțională, căci nu există branșări. Avem însă o hotărâre de consiliu pentru branșarea tuturor cetățenilor din zonele în care se asfaltează, și anume pe 12 ulițe ale localității noastre. Așadar, având în vedere că anul aceste se poate branșa numai o parte a populației noastre, proiectul va deveni unul mai amplu, urmând să fie finalizat, cel mai târziu, anul următor.

„Până acum, eu nu m-am simțit vreodată persecutat, din simplu fapt că vin din altă zonă politică față de cei aflați la putere”

– Vă satisfac sumele încasate de dumneavoastră din cele colectate din cota de TVA?
– Îmi place să fiu un om deschis și sincer, așa cum sunt, am fost și voi rămâne întotdeauna. Așadar, nu pot să mă vaiet și vă pot spune că până acum nu am simțit că suntem marginalizați în ceea ce privește repartizarea acestor sume. Ba, dimpotrivă, pot spune că modul în care a fost alocată o anumită sumă a fost corect și n-am avut de ce să fiu nemulțumit din punctul acesta de vedere. Repet: până acum, eu nu m-am simțit vreodată persecutat, din simplu fapt că vin din altă zonă politică față de cei aflați la putere.
– Vor crește taxele și impozitele în comuna Izbiceni, începând cu anul 2018?
– Sub nicio formă! Taxele și impozitele rămân la același nivel ca și în anii trecuți, dar am crescut, în schimb, gradul de colectare. Astfel, dacă în prima zi în care am devenit primar, nivelul de colectare era undeva la 48%, astăzi vă pot spune că am sărit de 60% și, încet, încet, aș vrea să ajungem la aproximativ 90%, având în vedere că 100% este imposibil de realizat, fiind și cazuri în care pur și simplu nu avem ce face. Sigur, este o măsură nepopulară, dar este una corectă, de la care nu vreau să abdic, ținând cont de faptul că așa este normal, ca oamenii să-și plătească taxele și impozitele conform legii. Ulterior, pot sta cu ochii pe administrație, să vadă cum sunt folosiți banii lor, desigur, dacă ei au fost dați și la timpul potrivit. Așadar, sintagma: „Lasă, mă, ai tu ce face cu banii, du-i acasă și plătești altă dată!”, a căzut, iar eu nici nu mai vreau să aud că mai există această discuție la nivelul localității noastre.

– E mai profitabil să cultivi roșii la Izbiceni, decât să culegi căpșuni prin Spania, domnule primar?
– De mii de ori mai profitabil și mai sănătos! Din punctul acesta de vedere, Izbiceniul nu are absolut nicio problemă. A, că au mai fost și oameni ce au ales să plece prin alte părți, prin alte țări, este cu totul altceva, dar ei au fost și sunt din ce în ce mai puțini. La noi, însă, se întâmplă un fenomen foarte interesant, și anume faptul că părinții tinerilor de astăzi au făcut niște investiții, astfel încât acestora le este greu să abandoneze munca părinților lor, oameni harnici, gospodari în sensul bun al cuvântului. Prin urmare, tinerii nu au făcut altceva decât să acceseze fonduri europene și să dezvolte ceea ce deja aveau, astfel încât, astăzi, când stăm de vorbă, majoritatea dintre ei să aibă solarii la nivel european, cu instalații moderne și foarte profitabile. Desigur, intrând în zona aceasta sunt multe de discutat, ținând cont de faptul că am trecut la zona de dezvoltare a producției și am uita de zona de desfacere…

„În ultimii ani, la Izbiceni s-a înțeles foarte clar un lucru: ca să existe dezvoltare, este nevoie de multă muncă și seriozitate!”

– Cum pot fi ajutați oamenii, astfel încât aceștia să poată pune pe piață fructul muncii lor?
– Vedeți dumneavoastră, în ultimii ani, la Izbiceni s-a înțeles foarte clar un lucru: ca să existe dezvoltare, este nevoie de multă muncă și seriozitate! Iar din acest punct de vedere, lucrurile sunt rezolvate. Numai că, de aici încolo, până la a-ți bloca munca ta, există un pas foarte mic. În cazul acesta, administrația locală trebuie să dea direcția lor corectă de dezvoltare, căci în administrație se știu toate informațiile ce ar putea să fie benefice pentru o bună dezvoltare. Personal, am o relație foarte bună cu Direcția Agricolă Olt, a și venit o delegație specială la Izbiceni, iar oamenii au fost informați cu privire la asocierea lor, pe aceste cooperative de rang I și rang II. S-a început acest demers, a fost trimis un reprezentant care are biroul aici, în Primăria Izbiceni, iar orice informație cu privire la asociere este imediată, corectă și clară, astfel încât oamenii să beneficieze de toate informațiile dorite, cu plusuri sau minusuri, de la caz la caz.
– De ce credeți că Izbiceniul nu este luat ca un model de bună practică pentru ceea ce însemană satul din țara aceasta?
– Poate că un răspuns la întrebarea aceasta ar trebui să vi-l ofere alții, în timp ce eu ar trebui să vă răspund la întrebarea: „Ce vreți să faceți ca Izbiceniul să fie model de bună practică?”
– Atunci: ce vreți și ce puteți să faceți pentru ca Izbiceniul să fie luat ca un model de bună practică pentru ceea ce însemană satul din țara noastră?
– În primul rând, direcția în care trebuie să se dezvolte oamenii trebuie să fie una foarte clară, și anume asocierea! În ziua de azi, nimeni nu te mai bagă în seamă fără să fii într-o formă organizată. Spre exemplu, am fost cândva întrebat de ce într-un supermarket din Izbiceni se vinde roșia de Spania? Păi, este simplu: cantitățile noastre sunt foarte mari, dar ele sunt disipate pe oameni care, la rândul lor, produc destul de mult, dar nu constant. Iar un responsabil de supermarket are un singur scop: ca rafturile să fie întotdeauna pline cu marfă. Iar noi nu prea puteam asigura această cantitate constantă, mai ales în perioada sezonului rece. Așadar, soluția constă într-o asociere, în varianta ca oamenii să-și facă un centru autorizat, o mică făbricuță în care să fie depozitată întreaga marfă, astfel încât să-și eficientizeze munca.
– Dacă astăzi am fi în 23 ianuarie 2019, iar noi v-am întreba ce ați făcut în Izbiceni în anul 2018, ce ne-ați răspunde?
– V-aș spune că toate acele proiecte pe care le începusem la începutul acelui an au căpătat contur, iar Izbiceniul s-a transformat într-un adevărat șantier, cu muncă multă, intensă și contină, pentru ca la finalul mandatului comuna să aibă o altă față, iar lumea să fie mulțumită. În concluzie, în anul 2018 îmi doresc să duduie Izbiceniul, utilajele să vină aici, iar noi să facem un pic de dezordine pentru ca mai apoi să dăm cu mătura și să spunem: „Uite, așa arată Izbiceniul, comuna noastră dragă și frumoasă!”

„Cu cât zona civică este mai aglomerată, cu atât înseamnă că derapajele sunt mai mari la nivel înalt!”

– Dar dacă v-am întreba cum comentați ce se întrâmplă în țară, ce ne-ați răspunde?
– N-aș vrea să intru în zona politică. Lucrul acesta nu-mi place și nu mă reprezintă, dar ceea ce se întâmplă acum în țară este absolut firesc, actul de guvernare fiind de fiecare dată corectat de cei din zona publică. Așadar, derapajele vor fi întotdeauna corectate de cei din zona civică și e normal să se întâmple asta! Mai mult, cu cât zona civică este mai aglomerată, cu atât înseamnă că derapajele sunt mai mari la nivel înalt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.