Acasă Actualitate Drogatul de la Balș, exemplul statului falimentar…

Drogatul de la Balș, exemplul statului falimentar…

615

La începutul săptămânii, Balșul, cochetul orășel de pe Olteț, coșmarul șoferilor care tranzitează județul, a fost zguduit de isprava lui Mihai Truță. În comunitățile mici, în care fiecare om se cunoaște cu fiecare persoană în parte, așa ceva se întâmplă rar. Băiatul, un tânăr isteț, absolvent de școli făcute la vremea lor, a pus mâna pe satâr și a încercat să-și ucidă părinții… După descărcarea nervoasă, acesta și-a înfipt o furculiță în zona globului ocular.

Scandalul a generat intervenția autorităților publice. Părinții au ajuns la spital și se pot considera norocoși, chiar dacă vor avea nevoie de multe zile de spitalizare pentru refacerea fizică. Reabilitarea psihică va dura mai mult. Căci, e destul de greu să înțelegi de ce propriul tău copil, căruia i-ai dat viață, a ridicat satârul și a vrut să te omoare. Asta în condițiile în care, pentru fiecare părinte, copilul lui e cel mai frumos, e cel mai deștept, e… cum alții nu sunt!
Medicii slătineni, pe mâna cărora a ajuns Mihai Truță, urmare a rănii de la ochi, au stabilit că acesta are un debut al unei schizofrenii. Informație plecată în media, pe surse. Căci, confidențialitatea diagnosticului e pentru comunicatorii de la Spitalul Județean Slatina, o necunoscută…
Însă, haideți să punem degetul pe rană! Mihai Truță, consumator de substanțe interzise. O certitudine, cunoscută de familie, cu siguranță. Imposibil să nu fie cunoscută de comunitatea în care acesta trăiește: prieteni, oameni aflați, fie și conjunctural, în preajma lui. În acest caz, instituțiile de proximitate din zona Internelor aveau în fișa postului să cunoască așa ceva. Chiar să și intervină. Ori, când unii se fac că… fac, dar de fapt nu sunt pe acolo, un astfel de caz e model pentru statul falimentar. Altceva, mai grav decât statul paralel. Tragic e că pentru statul falimentar plătim impozite și taxe. Cel paralel nu generează costuri.
Altfel, e bine să știm cu toții: spitalizarea tânărului de la Balș, a părinților acestuia, reprezintă un cost public. Pentru simplul fapt că cineva nu a văzut și nu a acționat în consecință. Chiar și arestarea sa, procesul ulterior, pentru vătămare sau tentativă de omor, generează tot cheltuieli publice. Nu mai punem la socoteală omul pierdut, în care societatea a investit: același Mihai Truță. Iar ca el sunt mulți. Din ce în ce mai mulți, din păcate.
Și, la final, e de neînțeles de ce cei în drept nu văd flagelul reactivat al comerțului ilicit cu droguri, din Slatina, o piață suficientă și pentru cei de la Balș…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.