Acasă Actualitate CRIZĂ DE „UNITATE” ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

CRIZĂ DE „UNITATE” ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

132

      Anul 1990 „își propunea” unificarea EUROPEI prin apropierea EST-VEST, după aproape o jumătate de secol de separare, prin „CORTINA DE FIER”. Anul 2017, adică după aproape 30 de ani, se poate produce iarăși o „ruptură” între EST și VEST, printr-o nouă falie „săpată” de o altă „CORTINĂ DE FIER”.

Cauzele acestei rupturi constau în „politica” practicată atât în interiorul cât și în exteriorul statelor de către CEI care promovează o „NOUĂ DEMOCRAȚIE” ce propagă IDENTITATEA și STATUL NAȚIONAL TRADIȚIONAL ca VALORI FUNDAMENTALE.
În țările din EST „s-au impus” LIDERI TINERI care nu mai acceptă rolul secund, de mâna a II-a, în Uniunea Europeană, înfuriind, în acest fel, „Puterile” ce se „socotesc” tradițional-europene, îndeosebi FRANȚA și GERMANIA, care nu vor să accepte pozițiile ferme exprimate tot mai des de ESTICI (Ungaria, Polonia, Slovacia etc).
Pe de altă parte, FRANȚA și GERMANIA, ce se pretind COLOANA VERTEBRALĂ a Uniunii Europene, manifestă tot mai serios OPOZIȚIE față de ambițiile de supremație ale S.U.A, exprimându-și tot mai deschis ORGOLIILE și ANTIPATIILE. Pe acest fond al „orgoliilor rănite” a avut loc SUMMIT-ul celor TREI MĂRI din EST, cu participarea lui TRUMP, în timp ce – ca replică – VESTUL proiectează REFORMAREA UNIUNII EUROPENE centrată pe ZONA EURO, sancționând astfel statele „insubordonate”, ambele având, însă, darul de a adânci falia EST-VEST.
Astfel, guvernele UNGARIEI și POLONIEI, care sunt serios sprijinite intern pentru alegerile din 2018, respectiv 2019 se opun tot mai „insistent” BRUXELLES-ului, încurajate într-un fel de S.U.A, care par tot mai interesate să slăbească nucleul dur franco-german prin apropierea militaro-economică de EUROPA CENTRALĂ, care la rândul ei simte presiunea ruso-germană.
În același timp, însă, este important să constatăm că până acum SUMMIT-UL de la VARȘOVIA a rămas „ÎNCREMENIT”, căci pretențiile POLONIEI de a se „așeza” în FRUNTE nu sunt „acceptate” de ceilalți 11 care-și motivează atitudinea – fără s-o spună deschis – prin diferențele de natură istorică, culturală, religioasă, economică și mai ales geopolitică.
Dacă adăugăm faptul că unele state din cele 12 – AUSTRIA, SLOVACIA, SLOVENIA, ESTONIA – sunt membre ale EURO ZONEI, găsim alt motiv de „neînțelegere” între cei 12. În plus, dacă ne amintim EȘECUL așa-zisului FORUM al MĂRII NEGRE, lansat cu mare pompă la BUCUREȘTI în 2006 avem încă un exemplu al unei ambiții regionale răsuflate.
Amestecul „dirijat” al americanilor, până acum cel puțin, s-a manifestat printr-o „susținere” economică superficială, ba chiar dezavantajoasă pentru partenerii din EUROPA CENTRALĂ și de EST, gen autostrada BECHTEL sau uneori poate – aș vrea să mă înșel – cu caracter experimental, gen FORD (CRAIOVA), ori pentru a-și vinde armament la „mâna a II-a” la sume uriașe etc…
Și tot așa cu alte aranjamente cu țări din U.E. care să-l avantajeze pe „UNCHIUL SAM”, în detrimentul EUROPEI, chiar dacă ar însemna noi dezechilibre prin, de pildă, SECESIUNI, fie ele și fără perspective CONCRETE – CATALONIA, LOMBARDIA, FLANDRA sau chiar un SCOTTEXIT cu consecințe dintre cele mai „nedorite”.
VIITORUL, începând chiar cu 2018, pentru o EUROPĂ „UNITARĂ” și PUTERNICĂ, ar „reclama” mai degrabă constituirea unor „FORMATE” restrânse de state care să aibă VIZIUNI COMUNE pe termen lung, adică 3-4 STATE cu afinități culturale, istorice, politice, acestea fiind constant cu drepturi egale ca „părți” ale Uniunii Europene, gen VIȘEGRAD sau, de ce nu, de exemplu, un FORMAT: ROMÂNIA-BULGARIA-SLOVENIA-ITALIA.
În asemenea FORMATE cred că s-ar grăbi progresul economic, de infrastructură, în cercetare, în domenii specifice, în turism etc, încât să se întărească pe această cale fiecare stat, în mod echilibrat, și în același timp tot bătrânul nostru continent în raport cu „LUMEA”.
LIDERII trebuie să înțeleagă că EUROPA va deveni „UNITARĂ” și PUTERNICĂ cu adevărat, atunci când diferențele politice, economice și de viziune se vor atenua până la dispariție, iar COLABORAREA EST-VEST și NORD-SUD va fi cu adevărat eficientă și reciproc avantajoasă, iar „fiecare parte” va înceta să dea LECȚII ALTORA, ba mai mult, când fiecare țară va constata și va accepta că are MULTE „de învățat” de la cealaltă.
Poate că cele „20 de PANSAMENTE” aplicate la GÖTEBORG vor vindeca „rănile” din UNITATEA UNIUNII EUROPENE spre prosperitatea TUTUROR!

Profesor,
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.