Acasă Actualitate Laptele, cornul şi mărul, la Olt, în condiţii de siguranţă maximă!

Laptele, cornul şi mărul, la Olt, în condiţii de siguranţă maximă!

436

       Programul „Laptele și cornul”, la care se adaugă şi mărul, care încurajează alimentația sănătoasă în rândul școlarilor și preșcolarilor se derulează, la Olt, în condiţii foarte bune, prin profesionalismul firmei SC MATRA SRL de la Scorniceşti, care se ocupă de distribuirea în şcoli a produselor…

MATRA onorează, zi de zi, livrarea produselor din contractul de distribuire. La prima oră, în școlile elevilor olteni vine maşina care aduce laptele, cornul şi mărul. Compania de la Scorniceşti asigură derularea programului la nivelul județului Olt, iar micuţii beneficiari au, pe băncile din clasă produse proaspete şi conforme cu standardele europene. De asemenea, şi şcolile se conformează legislaţie europene. Există spaţii speciale de depozitare, există temperatură optimă pentru păstrarea produselor, frigidere, personal bine instruit în sensul respectării dispoziţiilor din cadrul programului. Dar, cel mai bine e să vezi, la faţa locului, cum se implementează programul, lucru pe care l-a făcut şi reporterul de serviciu, care confirmă aplicarea programului la Olt. De asemenea, primari din judeţul Olt susțin buna distribuire şi calitatea produselor.
Organizare și distribuire corectă în şcolile slătinene
Elevii slătineni sunt beneficiarii finali ai proiectului public promovat de guvern, susținut din fonduri europene şi implementat, la Olt, prin SC. MATRA SRL. Prin urmare, reporterul de serviciu s-a deplasat la câteva din școlile slătinene, fără a-și face anunțată vizita, pentru a vedea dacă elevii primesc lapte, corn şi măr în cele mai bune condiții, conforme cu reglementările. Directorii şi responsabilii de aplicarea programului în şcoală şi-au exprimat părerile, pe care le puteţi citi în rândurile care urmează.
Școala Gimnazială Nr. 1 Slatina
„A trecut o lună de la începutul noului an școlar, iar până acum, programul de distribuire a laptelui și a cornului a mers fără probleme în unitatea noastră de învățământ. Vă pot spune că aceste produse sunt binevenite, că este mare nevoie de ele, iar elevii le consumă zilnic în cele mai bune condiții. De asemenea, depozitarea produselor se face într-un spațiu special amenajat, cu rafturi și frigidere menținute la temperaturile indicate, respectând normele impuse”, a declarat EUGENIA FOTESCU, responsabilul cu distribuirea laptelui și a cornului în Școala Gimnazială Nr. 1 din Slatina.
Școla Gimnazială Nr. 2 – „Ștefan Protopopescu” Slatina
„Produsele alimentare pentru copii noștri ajung în fiecare dimineață, la aceeași oră, în cele mai bune condiții. În ceea ce ne privește, avem o comisie desemnată din partea școlii care se ocupă de organizarea și distribuirea corectă a produselor în fiecare clasă. Personal, dacă ar fi să schimb ceva la acest program aș pune mai mare accent pe partea de infrastructură, gândindu-mă aici la igiena copiilor înainte de a consuma aceste produse, mai ales în ceea ce privește merele care, inevitabil, trec prin mai multe mâini până când ajung pe banca elevului. Spre exemplu, dacă la parter avem şase săli de clasă, cu o medie de 25 de elevi, înseamnă 150 de copii care se împart în două băi cu trei chiuvete. Așadar, e foarte greu să se adune toți pentru a-și spăla fructele, fapt pentru care consider că s-ar impune o dotare a școlilor cu spații destinate pentru servirea meselor cât mai igienic. Una peste alta, copiilor le plac aceste produse și le consumă, de fiecare dată, cu mare plăcere”, a precizat MIHAELA PIRNĂ, directorul de la Școla Gimnazială Nr. 2 – „Ștefan Protopopescu” din Slatina.
Liceul cu Program Sportiv Slatina
Și la Liceul Sportiv, ECATERINA SCUTURICIU, responsabilul instituție cu distribuirea produselor spune că programul este necesar, iar distribuirea produselor s-a făcut, de fiecare dată, foarte bine: „De regulă, programul se derulează foarte ușor și foarte frumos în cadrul școlii noastre. În fiecare dimineață în jurul orelor 7:00 se aduc produsele, fiind distribuite până la prânz tuturor copiilor din grupele mici, iar celor mari până la ora 15:00. Altfel, firma responsabilă își face datoria, noi avem o sala special amenajată, iar cei de la DSP au venit de fiecare dată în control și-au constatat că totul este foarte bine pus la punct”.
 Școala Gimnazială Nr. 3 Slatina
„Din punctul nostru de vedere, programul «Laptele și cornul» în școli este foarte util, și asta deoarece la noi, pe lângă acei copiii care provin din familii cu o situație materială bună sunt foarte mulți elevi care provin din familii cu o situație materială precară. Prin urmare, aceștia consumă cu mare poftă aceste produse, iar dacă cei care au vin cu alte pachețele la ei, le oferă cu drag celorlalți colegi. Desigur, avem și un spațiu special în care se depozitează aceste produse, sunt frigidere reglate la temperaturile indicate, astfel încât alimentele să fie oferite copiilor în stare foarte bună. În ceea ce privește firma de distribuție, pot spune că până acum nu au fost probleme, comunicăm foarte des, atât la telefon, cât și față în față, ori de câte ori primim aceste produse”, ne-a spus LILIANA HUȚULEAC responsabilul programului – «Lapte și Corn» de la Școala Gimnazială Nr. 3 Slatina, acolo unde, conform aceleiași surse, sunt 542 de elevi care beneficiază de aceste produse, dintre care 315 la ciclul primar și 227 elevi la ciclul gimnazial.
Școala 11 – „Constantin Brâncoveanu” Slatina
Mai departe, la Şcoala Nr. 11 – „Constantin Brâncoveanu”, învăţătorul LAURA ZAHARIOIU, reprezentant al unităţii în programul amintit a precizat: „Am început un nou an școlar și vă pot asigura că lucrurile au rămas la fel de bune în școala noastră în ceea ce privește distribuirea produselor alimentare către copiii care învață aici. De altfel, nici în trecut nu au fost probleme în ceea ce priveşte acest program și suntem convinși că nu vor fi nici de acum încolo. Așadar, toată lumea e mulțumită, de la părinți la copii, furnizorii îşi respectă angajamentul şi în momentul de față nu avem de ce să ne plângem”.
Școala Gimnazială „George Poboran” Slatina
„Ca și în anii anteriori totul se desfășoară în condiții normale și toată lumea a intrat deja într-o rutină care a fost benefică în buna derulare a programului. Nu ascund faptul că ne-ar plăcea și nouă să avem o sală de mese în care copiii să servească aceste produse, dar ne descurcăm așa cum putem și, cred eu, o facem foarte bine. Nu în ultimul rând, cu distribuitorul comunicăm din timp, ne punem la punct în situațiile în care avem zile libere sau în cazul în care intervin modificări în ceea ce privește numărului de elevi pe care îi avem”, a conchis LAVINIA PRUNĂ, responsabilul cu distribuirea laptelui și a cornului în Școala Gimnazială „George Poboran” din Slatina.
Primarii comunelor din Olt sunt mulțumiți de serviciile prestate de MATRA SRL!
Cei mai buni cunoscători ai realităţii comunităţilor pe care le gospodăresc sunt primarii, de aceea, Ziarul de Olt a contractat, aleatoriu, câţiva primari din judeţul Olt, pentru a le lua un punct de vedere cu privire la implenetarea programului în şcolile din localităţile pe care le conduc. Primarii se implică în derularea programului, sunt atenţi la distribuirea produselor şi sunt încântaţi de parteneriatul pe care îl au cu firma de la Scorniceşti, care nu întârzie niciodată cu produsele, indiferent de condiţiile meteo. Acest fapt reprezintă profesionalism, pe care îl confirmă primarii Oltului.
Bălteni – TUDOR MARINEAȚĂ: „În ceea ce mă privește, am cerut să fiu de fiecare dată ținut la curent cu tot ceea ce ține de acest program. Până acum lucrurile au mers foarte bine, nu am avut probleme și sunt convins că nici nu vor fi. La țară se știe foarte bine că este mare nevoie de aceste produse, iar fructele reprezintă cea mai bună sursă de vitamine, necesară în alimentația celor mici”.
Bărăști – VIRGIL GEALAPU: „Așa cum am mai spus-o și în trecut, o spun și de data asta: nu sunt probleme! Avem o firmă serioasă care face distribuția, avem oameni competenți care se ocupă de buna depozitare a produselor, iar copiii din Bărăști primesc la timp aceste alimente. Prin urmare, eu sunt mulțumit de lucrul acesta și vreau să îi felicit pe toți cei care se ocupă de bunul mers al lucrurilor”.
Bobicești – ILIE CHITEZ: „Având în vedere că până acum, din partea școlii noastre, nu am avut niciun fel de comentariu pe acest subiect, înseamnă că totul merge bine și la Bobicești. Mai mult, știu că în aceste zile am avut și un control în acest sens, iar rezultatul a fost pozitiv. Una peste alta, programul este bun, produsele sunt de calitate, iar copiii le servesc în cele mai bune și igienice condiții. Ce va mai fi în viitor, vom mai vedea!”
Colonești – NICOLAE STAN: „«Laptele și cornul» în școalile din România este un program extraornidar, benefic și sănătos. De astfel de idei avem nevoie, de astfel de proiecte ducem lipsă în această țară. În ceea ce ne privește pe noi, la Colonești, din discuțiile cu directorul școlii, vă pot spune că nu am avut și sper să nu avem probleme. Produsele sunt proaspete, arată foarte bine și sunt ținute în cele mai bune condiții. În rest, sănătoși să fim cu toții, iar copiii să crească mari și să învețe carte!”
Corbu – CONSTANTIN DINUȚ: „Ca primar al acestei comune am căutat întotdeauna să fiu aproape de tinerii din Corbu. Ei sunt viitorul noastru și trebuie să-i ajutăm cât putem de mult. De aceea, referitor la programul de distribuire al alimentelor în școală, vă asigur că am monitorizat fiecare mișcare și am fost informat ori de câte ori a fost cazul. Până acum totul a fost în regulă, DSP-ul a făcut controale amănunțite, iar elevii din Corbu și-au primit produsele în cele mai bune condiții…”.
Dobrun – AURELIAN BONDRESCU: „Nu știu cum e pe la alții, dar vă asigur că la mine, la Dobrun, totul merge perfect. Avem personal care se ocupă de lucrul acesta, avem spații amenajate și stau liniștit din acest punct de vedere. Mai mult, nici în trecut n-au fost probleme, oamenii și-au respectat contractul, calitatea produselor a fost de nivel superior, iar copiii și părinții sunt la fel de mulțumiți. Știți cum e: poate că la oraș e altfel, dar la sat e mai multă sărăcie, iar produsele acestea sunt, oricând, binevenite!”
Ianca – MIREL PASCU: „După cum se știe, produsele au fost și sunt foarte, foarte bune, iar lucrul acesta se datorează, în primul rând, firmei care se ocupă cu distribuția lor. Este o firmă ambițioasă, cu experiență, o firmă care se menţine la înălţime, care nu a greşit vreodată şi suntem convinşi că nici de acum încolo nu o va face. Laptele, cornul și merele sunt nemaipomenite pentru alimentația celor mici, o sursă necesară de hrană pentru creșterea sănătoasă a copiilor noștri. Altfel, cu directoarea școlii vorbesc aproape zilnic, având în vedere și faptul că instituțiile noastre sunt una lângă alta, iar până acum nu mi s-a plâns niciodată”.
Icoana – GABRIELA ANCUȚA: „Sunt primar la primul mandat, iar până acum n-au fost probleme cu acest program. Copiii consumă alimentele, nu am avut sesizari din partea părinților că ar fi fost vreodată ceva în neregulă, produsele sunt ținute la temperaturi optime, iar fiecare învățător le ia în primire și le oferă micuților. Așadar, în prezent e bine… Ce va urma, rămâne de văzut, dar mi-aș dori să facem progrese și nicidecum să batem pasul pe loc!”
Izbiceni – MARIAN GULIE: „La noi, la Izbiceni, cu toate că suntem într-o zonă ceva mai îndepărtată a județului Olt, produsele au ajuns de fiecare dată la timp. În ceea ce mă privește, consider că măsura este foarte bună, atât timp cât se respectă toate regulile ce ţin de igienă, transport şi depozitarea produselor în şcoli. În altă ordine de idei, mi-ar plăcea ca pe viitor să avem și o masă după ore, un fel de after-school. Sigur, nu este imposibil, dar până acolo mai sunt destule lucruri de pus la punct și vom vedea ce va mai fi!”
Osica de Jos – MARIAN PISTOL: „Produsele ajung în școală la prima oră, marfa este de calitate, adusă şi păstrată în cele mai bune condiţii. Este o bilă albă pentru cei care se ocupă de acest lucru și mi-ar plăcea ca lucrul acesta să-l facă așa și de acum încolo! De asemenea, am o colaborare bună și deschisă și cu directorul unității noastre de învățământ și sunt convins că în momentul în care ar apărea vreo problemă aș fi anunțat la timp”.
Vitomirești – ROBERT ROTEA: „Nu-mi place să fac laude gratuite, dar vă asigur că până în clipa de față, la noi, la Vitomirești, programul de distribuție «Lapte și corn» s-a desfășurat foarte bine. Ce mă mulțumește pe mine e faptul că elevii sunt încântați şi aşteaptă cu nerăbdare să primească produsele în fiecare zi. Lucrăm de foarte multă vreme cu firma de distribuție, iar această companie ne oferă și de acum încolo încredere în buna derulare a acestui program”.
SC. MATRA SRL. funcţionează pe baza unui principiu primordial: respectul. Astfel, elevii preşcolari, din ciclurile primare şi gimnaziale, primesc sănătate în recreaţii. Este o provocare pe care firma distribuitoare şi-a asumat-o. Nu au existat probleme de niciun fel în toţi anii în care firma s-a ocupat de distribuirea produselor din cadrul programului. Seriozitatea, respectul faţă de beneficiari sunt etichete care se pun în dreptul numelui firmei de la Scorniceşti.
Să nu uităm!
Programul «Laptele și cornul» a fost introdus în şcoli de Guvernul României începând cu anul 2002. Beneficiarii programului sunt copiii din grădiniţe şi din şcolile generale. Media beneficiarilor este de peste două milioane de copii anual. În anul 2010, acelaşi guvern a demarat un program similar, „Mere în şcoli”, prin care elevii din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat primesc gratuit câte un fruct proaspăt zilnic, timp de 100 de zile de şcolarizare, în intervalul noiembrie-martie. Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli este parte a unui program european, finanţat în proporţie de 75% din fonduri europene.

Claudiu ENE & George PIȚULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.