Acasă Interviu „Cu toții vrem să mergem în direcția dorită, iar cei de sus...

„Cu toții vrem să mergem în direcția dorită, iar cei de sus trebuie să-și urmeze drumul corect și să respecte ce le-au promis cetățenilor!”

804

Interviu cu NICOLAE SOARE, primarul comunei DĂNEASA, județul Olt

           Comuna Dăneasa a intrat, după o perioadă de incertitudini, de căutări, dar și de experimente halucinante, în normalitatea administrației locale. S-a întâmplat asta când, în urmă cu mai mulți ani, în fruntea localității a fost ales, ca primar, Nicolae Soare.
Un om al locului, care știe Dăneasa și îi cunoaște pe cei care locuiesc aici. Are simțul corect al măsurii! Știe ce este de făcut și ce nu trebuie promis, în zadar, oamenilor. A venit cu gânduri sincere în administrația locală, conștient că oamenii locului vor să trăiască mai bine. La sfârșit de an 2017, într-un bilanț al proiectelor realizate, dar și în curs de derulare, Nicolae Soare vorbește în rândurile care urmează ce este de făcut și cum se pot realiza investițiile de utilitate publică în comuna Dăneasa…

 

– Suntem în prag de toamnă a anului 2017. Dacă ar fi să trageți o linie, care sunt lucrurile pe care ați reușit să le faceți, de la începutul anului, pentru cetățenii comunei Dăneasa?
– În primul rând, vă pot spune că am început anul cu o parte din proiectele pe care le aveam deja în lucru, iar aici mă refer la asfaltarea în satele Pestra, Zănoaga, Berindei, Cioflanu, pe o suprafață de 15 kilometri, împărțite în două proiecte: unul pe fonduri europene, altul prin PNDL. De asemenea, pe lângă un alt drum, între Pestra și Berindei, mai avem un proiect comun, de la Dăneasa la Verguleasa, prin Consiliul Județean Olt.

– O problemă a satului românesc este alimentarea cu apă. Unde este Dăneasa din această perspectivă?
– Mai avem un proiect pentru extinderea rețelei de apă de la Drăgănești, un proiect amplu, un proiect necesar pentru toată comuna Dăneasa – sat Dăneasa. În ceea ce privește Pestra, Berindei și Cioflanu, vă pot spune că avem un proiect separat, aflat deja în derulare și se fac ultimele probe referitor la presiune…

– În unele localități, abia înainte de punerea în folosință, autoritățile locale descoperă că apa din puțurile publice nu este potabilă. Întâmpinați probleme în acest sens?
– După ce au fost făcute puțurile s-au făcut și probele necesare, calitatea apei este foarte bună, iar noi sperăm ca până la finele acestui an rețeaua să fie dată în folosință. Este o rețea făcută pentru strada principală – hidranți și alimentări proprii, urmând ca oamenii să se lege ulterior printr-un proiect separat.

– Ce ne puteți spune despre școlile din Dăneasa, acum, când tocmai a început anul școlar?
– Mai întâi de toate, vă pot spune că școlile au avut întotdeauna prioritate pentru noi, fapt pentru care în această perioadă avem un proiect prin PNDL pentru școala din Dăneasa, însemnând o reabilitare totală, modernizare și schimbare acoperiș, toalete, săli de clasă și mobilier plus centrală termică. Este, așadar, un proiect pentru care ar mai fi de depus vreo câteva hârtii, urmând ca în cel mai scurt timp să fie semnat contractul de finanțare. Nu în ultimul rând, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) mai avem și un teren sintetic de sport, în curtea școlii din Dăneasa. Așadar, ce a depins de noi am făcut. Așteptăm finanțare și avem convingerea că vom obține rezultatele dorite. Spre exemplu, pentru proiectul pe fonduri europene avem 55,04 puncte, dar va intra în tranșa a doua, și asta pentru că în prima am avut punctajul mai mic decât ar fi trebuit…

– Din ce cauză s-a întâmplat lucrul acesta?
– Pentru că, din start, noi plecăm cu zece puncte în minus, nefiind zonă turistică. Iar asta este o mare nedreptate… Nu e vina noastră că suntem locuitorii acestor zone care, din păcate, oferă puține posibilități pentru ceea ce cer ei. Am ridicat această discuție și la una din întâlnirile pe care le-am avut la Craiova cu domnul ministru care ne-a transmis că nu are ce face și trebuie respectate ghiduile vechi care au fost făcute. Așadar, ridicăm unele părți ale țării care au șansa să se afle în zone mai bune, cu potențial turistic, iar pe altele le lăsăm la coadă…

– Revenind la situația școlilor din Dăneasa: sunt ele pregătite pentru sezonul rece?
– În ciuda unei datorii destul de mari pe care a trebuit să o acoperim și față de care mai avem ceva de plătit, școlile sunt gata pentru sezonul rece, avem ceea ce trebuie și ne dorim să fie și drumurile puse la punct, astfel încât microbuzele să circule în cele mai bune condiții.

– Dar pentru condițiile nefavorabile de iarnă aveți resursele proprii necesare?
– Avem utilaje proprii pe care le punem la treabă de fiecare dată, iar cel puțin de când sunt eu primar nu am apelat niciodată la alte soluții prin contracte externe. Același lucru se va întâmpla și de această dată și suntem gata să primim iarna pe ulițele comunei noastre.

– Ce se mai poate face din punct de vedere al locurilor de muncă, la Dăneasa?
– O parte dintre locuitorii comunei au șansa să lucreze la Yazaki, în Caracal, în timp ce alții își desfășoara activitatea la Drăgănești, la croitorie. În rest, la firma italiană care administrează fosta orezărie locurile sunt ocupate, iar firmele particulare oferă prea puțin…

– Din punct de vedere al recoltelor anului 2017, puteți spune că a fost un sezon bun și în comuna dumneavoastră?
– Da! A fost un an foarte bun, nu putem ascunde lucrul acesta, și ne bucurăm că producția a fost cea pe care cu toții ne-am dorit-o. Față de anii precedenți, putem spune că acesta a fost cel mai reușit an agricol și în localitatea noastră, atât la grâu, cât și la floare sau porumb…

– Credeți că veți face față, pe termen scurt și mediu cu creșterile salariilor din sistemul bugetar?
– Sunt un om sincer și vă spun că e greu. E foarte greu să ne descurcăm din surse proprii, având în vedere faptul că zona este foarte săracă, iar oamenii nu au bani să-și plătească la timp impozitul. În plus, sunt multe amenzi neîncasate, sunt persoane care trăiesc din alocații și ajutor social, iar lucrul acesta nu avantajează pe nimeni. Mai nou am văzut că se lucrează la un proiect de lege privind amenzile de circulație. Ar fi ceva dacă se materializează. E simplu: nu ți-ai plătit amenda, ai tras pe dreapta! Astfel intrăm în normalitate pentru că nu e corect ca unii să-și plătească amenzile și alții să le strângă una peste alta ajungând și la sume de șapte sute de milioane de lei vechi. Dar… nu ai ce să-i faci pentru că stă la părinți în casă și nu are nimic trecut pe numele lui pentru a fi executat silit.

– Cum vi se pare, până în clipa de față, puterea guvernamentală a celor de la PSD și ALDE?
– Nu vreau să intru în teme politice. Cu toții vrem să mergem în direcția dorită, iar cei de sus trebuie să-și urmeze drumul corect și să respecte ce le-au promis cetățenilor! Sigur… este mai greu, dar avem încredere…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.