Acasă Economic ALRO îşi consolidează poziţia pe piaţă: investiţii în cercetare şi dezvoltare

ALRO îşi consolidează poziţia pe piaţă: investiţii în cercetare şi dezvoltare

312

ALRO derulează în prezent un proiect de anvergură susținut cu fonduri nerambursabile, şi anume „Investiţii în Departamentul de Cercetare-Dezvoltare al ALRO destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare”. Produsul dezvoltat poate fi folosit cu succes în domeniile automotive şi aeronautic de renume mondial. Implementarea acestuia dovedește interesul societății, a managementului acesteia față de dezvoltarea continuă a noi capacități de producție, a promovării în piața de profil a produselor cu valoare adăugată mare.

SC ALRO SA reuşeşte, şi de această dată, să rămână consecventă principiilor şi strategiei din ultimii 10 ani. Strategia companiei se concentrează pe direcţii precum: respectarea în totalitate a reglementarilor Uniunii Europene privind protecţia mediului şi emisiile de gaze cu efect de seră; creşterea volumului de produse cu valoare adăugată mare şi foarte mare, ca rezultat al activităţilor de cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare; creşterea producţiei şi a productivităţii; scăderea consumurilor de energie electrică, gaze naturale şi utilităţi; calificarea ca furnizor pentru industria auto si aeronautică; integrarea completă pe verticală, de la bauxită la produse cu valoare adăugată mare pentru industria auto şi aeronautică. Pentru toate aceste direcţii, prezentate anterior, s-au investit mai mult de 500.000.000 USD.

Un proiect pentru performanţă, pentru viitor
Proiectul a debutat în septembrie 2015 şi este cofinanţat prin Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în calitate de Organism lntermediar(Ol) în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operaţional Competitivitate (POC). Valoarea totală a proiectului depăşeşte 115 milioane de lei, din care 35,98 milioane de lei reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă.

Obiectivele generale ale proiectului sunt dezvoltarea cercetării, dezvoltarea tehnologică şi a inovării, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii de cercetare-inovare şi capacităţii ştiinţifice a întreprinderii în domeniile de specializare inteligentă. Departamentul de Cercetare din cadrul ALRO este un departament nou, însă în sine e îndelungă. ALRO şi-a dezvoltat majoritatea produselor prin cercetare proprie. Produsele la care vor fi utilizate aceste investiţii sunt unele din cele mai sofisticate produse din metalurgia aluminiului, cum ar fi în structura de rezistenţă a aeronavelor, în părţile delicate ale autoturismelor, şi în produse care presupun un efort consistent atât de dezvoltare, cât şi în producţia lor.
Obiectivul de bază al proiectului e reprezentat de un ansamblu de trei echipamente – unul din ele e cel pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu, celălalt este un echipament pentru eliminarea tensiunilor interne inerente primului pas, iar al treilea este cel pentru cercetarea proceselor de îmbătrânire artificială.

„Titlul proiectului: «Investiţii în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare»; Beneficiar proiect: ALRO SA.
«Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020
Societatea ALRO SA, cu sediul în județul Olt, localitatea Slatina, Str. Pitesti, Nr.116, implementează, începând cu data de 05.09.2016, proiectul «Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare», în baza Contractului de Finanțare Număr 42/05.09.2016 încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare in calitate de Organism Intermediar (OI) în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operațional Competitivitate (POC). Obiectivul proiectului este achiziţionarea de echipamente de cercetare-dezvoltare:
Echipament independent pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu;
Echipament independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunilor interne din tablele
din aliaje de aluminiu cu grosimi mai mici de 20 mm;
Echipament independent pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu.
Obiectivele specifice ale proiectului «Investiţii în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare» sunt următoarele:
– creşterea investiţiilor private ale ALRO SA în CDI, respectiv creşterea gradului de utilizare a infrastructurii de CD a ALRO SA în scopul dezvoltării de noi direcţii de cercetare;
– creşterea competitivităţii pe piaţă a ALRO SA prin diversificarea gamei sortimentale de produse
finite fabricate, ca şi rezultat direct al susţinerii specializării inteligente;
– creşterea potenţialului clusterului din care face parte ALRO SA, prin posibilitatea de realizare de noi teme/programe de cercetare-dezvoltare ale căror rezultate transpuse în practică asigură potenţial pozitiv de creştere la nivelul comunităţilor unde activează ALRO SA, și anume Regiunea Sud – Vest;
– creşterea numărului de cercetători care lucrează în departamentul ALRO SA cu facilităţi îmbunătăţite, prin crearea de noi locuri de muncă;
Perioada de implementare a proiectului de finanțare este 24 luni calendaristice; respectiv 05.09.2016 – 05.09.2018. Valoarea totală a proiectului: 115.037.887,76 lei. Contribuţia Financiară Nerambursabila: 35.984.347,05 lei (contribuţia financiară din partea Uniunii Europene: 30.586.694,99 Lei / contribuţia financiară din bugetul național: 5.397.652,06 lei)”, se arată textul iniţial al proiectului.

ALRO investește în cercetare!
Departamentul de Cercetare are o vechime de patru ani, iar munca acestei structuri a dat roade, dovadă fiind înregistrarea mărcii comerciale pentru aliajele Long Life, denumită ALROMultiBraze, folosite în industria radiatoarelor şi schimbătoarelor de căldură, dar şi premiul pentru rezultatele tehnice şi inovare pe care ALRO l-a obţinut la Congresul Internaţional Non-Ferrous Metals and Minerals, desfăşurat la Krasnoyarsk între 14-17 septembrie 2015.

ALRO este un agent economic respectat atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, de aceea, specialiştii au aras finanţări nerambursabile prin două proiecte de finanţare – primul în 2010, finalizat în 2014, şi al doilea aprobat în 2015. Actualul proiect este unul integrat, care cuprinde o gamă completă de activităţi, în mod concret: cercetarea continuată de o dezvoltare, de punere în practică a rezultatelor cercetării şi dezvoltarea unei noi game de produse. Proiectul a pornit de la o cerinţă a pieţei.
Printre beneficiarii proiectului se regăseşte chiar compania ALRO, tocmai prin prisma faptului că-i va permite să pătrundă pe un segment de piaţă şi să atragă noi clienţi cu caracteristici speciale. Specialiştii din cadrul companiei şi-au propus să meargă de la o producţie de masă la o producţie de top, astfel încât clienţii ALRO, pe de o parte să poată fi măriţi ca şi număr, şi pe de altă parte, în portofoliul de client să poată fi aduse aceste companii de renume mondial pe domeniul automotive şi aeronautic, inclusiv mărcile de top din lume – Boeing, Airbus.
Înainte de realizarea investiţie, s-a realizat, pe un termen mediu, o prospectare de piaţă, astfel încât să se identifice cu precizie nişa de piaţă, pe care ALRO se va putea poziţiona. O nouă gamă de produse necesită o activitate preliminară de cercetare. ALRO SA îşi va îndeplini obiectivele de dezvoltare a capacităţii de cercetare şi, pe de altă parte, îşi va putea îndeplini şi obiectivele economice. Şi judeţul Olt va beneficia de această investiţie prin ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilităţii operatorului ALRO SA. Mediul de afaceri va fi şi el influenţat pozitiv prin acest proiect, pentru că vor fi implicaţi şi agenţi economici, vor fi implicate şi IMM-urile.

Argumente pentru o companie de succes
ALRO se prezintă ca o societate modernă, aliniată la cele mai înalte standarde internaţionale tehnice şi tehnologice, care se bucură de bonitate, prestigiu şi apreciere pe piaţa internaţională a aluminiului. Cu o capacitate de producţie de 265.000 de tone de aluminiu, este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia) şi reprezintă una dintre cele mai mari companii din România, având o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei locale şi naţionale.

Proiectele implementate de ALRO aduc plus economiei şi industrieţi româneşti, iar proiectul prezentat recent este un exemplu în plus că munca în echipă produce performanţă. ALRO are ca preocupare permanentă investițiile în cercetare-inovare pentru a asigura creșterea competitivității economice prin inovare, respectiv îmbunătățirea infrastructurii de cercetare-inovare și a capacităților de excelență a întreprinderii, precum și a capacității științifice a companiei în domeniile de specializare inteligentă. Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-inovare va duce la o creștere a competitivității ALRO prin diversificarea gamei de produse finite fabricate, respectiv table tratate termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare.
ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. ALRO este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavică), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat pentru conformitate cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, precum şi certificatul ISO TS 16949 pentru industria auto, iar produsele sale respecta standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

ZIARUL DE OLT și LINIA ÎNTÂI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.