Acasă Interviu „Mi-am propus să le demonstrez cetățenilor din Osica de Jos că se...

„Mi-am propus să le demonstrez cetățenilor din Osica de Jos că se poate face administrație în interesul comunei noastre!”

726

Interviu cu MARIAN PISTOL, primarul comunei OSICA DE JOS

Există o fatalitate… falsă. La Olt, mulți candidați, perdanți la alegeri, dau vina pentru rezultatul nesatisfăcător pe fatalitate și pe faptul că dacă nu ești de la PSD, e imposibil să câștigi alegerile pentru funcția de primar… Ei, bine, acest principiu este fals. O demonstrează omul care este aproape de comunitate, care atunci când candidează are de partea sa o susținere largă, fără să fie obligatoriu adăpostit de umbrela unui partid.

MARIAN PISTOL, omul gospodar de la Osica, a fost primar în iunie 2016, cu o majoritate necesară pentru a reprezenta cu adevărat interesele acestei comune aflată în centrul județului Olt. E profilul de om care știe că odată ajuns în primărie, dincolo de marile proiecte, trebuie să te apuci să faci imediat ceva!
Ajuns primar la Osica de Jos, Marian Pistol a trecut la treabă. A găsit soluții pentru ceea ce trebuie să se cheme centrul comunei. Are, ca primar, întotdeauna, ușa deschisă, iar pașii pe care îi face această comună, în sensul dezvoltării sale, sunt certitudini că în alegerile din iunie 2016, osicenii de jos au ales primarul care trebuie: liberalul Marian Pistol!

 

– Ați câștigat, în 2016, încrederea majorității locuitorilor din Osica de Jos. Cu ce i-ați convins să vă acorde votul de încredere?
– Sunt stabilit în Osica de Jos de aproximativ cinci ani, perioadă în care oamenii au reușit să mă cunoască foarte bine și am reușit să le câștig încrederea prin seriozitate și fapte concrete. Așadar, realizările personale și felul meu de a fi mi-au adus acel plus de încredere, iar eu îi asigur că ceea ce am făcut pentru mine și pentru familia mea pot face și pentru comunitatea din Osica de Jos. Alegerea unui om care a demonstrat în plan privat că poate, are o garanție suplimentară că acela poate și din poziția de primar!

– Ce v-a convins să intrați în cursa electorală din vara anului trecut?
– În primul rând, lipsa de implicare a administrației de la acea vreme m-a determinat să fac acest pas, iar faptul că ulterior nu am găsit nici măcar un proiect depus în folosul comunității mi-a arătat că am făcut exact ceea ce trebuia să fac. E trist că aici nu a existat interes în atragerea fondurilor europene prin programul derulat până în anul 2020, dar eu mi-am propus să le demonstrez cetățenilor din Osica de Jos că se poate face administrație în interesul comunei noastre! Drept urmare, am obținut finanțare pentru un drum comunal în lungime de 2,7 kilometri. Sigur, este un pas mic față de câte ar fi de făcut aici, dar este, totuși, un început.

– Când încep lucrările pentru drumul respectiv?
– În aproximativ două săptămâni demarăm lucrările de reamenajare a drumului respectiv și îi asigur pe cetățeni că îmi voi duce la bun-sfârșit toate proiectele pe care mi le-am asumat. În plus, venind cu un suflu nou în administrația locală, îmi doresc să deschid orizonturi în mai multe domenii, inclusiv în cultură și sport, iar faptul că am reușit într-un interval atât de scurt să depun mai multe proiecte pentru care am obținut și finanțare, îmi dă încredere că suntem pe drumul cel bun, dorit de toată lumea.

– Despre ce proiecte ar fi vorba, domnule primar?
– Pe lângă modernizarea drumului de 2,7 kilometri, cu asfalt și podețe, mai am un proiect de la ANIF pentru remedierea problemelor ce țin de inundații, un alt proiect pentru modernizarea unui drum de exploatare de 7,5 kilometri pentru care așteptăm și finanțare. Mai avem un parteneriat cu un oraș din Bulgaria, pe zona transfrontalieră, pentru reabilitarea unui baraj din comună, câteva sute de mii de euro care se pot obține prin fonduri europene. Mai mult, pe Ordonanța 28 am depus și proiectul pentru canalizare, iar lucrurile, spun eu, încep să se așeze și în localitatea noastră…

– Alimentarea cu apă este funcțională pe deplin?
– Alimentarea cu apă, e drept, a fost făcută. Din păcate, însă, a durat cam mult până când a fost gata, iar cel mai trist e faptul că nu s-a lucrat așa cum trebuie, fapt pentru care, în ultima lună am avut nu mai puțin de trei defecțiuni. E vorba de magistrala principală, lucrul acesta implică și costuri, dar nu avem ce face și încercăm să reparăm ceea ce nu a fost făcut așa cum trebuie…

– Aminteați și de cultură. Mai exact, ce ne puteți spune despre această zonă atât de importantă în viața de la țară?
– Într-adevăr! Avem, aici, în Osica de Jos, Ansamblul „Hora florilor”, pregătit de Ghiță Gheorghe – al lu’ Porumbelu’, așa cum i se spune și-l știe toată lumea. În urmă cu două săptămâni am participat la un festival organizat la Tulcea, iar eu mi-am propus să-i scoatem cât mai des, la cât mai multe astfel de acțiuni. Știți cum este: ei se pregătesc pe parcursul unui an întreg, dar fără ieșiri dispare plăcerea și nu mai au același interes.

– Ce le spuneți celor ce vor să-și caute un loc de muncă în vatra casei de la Osica?
– În primul rând, mă bucură enorm că avem foarte mulți tineri născuți și crescuți aici, care nu vor să-și părăsească localitatea, fapt pentru care am înființat o societate de prestări servicii, pe lângă consiliul local, reușind să prindem rețeaua de apă, urmând să facem același lucru și cu rețeaua de canalizare. Pentru început vorbim de patru locuri de muncă, societatea este la început, trebuie să se autofinanțeze, dar vedem cum merge pe parcurs și am convingerea că nu ne vom opri aici. Sunt locuri puține, dar este un punct de plecare.

– Cum se prezintă școlile din localitatea dumneavoastră și cum ați parcurs iarna 2016-2017?
– Când a început iarna 2016-2017, din păcate, una dintre centrale a cedat, fiind nevoiți să o schimbăm urgent, astfel încât copiii să nu aibă de suferit. Avem 167 de tineri care merg la cursuri și mi-am propus ca ei și dacălii ce-i pregătesc să poată dispune de cele mai bune condiții, indiferent de costuri. Făcând haz de necaz, aș vrea să vă spun că în momentul în care am preluat mandatul de primar am găsit în bugetul de funcționare al Primăriei Osica de Jos „impresionanta” sumă de.. o mie de lei. Prin urmare, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i trimit pe angajații din cadrul primăriei să se ocupe de colectarea taxelor și impozitelor. Era cea mai rapidă sursă de venit, oamenii au înțeles situația, iar eu nu-mi permiteam să țin angajații din primărie fără salarii…

– A fost greu cu deszăpezirea în iarna trecută?
– Nu a fost greu și asta pentru că am reușit să punem la treabă utilajul propriu pe care îl aveam în dotare, un buldoexcavator pentru care am plătit doar 2.700 de lei toată iarna. Doi ani a stat în conservare, motivul fiind pe cât de comic, pe atât de trist: nu au găsit soluția!

– Cum lucrați cu cei din Consiliul Local? Sunt parteneri în ceea ce vreți să faceți pentru comuna Osica de Jos?
– Având în vedere faptul că intențiile mele sunt de a ridica nivelul de trai al acestei comune, nu sunt probleme și discutăm deschis în fiecare ședință pe care o ținem la Consiliu. Așadar, la noi nu contează culoarea politică.

– A fost greu să câștigați din partea dreptei, într-un județ în care, cam toată lumea, alege stânga?
– A fost o luptă frumoasă, o competiție deloc ușoară, dar am de partea mea o echipă foarte bună și lucrul acesta mă bucură nespus de mult.

– Cine ar trebui, din punctul dumneavoastră de vedere, să fie noul președinte al PNL-ului, pentru ca acest partid să revină acolo unde îi este locul?
– Din punctul meu de vedere, Ludovic Orban este persoana cea mai potrivită să ocupe această funcție. Are de partea sa experiența necesară și capacitatea să ridice acest partid în fruntea formațiunilor politice din România.

– Se simte că sunteți primar al PNL-ului, atunci când mergeți cu treabă pe la Consiliul Județean Olt?
– Nu! Până acum nu am avut probleme, iar discuțiile purtate cu președintele Marius Oprescu au fost lămuritoare în ceea ce privește buna desfășurare a lucrurilor…

– Care este investiția pe care v-o doriți a fi cea mai apropiată de sufletul dumneavoastră, în perioda ce va urma?
– Canalizarea și platforma de gunoi sunt principalele obiective asumate pentru comuna Osica de Jos al cărei primar sunt. Până acum am reușit să depozităm gunoiul într-un loc special amenajat, protejat, așteptăm să se implementeze proiectul cu platforma de gunoi de la Bălteni și vom vedea ce va urma. În plus, lucrăm în prezent la un proiect pentru platforma de gunoi de grajd, așteptăm finanțare de la Ministerul Mediului și totul va intra în mult dorita și așteptata normalitate.

– Cum vedeți dumneavoastră inițiativa grupului de acțiune privind reînființarea județului Olt-Romanați, în locul actualului județ Olt?
– Este o inițiativă foarte bună, suntem, aici, în zona județului Romanați, iar eu chiar am scos o hartă cu fostul județ, pe care am pus-o în biroul meu. Aș vrea să fac huse pentru costumele artiștilor de la Ansamblu pe care să trecem numele Olt-Romanați, pe lângă numele ansamblului nostru.

– Cât de implicat sunteți în realizarea proiectului zonal de alimentare cu gaze naturale, care să includă și comuna Osica de Jos?
– Avem o asociere între Dobrosloveni, Fălcoiu, Osica de Jos, Dobrun și Osica de Sus, pentru aducerea gazelor de la Caracal. Am primit avizul, suntem în demararea procedurilor, iar eu am convingerea că la criza de lemn care se prefigurează, proiectul va putea fi implementat. Este nevoie de această investiție și aici, în Osica de Jos!

– Spuneați ceva și de latura sportivă…
– Într-adevăr, vreau să creez condiții și în acest domeniu pentru că există interes, în special către fotbal. Avem spectatori atât la meciurile de acasă, cât și la cele din deplasare și lucrul acesta este foarte îmbucurător. Tinerii au nevoie de mișcare, de sport, de petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut. Ca primar sunt dator să sprijin tânăra generație pentru că ea reprezintă viitorul acestei comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.