Luni, 27 martie 2017, a avut loc, în sala de fetivităţi a Bibliotecii Judeţene „Marin Preda” din Alexandria, judeţul Teleorman, premiera pisei de teatru „Soarta”, a scriitorilor olteni Victor Constantin şi Valerian Iliescu. Spectacolul a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, şi s-a bucurat de un mare succes, sala fiind plină, iar printre invitaţi s-a aflat televiziunea Media Sud, precum şi reprezentanţi ai mass-media. La invitaţia domnului Viorel Fota, directorul Bibliotecii Judeţene „Marin Preda”, în aplauzele asistenţei, a spus câteva cuvinte autorul slătinean Victor Constantin, pe care le redăm mai jos:
„Aş vrea să încep prin a mulţumi acestor minunaţi elevi-actori, care prin talent şi muncă asiduă, ne oferă premiera dramei «Soarta». Îl asigur de tot respectul ce i se cuvine pe regizorul spectacolului Ştefan Vătămanu, care lucrând de aproape o jumătate de an – dezinteresat – cu cei 14 elevi ai Liceului Tehnologic «Nicolae Bălcescu», a reuşit să dea formă şi culoare spectacolului. Aduc respectuasele mele mulţumiri domnişoarei profesoare Gina Curea, directoarea Liceului «Nicolae Bălcescu», pentru sprijinul acordat în asigurarea repetiţiilor, dar şi în reuşita de excepţie a spectacolului – avanpremieră din 8 martie 2017, care s-a ţinut în incinta liceului. Şi, totuşi, nu am fi aici la premieră, de ziua Mondială a Teatrului , dacă nu ar fi fost iniţiativa şi prijinul total al domnului director al Bibliotecii Judeţene, domnului Viorel Fota. Toată activitatea profesională de aproape o jumătate de secol mi-am petrecut-o numai printre tineri, între 14 şi 19 ani. Spontaneitatea în tinereţea şi optimismul debordant al lor mi-au fost beneficiu. Îţi mulţumesc, tinereţe!
«Soarta»- pivestea unei iubiri fulminante, care se termină în moarte, este scrisă în special pentru acei tineri studioşi din oraşele mai mici Slatina, Alexandria, Turnu-Măgurele, Caracal etc, unde aproape fiecare se cunoaşte cu fiecare, unde omul bun este urmat fără a fi repsctat cât de cât. Odată ajunşi în marile centre universitare din metropole, în care eistă o adevărată junglă umană, aceşti tineri studioşi se ghidează după principiile de acasă fără a-şi pune întrebări la adresa prietenului sau prietenei dacă e ste aatât de sincer precum pare, dacă nu cumva Dumnezeu i-a dat vorbă spre a-şi ascunde gândul sau fapta, riscând a intra în unele capcane ale vieţii de multe ori fără ieşire. La vârsta marilor întrevederi coleg de gupă sau de an , coleg de cameră în campusul universitar etc, a iubirilor pătimaşe din când în cand, stimate spectator, să te gândeşti la Ion, care pentru prietenul şi binefăcătorul lui ar fi sărit şi în foc, iar pentru unica dragoste a vieţii lui soţia sa – şi-ar fi dat oricâdn viaţa. Pnetru faptul că nu a pus niciodată la îndoială sentimentele lor, a platit cu viaţa, căci prietenul lui l-a trădat, iar unica iubire a vieţii lui l-a trădat. Numai opera -căci era şi un bun sculptor – opera lui nu l-a trădat, urmându-l şi în moarte. Mesajul Soartei pentru totţi pectatorii dar mai ales pentru tineri este ca din timp în timp să se întrebe. oare este atâtde alb imaculat, atât pe dinăuntru cât şi pe dinafară «şi cnd râde face şi gropiţe în obraji»…
«Soarta» se realizeazăpe fapte reale în Slatina prioadei 1965 – 1970. Vă mulţumesc!”
Piesa de teatru Soarta s-a bucurat de mare succes cei 14 elevi actori ai Liceului Nicolae Bălcescu din Alexandru, împreună cu regizorul Ştefan Vătămanu, dar şi cu directorul şcolii – prof Gina Curea, fiind aplaudaţi la scenă deschis, oferinduli-se multe flori. După spectacol, invitaţii, actorii şi reprezentanţii presei au participat la masa rotundă organizată de amfitrionul, unde s-a discutat despre premieră dar şi despre perspectivele ei.