Acasă Interviu Interviu cu VALENTIN PICIU, primarul comunei VERGULEASA – Olt

Interviu cu VALENTIN PICIU, primarul comunei VERGULEASA – Olt

1329

„În condițiile în care am obținut un scor record pentru această comună – peste 86% din voturile valabil exprimate, presupun că le-am câștigat încrederea oamenilor prin realizările reușite în primul mandat”

          Verguleasa e în perioada marilor prefaceri. Lucrurile promise în 2012 de candidatul la funcția de primar de atunci, Valentin Piciu, devin astăzi certitudini administrative. Așa se explică, poate, și rezultatul alegerilor din iunie 2016, când aproape de 90% din locuitorii localității au ales continuitatea.
Proiecte de mare amploare, la care nici nu se visa cu ani în urmă, sunt astăzi în curs de realizare. La Verguleasa se vorbește despre apă și canalizare ca despre certitudini. Se văd modernizările făcute la rețeaua de școli, la așezăminte culturale, făcute în urmă cu foarte mulți ani, până acum doar întreținute, fără a mai vorbi de renovări substanțiale.
Verguleasa anului 2017 e pe mâini bune! primarul Valentin Piciu face aici o adevărată reformă a modului prin care administrația locală e dedicată interesului public…

– Care sunt punctele de reper ale anului 2016 în administrația de la Verguleasa?
– În primul rând, anul 2016 a însemnat câștigarea alegerilor locale, fapt pentru care țin să le mulțumesc locuitorilor din Verguleasa pentru încrederea acordată…

– Și cum ați reușit să le câștigați încrederea oamenilor din comuna dumneavoastră?
– În condițiile în care am obținut un scor record pentru această comună – peste 86% din voturile valabil exprimate, presupun că le-am câștigat încrederea oamenilor prin realizările reușite în primul mandat.

– Și care ar fi acestea, domnule primar?
– În primul rând, finalizarea proiectului la sistemul de alimentare cu apă din comuna Verguleasa. Este funcțional, este la început, are 30 de kilometri de coloană și are deja 300 de gospodării racordate. Acum a trecut și iarna, iar echipele au reînceput să efectueze branșamente în comună primind cereri în acest sens.

– Cât va costa un metru cub de apă la Verguleasa?
– Nefăcând recepția la terminarea lucrărilor, nu avem un preț în clipa de față. Luna aceasta mai punem la punct câteva detalii de natură tehnică, licențiem serviciul, facem modelul de contract și apoi vom trage linie urmând să stabilim și prețul pe metrul cub de apă. Totuși, interesându-ne și la comunele vecine, probabil că prețul nu va depăși 3 lei pe metru cub.

– Despre canalizare ce ne puteți spune? Un proiect mare, pentru care știm că insistați…
– Într-adevăr, avem contract de finanțare pe toată valoarea proiectului – 150 de miliarde, contract de finanțare încheiat pe Ordonanța 28 prin Ministerul Dezvoltării. Suntem în procedură de licitație, urmând ca în zilele următoare să definitivăm și să semnăm contractul de execuție a lucrărilor. Și canalizarea, ca și apa, este la nivelul întregii comune, pe toate cele șapte sate, ba chiar, în cazul canalizării vorbim de aproximativ 41 de kilometri, față de 30 cât avem la apă. La toate acestea se mai adaugă și două stații de epurare mari, de 300 și, respectiv 150 de metri cubi. Dacă toate lucrurile vor fi gata, estimăm ca până la 31 decembrie 2018 să fim gata și cu această etapă extrem de importantă.

– Ce alte proiecte mai aveți în lucru pe Ordonanța 28?
– Ar mai fi un proiect de 6 kilometri modernizare și asfaltare drumuri, străzi care arată deplorabil și care, de ani și ani de zile, nu au primit decât piatră și îmbunătățiri temporare. Pe de altă parte nu ne-am grăbit cu asfaltarea, ținând cont și de faptul că aveam în plan sistemul de canalizare fiind ilogic să punem covor asfaltic și mai poi să-l decupăm. Lucrăm etapizat, oamenii m-au înțeles, mi-au acordat încrederea lor și îmi sunt aproape astfel încât, împreună, să găsim cele mai bune soluții.

– În ceea ce privește fondurile europene, spre ce ținte v-ați putea orienta?
– La acest capitol vă pot spune că până în prezent am accesat aproximativ 233 de mii de euro pentru înființarea Centrului Multifuncțional de care beneficiază un număr de 81 de copii, majoritar de etnie rromă. Vin cu regularitate, li se oferă și o masă, sunt încântați de lucrul acesta, iar noi ne bucurăm că putem să-i ajutăm. La 31 decembrie anul trecut am terminat cu implementarea iar acum avem cinci ani de sustenabilitate. Ce-i drept, cheltuielile sunt destul de mari – în jur de două miliarde pe an pentru hrană, instructori educativi, echipamente, energie, materiale consumabile etc, dar Consiliul Județean Olt ne-a promis tot sprijinul pentru a putea merge mai departe cu acest Centru din localitatea Verguleasa.

– Alte proiecte, domnule primar?
– Tot pe fonduri europene suntem pregătiți cu un proiect pentru înființarea unei grădinițe noi. Este totul pus la punct, avem avize și documente, așteptăm deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pe Măsura 7.2 și în cel mai scurt timp vom demara lucrările. Aș vrea să precizez faptul că prin deschiderea acestei grădinițe ne-am propus să nu mai utilizăm alte două clădiri aflate în stare deplorabilă, fiindu-ne mult mai ușor ca în locul unor reparații costisitoare să facem o construcție de la zero. Așa am luat decizia ca aceste două grădinițe, de la Poganu și Verguleasa, să le cumulăm într-una singură cu două grupe care ar urma să fie constuită chiar în zona primăriei, pe un teren intravilan de 23 de ari. Va ieși ceva foarte frumos, iar condițiile vor fi excelente, de nivel european. Mai mult, tot pe Ordonanța 28 am introdus anul trecut reabilitarea a încă două grădinițe din satele Cucuieți și Dumitrești. Avem contract de finanțare la ele, iar imediat după împărțirea bugetului vom trece la organizarea licitațiilor, urmând ca din toamna acestui an să fie și ele reabilitate.

– Grădinițele sunt puse la punct, dar cu școlile cum stați?
– Și aici acordăm o mare atenție, fapt pentru care Școala de la Poganu va intra și ea într-un proces de extindere cu alte două săli de curs. Avem 240 de copii înscriși la școlile din Verguleasa, cu tot cu preșcolari, iar lucrul acesta ne bucură pentru că, iată, spre deosebide de alte localități, comuna noastră este mult mai populată.

– Am depășit o iarnă grea. Dumneavoastră cum ați făcut față la Verguleasa?
– Eu nu i-aș spune o iarnă grea, ci, mai degrabă, o iarnă normală, așa cum au mai fost și altele la Verguleasa. I-am făcut față cu brio, avem și un utilaj în dotare – un buldo-excavator achiziționat prin 2013, și astfel ne-am descurcat destul de bine. În rest, am avut materiale antiderapante, am avut combustibil și toate cele, astfel încât să nu avem surprize neplăcute pe toată perioada iernii.

– Domnule primar, aveţi aici, la Verguleasa, o primărie veche de când lumea. Pe când o nouă primărie?
– (zâmbește!) Deși nu am vorbit niciodată pe această temă, mă bucur foarte mult că ați adus în discuție și vă pot spune că recent am făcut o solicitare de introducere pe Ordonanța 28 pentru un nou sediu de primărie. Sper din tot sufletul să reușim acest lucru, iar dacă vom primi și fondurile necesare ne-am dori să ridicăm noua construcție lângă cea pe care o avem în prezent și care are deja mai bine de o sută de ani. După aceea, am vrea să amenajăm și o paracare, cu băncuțe și spațiu verde, astfel încât să dăm un alt aspect acestei zone și, de ce nu, comunei Verguleasa. În orice caz, aici devine din ce în ce mai greu să activăm. Plouă prin acoperiș, instalația electrică e coaptă, zidurile sunt crăpate, iar birourile sunt foarte mici, absolut improprii desfășurării actului administrativ.

– Iluminatul public vă costă mult? E o povară grea?
– Primul lucru pe care l-am făcut de când am ajuns primar în vara anului 2012 a fost proiectul legat de iluminatul public din Verguleasa. Am alocat fondurile necesare și am făcut lumină în comuna noastră. Pe atunci nu cred că aveam mai mult de 20  de lămpi, din loc în loc, cu neoane de 400 watt, iar astăzi avem peste 550 de lămpi, cu becuri economice și costuri acceptabile. În plus, din acest an s-a introdus pe Ordonanța 28 un articol suplimentar prin care se dau fonduri pentru asigurarea iluminatului public. Am făcut o nouă solicitare în acest sens, iar dacă vom primi și avizul vaforabil am putea ajunge la peste 1500 de lămpi, pe led, montate din stâlp în stâlp.

– Aveți și un sistem de supraveghere video. Cât de eficace este el?
– Avem, într-adevăr, și un sistem de supraveghere video, dar nu la nivelul întregii comune, ci doar în zona primăriei și la Centrul Multifuncțional din Verguleasa. Vă pot spune că s-a dovedit a fi extrem de eficient și, în plus, vă mai pot spune că din momentul montării lui noi nu am mai avut nevoie de paznic. Spre exemplu, ni s-a întâmplat ca într-o seară o persoană să ne fure roaba din spatele primăriei, dimineața am constatat că lipsește, am derulat imaginile și am găsit autorul. L-am adus la primărie, i-am arătat imaginile, ne-a adus roaba înapoi, l-am iertat, iar după această fază s-a dus zvonul prin toată localitatea. Mai mult, dacă înainte mai dispăreau diverse obiecte din curtea primăriei, ulterior, după ce am ridicat un gard,  și această problemă a fost rezolvată.

– Ce alte realizări de suflet mai aveți în această perioadă frumoasă pe care ați petrecut-o în fruntea Primăriei Verguleasa?
– Mai avem, prin Compania Națională de Investiții, o sală de sport deosebită, cu o tribună de 180 de locuri, o sală definitivată în curtea școlii de la Poganu. Aveam acolo 170 de copii care-și făceau orele de sport într-o sală îngustă de curs – maxim 30 de metri pătrați, debarasată de mobilier. De acum, însă, lucrurile se vor schimba, astfel încât se vor putea efectua antrenamente atât pentru elevi, cât și pentru echipa de fotbal pe care, de curând, am înființat-o! Nu în ultimul rând, un alt proiect de suflet îl reprezintă extinderea și reabilitarea căminului cultural din satul Poganu. Și el, ca și primăria din Verguleasa, avea peste o sută de ani vechime, fiind, rând pe rând, o școală, o bibliotecă și în cele din urmă cămin cultural…

– Mai exact, ce îmbunătățiri i-ați adus căminului cultural din Verguleasa, domnule primar?
– În primul rând, s-au făcut lucrări majore prin care a fost mărită sala de spectacole, s-a adăugat un etaj, s-au pus grupuri sanitare și toate cele necesare. Cel mai probabil, în două, trei luni se va face și recepția finală, iar lucrul acesta înseamnă foarte mult pentru comunitatea noastră din Verguleasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.