Acasă Politic Deputatul Marius Iancu schimbă reglementările legii plăţii cu cardul

Deputatul Marius Iancu schimbă reglementările legii plăţii cu cardul

135

La începutul anului, a intrat în vigoare Legea nr. 209 din 9 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonantei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 913 din 14 noiembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, care-i obligă pe comercianții cu amănuntul, ce realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro, să accepte plăţi cu cardul. De asemenea, unii comercianţi, care folosesc terminale de plată (POS), pot acorda clienţilor, la cererea acestora, un avans în numerar de până la 200 de lei. Un grup de iniţiatori, printre care şi deputatul Marius Iancu, vor ca, prin proiectul de lege, să modifice legea, iar cifra de afaceri să fie schimbată şi avansul în numerar să fie mai mic.

„Legea nr. 209/2016 obligă firmele care se ocupă de comerţul cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit. De asemenea, aceşti comercianţi trebuie să acordare avansuri în numerar până la suma de 200 lei la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii, pentru utilizatorii de carduri. Prin această lege s-a urmărit acordarea posibilităţii locuitorilor din mediul rural de a face plăţi cu cardul la comercianţii din localitatea de domiciliu şi de a putea lua în avans anumite sume de bani. Cu toate acestea, nu s-au avut în vedere costurile pe care firmele din mediul rural trebuie să le plătească pentru instalarea echipamentelor tehnice si nici sumele pe care trebuie să le plătească în numerar pentru fiecare client, chiar dacă aceştia nu au încasări zilnice pentru a acoperii cererea.
În urma modificării legislative va creşte cifra de afaceri anuală pe care o realizează firmele care se ocupă de comerţul cu amănuntul şi trebuie să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit la 50.000 euro şi va scădea avansul pe care comercianţii trebuie să îl acorde în numerar la 100 lei. Au fost realizate aceste modificări întrucât au fost primite mai multe sesizări din partea micilor comercianţi din medi – ul rural cu privire la faptul că nu au fondurile necesare pentru a cumpăra echipamentele tehnice care să permită realizarea plăţilor prin intermediul cardurilor de debit şi cardurilor de credit.
De asemenea, fimele din mediul rural care se ocupă de comerţul cu amănuntul nu pot să ofere in mod real pentru fiecare client care solicită avansuri în numerar până la suma de 200 lei la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bu¬nuri şi/sau servicii, pentru utilizatorii de carduri, întrucât nu au destule încasări. De aceea, s-a luat decizia de a reduce avansul la 100 lei”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, proiectul de lege conţine un singur articol, după cum urmează:
„Alineatul (3) al articolului l se modifică şi va avea următorul cuprins: «(3) Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro în echivalent lei au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit.»
Alineatul (6) al articolului 1 se modifică şi va avea următorul cuprins: « (6) Avansul prevăzut La alin. (5) se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 100 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.»”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.