Acasă Interviu Interviu cu Gabriela Ancuța, primarul comunei Icoana

Interviu cu Gabriela Ancuța, primarul comunei Icoana

2269

„Mi-am dorit să fiu primarul comunei Icoana, am simțit că pot să ajut, iar atunci când îți dorești cu adevărat un lucru, nimic nu este greu!”

Cea mai spectaculoasă competiție la alegerile locale din vara lui 2016 a avut loc la Icoana. Aici, împotriva unui primar cu mandate fără număr, a candidat o femeie. Cu o dorință de victorie care poate fi un manual de lucru și pentru acei bărbați care vor să reușească în viață, dar așteaptă veșnic să vină cineva să-i ia der mână și să-i urce trepte. Pe scara politică, profesională și pe oricare alte culmi unde mai vor ei să ajungă…

Gabriela Ancuța, primarul de zi de la Icoana e un model de succes. Un primar care are în sânge instincul de a face bine – lucrurile de care e nevoie la Icoana, cât și relația administrației locale cu omul ce are nevoie de o hârtie, de o vorbă bună și de o mână de ajutor.
Gabriela Ancuța nu se așează într-un tipar dat de șabloanele altora. E exact ea însăși, lucru rar într-o societate în care excesul de modele dăunează personalității umane.
Un interviu, după șase luni de mandat, nu este un bilanț, ci doar o discuție despre de a fost, unde suntem și ce trebuie făcut la Icoana anului 2017 și de aici încolo…

– Suntem la mijlocul unei ierni destul de friguroase. Ați făcut față până acum, la Icoana?
– Până acum noi nu am avut probleme și sunt convinsă că nu vor fi nici de acum încolo. Nu suntem legați de nicio firmă de deszăpezire, avem un buldo-excavator al primăriei cu care intervenim de fiecare dată când este nevoie, în comuna Icoana, inclusiv în satele adiacente – Ursoaia și Floru. În ceea ce mă privește, mie îmi place ca iarna să fie iarnă, iar fiecare trece peste ea, așa cum s-a gospodărit mai devreme…

– Sunteți la primul mandat în fruntea acestei comune, după un mandat de viceprimar. Pot să întreb acum: cât de grea e vechea moștenire?
– Sincer, așteptam această întrebare, și vă pot spune că de când am preluat funcția de primar tot îndrept anumite nereguli, anumite lucruri care au fost lăsate de pe o zi pe alta, neduse la îndeplinire… La rândul lor, cetățenii vin și ei cu diverse probleme, în special legate de pământ, amânate atâția ani, cărora oamenii le vor rezolvarea!

– Să înțelegem că și acum, după atâția ani de la Legea 18, încă mai sunt probleme?
– Se pare că da! Încă mai sunt probleme. Personal, nu pot decât să-i îndrum pe cetățeni către specialiști, către juriști, către notari, iar soluția cea mai bună este succesiunea. Făcându-se succesiunea, fiecare ar intra în dreptul lui și toată lumea ar fi mai liniștită. Mai mult, noi am putut să ajutăm cetățenii cu cărți funciare, am primit și o sumă de bani anul trecut, iar anul acesta ne propunem să continuăm aceste demersuri, cu cărți funciare pe extravilan, ceea ce, pentru cetățeni, reprezintă punctul zero de la care se poate pleca în materie de drept de proprietate.

– Care sunt investițiile pe care le luați în calcul pentru anul 2017?
– În primul rând, asfaltare în satul Ursoaia. Este primordial pentru cetățenii din zona respectivă să beneficieze de acest proiect, care va fi realizat cu fonduri de la buget. De asemenea, insistăm pentru fondurile necesare cu care să se poată face și asfaltarea Floru-Șerbănești, proiect în care noi suntem lideri de lucrare, având cea mai mare parte a sectorului de drum. Urmează Tufeni cu doi kilometri și Șerbănești cu alți doi kilometri de drum. Este un drum de câmp care trebuie amenajat, iar asta nu se poate face decât în momentul în care primește finanțarea necesară. Cândva se putea circula pe acest drum, dar odată cu trecerea timpului, utilajele grele, în special cele ale fermierilor, l-au făcut impracticabil. E un drum de care este nevoie! Nu pun nicio clipă la îndoială necesitatea modernizării acestuia.

– Într-un timp scurt, din iulie 2016, până la sfârșit de ianuarie 2017, ce ați putut să faceți, ca primar, pentru comuna Icoana?
– Pentru început, fiind femeie și plăcându-mi foarte mult ordinea în propria gospodărie, am plecat de la reabilitarea și igienizarea primăriei. Având o centrală pe lemne foarte uzată am introdus gaze, am montat și camere de supraveghere, am transformat posturile de paznici în locuri de funcționari publici.. Am continuat cu ordinea în cimitirul din satul Floru, am defrișat porțiunea împădurită și am făcut împrejmuire la zona respectivă. Mai departe, s-a realizat o punte de picior peste râul Vedea și reabilitarea căminului cultural. Lucruri de care era nevoie și nu se putea fără ele!

– Doamna primar, vă întrerup și vă întreb: de ce nu s-au putut face lucrurile astea din 90 până acum?
– Rămâne și pentru mine un semn de întrebare, dar, una peste alta, eu spun că fiecare vede lucrurile în felul lui. De multe ori, și eu mă întreb unde sunt banii? Dar știu că, într-un fel sau altul, pe undeva s-au consumat. Oamenii nu au simțit beneficiile, iar asta este regretabil.

– Revenind la proiectele realizate în cele șase luni de prim mandat?
– Tot printr-un proiect am obținut fondurile necesare de la Banca Mondială și în două luni de zile am ridicat o școală în satul Floru. Suntem cu ea la roșu, mai avem de făcut finisajele, iar cum ne va permite timpul vom face finalizarea. Ca timp de lucru efectiv, cred că într-o lună ar fi gata, dacă vremea ne-ar ajuta puțin. Vorbim aici de o școală cu două săli de clasă și o grădiniță, utile pentru satul respectiv în care încă avem copii, și asta ne bucură enorm de mult.

„Așteptările de la noua guvernare sunt mari, dar sunt convinsă că cei care se află astăzi în fruntea țări știu foarte bine ce trebuie să facă!”


– Care sunt așteptările dumneavoastră de la cei care, în urma votului din 11 decembrie 2016 conduc, în clipa de față, țara?
– Așteptările de la noua guvernare sunt mari, dar sunt convinsă că cei care se află astăzi în fruntea țări știu foarte bine ce trebuie să facă! Personal mi-aș dori să-i lăsăm să-și ducă mandatul la îndeplinire, au un program de guvernare pe care și l-au asumat, cu siguranță că va fi greu, dar dacă vor fi lăsați, vor face, cu siguranță, ceea ce își doresc. Până acum, când noi am fost în opoziție și ei la guvernare i-am lăsat să-și facă treaba așa cum au considerat, acum, însă… se pune prea multă presiune. Din păcate, observ că opoziția încearcă să obstrucționeze, fără reținere, actele și faptele de guvernare, în defavoarea cetățenilor. Iar asta nu e normal și nu ne face bine.

– Iohannis vrea referendum. Cum comentați?
– Prin această idee sau soluție găsită de președintele Iohannis, consider că s-a încercat punerea Guvernului și chiar a PSD-ului într-o postură proastă, de a ajunge să fie întrebat cetățeanul dacă este de acord cu această grațiere sau nu. Rămâne de văzut ce va mai fi, dar am convingerea că încă s-ar mai putea găsi o cale de mijloc și astfel nu ar mai exista aceste contre și tensiuni între reprezentanții puterii și cei ai opoziției.

– Revenind la proiectele necesare comunei Icoana… Din surse guvernamentale ce v-ați dori să faceți în viitoarul apropiat?
– Canalizarea! Este obligatorie și necesară canalizarea. Avem apă, dar vrem și ne dorim mai mult. Avem proiect, cu licitație câștigată și așteptăm finanțare pentru demararea lucrărilor.

– Gazele? Sunt, totuși, ale casei, aici la dumneavoastră…
– Sunt ale casei, dar ca să introducem gaze, pentru conducta principală, ar trebui făcut un studiu prin care să ne convingem dacă sunt oportune și dacă oamenii își doresc lucrul acesta. Sincer, noi avem probleme cu cetățenii și în colectarea banilor pentru apă, iar asta în ciuda faptului că prețul unui metru cub este de numai un leu și șaizeci și cinci de bani, și mă-ndoiesc că dacă vom avea conductă de gaze lucruile vor sta mai bine…

– Doamna Ancuța, cum e să fiți primar – femeie?
– Frumos! Mi-am dorit să fiu primarul comunei Icoana, am simțit că pot să ajut, iar atunci când îți dorești cu adevărat un lucru, nimic nu este greu! Îmi place ceea ce fac, o fac cu drag, le mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată, le promit că nu am să-i dezamăgesc, și le mai cer un singur lucru: să aibă răbdare, iar totul va fi bine! Până acum, pentru primele șase luni, eu mă declar mulțumită, dar n-am să mă opresc aici…

– Cum vă înțelegeți cu cei din Consiliul Local Icoana?
– Ne înțelegem destul de bine. Am majoritate în consiliu, până acum n-au fost probleme, proiectele pe care le-am avut au fost votate și aprobate chiar și de opoziție și pot să spun că ne desfășurăm frumos activitatea. Una peste alta, nu sunt probleme în ședințele noastre, dar este drept că nici nu abuzez de teme care să dea naștere la anumite interpretări. Am spus-o și o repet: vreau transparență și-mi place ca totul să fie curat, aerisit și pus la punct, aici, acasă, la Icoana!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.