Acasă Interviu „Administrația locală cere tenacitate și implicare, iar eu vreau să dau tot...

„Administrația locală cere tenacitate și implicare, iar eu vreau să dau tot ce am mai bun pentru dezvoltarea orașului Piatra-Olt!”

542
          Interviu cu viceprimarul orașului Piatra-Olt, NICUȘOR RADA
          Orașul Piatra-Olt are un nou viceprimar. Dacă mai putem spune „nou” despre o persoană aleasă în iunie 2016. Un tânăr ambițios, tenace, care crede că lucrul bine făcut e cel pe care îl gândești și-l faci pornind de la idee, în drum spre faptă.
Știe că oamenii au dreptul să ceară de la administrația locală, iar dacă vor mai multe în ceea ce privește utilitățile publice este un drept, și nu un moft. Are de partea sa avantajul tinereții, unul care dă mai multă putere de muncă și foarte puțină rutină.
Lumea, așa cum o vede Nicușor Rada, e simplă. Căci, lucrurile complicate consumă, inutil, energie și timp. Nu vine cu proiecte extravagante, știe că dacă nu te apuci astăzi să faci ceea ce ți-ai propus, amânările, de multe ori, duc la pierderea elanului și a proiectului inițial.
Astăzi, Nicușor Rada se prefigurează ca un om la început de drum, în administrația locală. Depinde numai de el cum va fi în anii care urmează…

 

– Sunteți, de aproape șase luni, viceprimar la Piatra-Olt. Care este situația din teren și care sunt proiectele dumneavoastră?
– Începând din 24 iunie 2016 ne-am implicat foarte mult în activitățile de salubrizare la nivelul orașului Piatra-Olt. Împreună cu domnul primar Tudor Udrescu,  am discutat și am pus la punct mai multe proiecte, printre care ne dorim să modernizăm Căminul Cultural de la Piatra-Sat, piața agro-alimentară din spatele gării și, nu în ultimul rând construirea unui teatru de vară în zona centrului civic, în spatele gării din Piatra. Fiecare proiect este o provocare, atât pentru mine, cât și pentru echipa din care fac parte…

– Ce ne puteți spune despre dumneavoastră, înainte de a fi viceprimar al orașului?
– Din 2013 am fost director la societatea consiliului local, o societate care se ocupă cu întreținerea și administrarea domeniului public și privat, fapt pentru care aș putea spune că am venit cu o oarecare experință pe funcția de viceprimar al orașului Piatra-Olt. Am colaborat foarte bine și cu fostul viceprimar, Robert Munteanu, actualul administrator public al orașului, tot așa cum am o colaborare excelentă și cu domnul primar Tudor Udrescu. Într-un fel, nu cred că am început chiar de la zero. Administrația locală cere tenacitate și implicare, iar eu vreau să dau tot ce am mai bun pentru dezvoltarea orașului Piatra-Olt!

– Obiective pentru întreg mandatul 2016-2020?
– Obiective sunt multe și importante. Amintesc acum de proiectul de canalizare care este aprobat și se vor demara lucrările, mai avem de asfaltat și modernizat anumite străzi din localitate, printre care DC 78 -79, parcul din zona primăriei, reabilitare Școală Primară în Bistrița Nouă. Sunt proiecte care nu îmi aparțin mie, personal, dar care mă determină să mă implic.

– Avem o nouă guvernare formată din oamenii partidului din care faceți parte. Care sunt așteptările de la cei în cauză?
– În primul rând, să se respecte programul de guvernare!

– Și credeți că se poate pune în practică tot ce este prevăzut acolo?
– Cu siguranță, da! Procentajul poate fi maxim, avem încredere și suntem convinși de asta. În noul guvern sunt oameni competenți, iar intențiile sunt, cu siguranță, foarte bune.

– Credeți în puterea de decizie a domnului prim-ministru sau în faptul că Liviu Dragnea va fi prin preajma sa?
– Ținând cont  de faptul că domnul Dragnea e președintele Partidului Social Democrat, cel mai mare partid politic din România, noi avem foarte mari așteptări, inclusiv de la domnia-sa, desigur, în strânsă colaborare cu domnul premier Sorin Grindeanu.

– Câte locuri de muncă mai credeți că se pot crea la Piatra-Olt în anul 2017?
– 250 de locuri de muncă. Mai exact, avem o hală deja construită la Prolyte și se așteaptă inaugurarea celei de-a doua care va asigura repestivele locuri de muncă, necesare pentru oamenii din zonă.

– Care sunt beneficiile pe care le aduc comunității din Piatra-Olt cei ce activează la firma pe care tocmai ați amintit-o?
– În primul rând, este vorba de imagine. De ce spun asta? Pentru că produsele Prolyte merg în toată lumea, având prevăzute, printre altele, datele „Made in Romania – Piatra-Olt”. La fel de important, nu este de neglijat nici partea financiară pentru administrație. Se plătesc taxe, impozite, iar lucrul acesta contează foarte mult. 500 de locuri de muncă bine plătite crează premise sigure pentru dezvoltarea localității. Nu vorbim de sume, dar au construcții pe o suprafață de aproximativ 10 mii de metri pătrați, sunt foarte serioși în tot ceea ce fac și lucrul acesta contează foarte mult pentru oamenii ce activează acolo.

– Cum lucrați cu echipa largă a Consiliului Local Piatra-Olt?
– Până acum, am avut – și sper să avem – o colaborare foarte bună, atât cu funcționarii, cât și cu consilierii locali ai orașului nostru. Acest lucru mă bucură și împreună ne dorim să facem ceea ce ne-am propus și este util localității noastre.

– Cum răspundeți la înțepăturile celor dinspre Partidul Național Liberal. Din câte știm, există opoziție…
– Avem, într-adevăr, o opoziție formată din șase consilieri PNL, la care se adaugă unul de la ALDE. Noi, cei de la PSD suntem opt și ne înțelegem foarte bine cu reprezentantul ALDE. Celor de la PNL încercăm să le rezolvăm problemele ce pot fi rezolvate. Facem asta, pentru a nu încurca sau a nu stârni conflicte. Până acum, însă, nu a fost cazul…

– Ce așteptări aveți de la Consiliul Județean Olt în anul ce tocmai a început, domnule viceprimar?
– Sunt așteptări normale, pe care, cred eu, le are orice primărie din Olt. Toată lumea știe că președintele CJ este din Piatra-Olt, dar noi nu vrem favoruri și nu ne așteptăm să fim avantajați! Revenind la întrebarea legată de guvern și legând-o de aceasta, aș vrea ca Guvernul să creeze condiții legislative, astfel încât toate orașele mici din România să fie ajutate, iar, mai departe,  Consiliul Județean să finalizeze echilibrarea bugetelor locale. Sigur, că noi reușim prin Prolyte să ne asigurăm un buget destul de consistent pentru funcționare și chiar dezvoltare, este cu totul altceva, dar Consiliul Județean trebuie să ofere o echilibrare în repartizarea fondurilor, ca fiecare să aibă șansa lor!

– Ce ne puteți spune de unul din mai vechile necazuri de la Piatra-Olt: relația cu CFR-ul? Cum mai este acum?
– Nu știu dacă se mai poate vorbi de o relație, dar problema este că structurile din CFR au intrat pe topogan de multă vreme. Spre exemplu, dacă înainte de ̀90 erau aproape cinci mii de angajați, acum se poate vorbi de 250-300 de oameni, ceea ce reprezintă undeva la 5% din forța de muncă ce a fost cândva. Nu mai este ce a fost, nu se mai poate vorbi de un depou, iar lucrul acesta a afectat foarte mult populația din Piatra-Olt. Au fost oameni disponibilizați, au fost oameni care la nivelul pregătirii lor profesionale și-au găsit foarte greu un loc de muncă și vă asigur că nu le-a fost bine deloc. Să sperăm, însă, că sectorul privat va compensa și că vom reintra pe drumul cel bun pe care cu toții îl căutăm de multă vreme încoace!

– Despre proiectul legat de gaze ce ne puteți spune, domnule viceprimar?
– Conducta de gaze la Piatra-Olt reprezintă o dorință a noastră pe care sperăm ca într-o bun-zi să o putem realiza. Ne-am propus asta, vrem să ne mișcăm în sensul amintit și vom vedea ce se va face în viitorul nu foarte îndepărtat. Se poate trage conducă de la Balș, se poate alege varianta Pleșoiu, iar distanța ar fi undeva la 10 kilometri. Oricum ar fi, noi sperăm ca până la finele anului 2020 să traversăm orașul Piatra-Olt cu cel puțin o magistrală de gaze! Sigur, ar mai fi și varianța cu finanțare externă, să venim de la Drăgășani, din zona de nord a județului, până în zona de sud. În plus, interesul există și din partea celor de la Găneasa și Brâncoveni. E drept că branșamentele sunt scumpe, dar sunt destui cei care ar vrea să fie racordați, iar eu vă garantez că peste 50% se vor înscrie în clipa în care va exista această posibilitate! Dar, proiectul de gaze naturale este unul pe termen lung. Greu, dar nu imposibil…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.