Acasă Interviu Interviu cu un liberal adevărat, expertul parlamentar Ionuț Dima

Interviu cu un liberal adevărat, expertul parlamentar Ionuț Dima

1293
„Dacă mai există o speranţă de a scăpa săraca ţară bogată de acest sistem în care mercenarii au puterea de decizie, atunci acea speranţă se numeşte PNL! Democraţia nu înseamnă nepăsare, iar libertatea înseamnă responsabilitate!”

          Atât de tânăr, și deja maturizat politic. Când pierzi alegeri la 5 voturi, și nu urlii durerea, încurajându-i pe cei de lângă tine, spunându-le că timpul are răbdare cu toată lumea, deja gândești ca un om matur.
Ionuț Dima de la Coteana seamănă izbitor de mult cu tatăl său, Victor Dima, omul care a condus, aproape trei decenii, o localitate care și-a schimbat statutul de sat prăfuit, devenind una dintre cele mai cochete așezări rurale din România.
Alege Partidul Național Liberal, pentru că așa i se pare normal, pentru cineva care vrea să fie un om liber. Crede în patria lui, în România lucrului bine făcut, într-o țară ca afară. Nu dă cu piatra, deși ar avea motive să o facă. Experiențele sale de viață, de după plecarea la cer a tatălui său, l-ar îndreptăți să facă asta. Dar… nu acum!
Cum vede lumea, oamenii și ce are de spus Ionuț Dima de la Coteana, merită citit! Chiar și de cei care cred că le știu pe toate…

– Cu ce gânduri a intrat Ionuţ Dima în politică?
– Am intrat în politică cu aceleaşi gânduri care m-au determinat să candidez în iunie la Primăria Coteana, împins de dorinţa de a face ceva pentru oamenii din localitatea unde m-am născut şi am copilărit, pentru că şi eu, ca mulţi din jurul meu, vreau „o ţară ca afară”, vreau localităţi ca în occident, care să nu se mai zbată în sărăcie şi lipsuri. Consider că am un cuvânt de spus şi m-am săturat să fiu minţit că trăim într-o frumoasă grădină de vară, când, de fapt, ne împotmolim tot mai mult într-o mlaştină generată de anumiţi oameni implicaţi în politica de după ʾ89.

– De ce Partidul Național Liberal?
– Pentru că nu vreau să fiu parte a unui sistem care ucide, nu mă identific cu acest sistem care garantează şi protejează indivizi incapabili de performanţe, care promovează doar după criteriul cumetriilor şi al nepotismelor, acelaşi sistem care ori de câte ori este atins de braţul lung al justiţiei nu face altceva decât să se apere agresiv, încăpăţânându-se să ne demonsteze nouă, cu un zâmbet sadic, că „mortul, şi doar mortul, e de vină”.

– Cum pot schimba tinerii politicieni imaginea, în general proastă, pe care o au românii faţă de cei care îi conduc?
– Ţinând cont de faptul că cele mai multe descoperiri au fost făcute de către tineri, tocmai datorită faptului că au învăţat să nu renunţe la a-şi atinge obiectivul propus în pofida tuturor obstacolelor pe care le-au întâlnit în drum, am încredere în puterea şi capacitatea noastră, a generaţiei tinere, că vom reuşi să performăm şi în politică. Mânaţi de aceeaşi determinare şi mai ales rămânând în permanenţă ancoraţi în realitatea dură şi în permanentă legătură cu cetăţenii, sunt convins că vom reuşi să le îmbunătăţim stilul de viaţă şi percepţia faţă de clasa politică.

– Ce înseamnă pentru tine o Românie a tuturor?
– Din păcate, cât timp se perpetuează haosul din instituţiile statului, cât timp birocraţia este menţinută iar transparenţa e doar pe hârtie nu şi în fapt, cât timp legile sunt permisive şi mai ales interpretabile pentru unii, nu cred că putem dezbate o asemenea metaforă. „România tuturor” este azi mai degrabă „România tuturor posibilităţilor”.

– Dacian Cioloş prim-ministru după 11 decembrie 2016. Crezi în platforma „România 100”?
– În ultimii 25 de ani am auzit vorbe. Multe vorbe, însă nu am văzut şi fapte. Dacă răsfoim fila lunii decembrie 2015 găsim cum PNL adoptă setul de măsuri de integritate de la care n-a făcut rabat şi pe care le-a impus atât la alegerile locale cât şi acum pentru parlamentare. Şi, având în vedere faptul că domnul prim-ministru s-a poziţionat alături de un partid reformist, pro justiţie, care şi-a propus să promoveze oameni integri şi nu clientela politică, îmi dă putere să cred că, din decembrie, nici domnia-sa nu va face rabat de la a respecta şi mai ales a aplica platforma „România 100”, o platformă program în care regăsim acele proiecte care vor duce la o Românie prosperă.

dima_ionut_– Tatăl tău a fost un model în administraţie pentru mulţi edili ai Oltului. Ce proiect de suflet şi-a propus Ionuţ Dima din postura de consilier local, pentru Coteana?
– Fără doar şi poate, tatăl meu a fost şi rămâne un exemplu despre cum să faci administraţie pentru oamenii care şi-au pus speranţele în tine, cum să lucrezi doar în slujba lor şi nu a interesului personal sau de grup. Pentru mine un om de succes este acela care noaptea, când pune capul pe pernă, este mulţumit de tot ceea ce a realizat pe parcursul zilei pentru oamenii din jurul său. Întreaga activitate a tatălui meu a gravitat în jurul comunităţii locale, Coteana a fost proiectul lui de suflet, iar astăzi, aceeaşi Coteana, cu aceiaşi oameni demni de toată stima şi aprecierea, este şi proiectul meu de suflet.

– Se împlinesc 2 ani de când Klaus Iohannis este preşedintele românilor. Trăim, astăzi, în ţara lucrului bine făcut?
– Timpul scurs de la ieşirea PSD-ului de la guvernare este unul destul de scurt, dar  se vede că sub guvernarea Cioloş, România începe să devină „ţara lucrului bine făcut”! Vom putea vorbi cu adevărat despre o astfel de ţară, pe care cu toţii ne-o dorim,  după 11 decembrie, când PNL va câştiga alegerile şi va forma guvernul.

– Cum definiţi un parlamentar cu coloană vertebrală?
– Indiferent că vorbim de parlamentari, de primari, chiar şi de directori de instituţii publice, e important să nu uităm că la bază, cu toţii suntem oameni, porniţi din mijlocul oamenilor, ceea ce ne obligă să rămânem cu picioarele pe pământ, să nu ne înnobilăm cu funcţii înalte şi să uităm promisiunile pentru care am fost creditaţi de cetăţeni.

– De ce România trebuie să aibă un guvern liberal şi nu unul PSD?
– Pentru că dacă mai există o speranţă de a scăpa săraca ţară bogată de acest sistem în care mercenarii au puterea de decizie, atunci acea speranţă se numeşte PNL! Democraţia nu înseamnă nepăsare, iar libertatea înseamnă responsabilitate.

– Avand în vedere că în prezent ocupi o functie în Parlamentul României, ca expert parlamentar, ce te vezi făcând peste cinci ani?
– Să vorbim despre ce voi face peste cinci ani consider că este prea mult. Cum am spus, sunt şi voi face tot posibilul să rămân ancorat în realitatea zilei de azi şi tocmai de aceea sunt convins că în cel mai scurt timp cotenenilor li se va face dreptate, iar lucrurile în comună vor reintra pe făgaşul normal al dezvoltării şi modernizării, aşa cum au fost până în 2014, când, din păcate, tatăl meu ne-a părăsit. Aşadar, şi-n 2021 voi continua să fac administraţie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.