Acasă Învățământ “Și precum voiți să vă facă vouă oamenii făceți-le și voi lor”...

“Și precum voiți să vă facă vouă oamenii făceți-le și voi lor” – Fiți diferiți!

252

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh Amin!

Dragii mei,

Am auzit de sute de ori textul Evangheliei din duminica aceasta, l-am citit și recitit de nenumărate ori, dar astăzi cred că inima mea a fost deschisă și l-am înțeles mai bine ca niciodată. Nu am să păstrez un format de predică “după carte”, așa că încep cu o povestioară ascultată la Pr. Lală Gheorghe, care a transmis enorm când, în Biserică, privea oamenii și le reda textul.

Este o întâmplare din viața Sfântului Macarie: “Sfântul Macarie avea un ucenic tânăr la care ținea foarte mult și într-o zi au hotărât amândoi să facă o lungă călătorie. Înaintea lor s-a ivit un deal, iar ucenicul dorind să își impresioneze maestrul a alergat pentru a ajunge primul în vârf și să îl aștepte pe Sfântul Macarie. În timp ce se apropia de vârf se întâlnește cu un preot egiptean care avea mare ură pe creștini. Preotul egiptean scoate un cuțit și îl omoară pe tânăr, iar apoi își continuă coborârea spre Sfântul Macarie care asistase de la baza dealului la toată scena. Când preotul egiptean trece pe lângă bătrân, rămâne uimit de salutul “Să ai drum bun!”, pe care Sfântul Macarie îl adresează. Neputând să priceapă, se întoarce către bătrân și îl întreabă: “Cum este posibil? Eu îți omor ucenicul care a crescut lângă tine, iar tu îmi urezi mie să am drum bun?” Răspunsul Sfântului Macarie este unul care ne dă mult de gândit, deoarece el îl privește pe preotul egiptean și spune: “Ți-am urat drum bun deoarece cel pe care te afli acum este unul rău”.

Sunt indignat, deoarece nu înțeleg cum poți avea o dragoste atât de profundă pentru cel care îți face un asemenea rău. Am găsit însă răspuns pentru liniștea mea sufletească în textul de astăzi: “Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine…” – Luca VI, 35.
De multe ori am spus că Mântuitorul Hristos a fost “diferit” prin atitudinea pe care o avea, prin mesajul nou pe care Îl aducea însă, în această Evanghelie, cu toată sinceritatea, vă spun că şochează. Este și normal să ne lase muți de uimire deoarece El este Dumnezeu.
Pentru cine citește Sfânta Scriptură este o mare surprindere trecerea de la Legea Vechiului Testament, legea Talionului – “ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”, la Legea Noului Testament, legea iubirii – “iubiți pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine”.
Omul de astăzi, egoist, mândru, nepăsător, indiferent și mai ales străin de Dumnezeu nu poate accepta un astfel de mesaj, chiar dacă acceptarea lui îi poate asigura viața veșnică.
Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. – mi se pare genială această idee. Cred că majoritatea am ajuns să iubim din interes. Îmi iubesc prietenii pentru că și ei mă iubesc pe mine și astfel rezumăm totul la un fel de “troc”. Ca să explic mai simplu de atât: “eu dau astăzi o cafea, tu îmi dai mâine o cafea”… am făcut un schimb. Întrebarea Mântuitorului este una firească: Cu ce ne-am ales? Cum am dovedit că suntem mai buni ca restul, că nu ne aflăm pe un drum rău?

Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. – versetul acesta este de neacceptat. Adică să îl împrumut eu pe “x”, să îmi spună că îmi dă împrumutul înapoi în ziua “y” și să nu mă aștept că îl aduce înapoi? Păi trebuie să aducă înapoi cu dobândă că doar eu “l-am ajutat” când a avut cea mai mare nevoie. Eu I-am făcut un favor!
Sunt doar câteva idei, dragii mei din mesajul iubirii transmis de Dumnezeu. Să iubești pe cel care te urăște, să dai cu împrumut fără a aștepta ceva în schimb, să nu iubești din interes. Idei diferite aduse de Hristos unei societăți care atunci L-a răstignit pentru ele. Astazi, o nouă societate, același mesaj și, din păcate, o nouă răstignire pentru Mântuitorul Hristos, Cel prea diferit de noi.
Haideți ca noi, purtătorii de cruci, să fim diferiți și să iubim și când suntem răstigniți o lume care este toată la fel!
Amin!

Prof. drd.
Alin Bolboașă Șofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.