Acasă Editorial Ce nu se spune despre vizita lui Cioloș la Slatina…

Ce nu se spune despre vizita lui Cioloș la Slatina…

2443

Au mai rămas vreo 24 de ore până la vizita primului-ministru al României la Slatina, anunțată pentru vineri, 30 septembrie 2016. Comunicare execrabilă. Atât din partea colegilor de platou ai lui Liviu Iolu – purtătorul de cuvânt al guvernului, care nu a pus nimic la dispoziția opiniei publice, referitor la traseul șefului Executivului, cât și a celor care fac aceeași treabă la firma din Slatina. În schimb, joi dimineața se mătura, de-ai fi zis că la Slatina vine Ceaușescu. În treacăt spus, unii îl așteaptă și astăzi…
Cel mai probabil, bazat doar pe intuiția unuia care scrie la ziare de vreo douăzeci de ani, se va tăia o panglică, chestia aia cu pâine și sare, vor mai fi niște autorități emoționate, un prefect care nu știe dacă trebuie să spună ceva ori să se facă neobservat, câteva domnițe care vor lua, de după miezul nopții, cu asalt, saloanele slătinene unde vor cere, probabil, și factură decontată de fabrica de cauciururi pentru aranjamentul podoabei capilare.
Va fi un prim-ministru conectat la problemă care, cu siguranță, va vorbi despre importanța geostrategică a fabricii de la Slatina, despre beneficiile angajatorului italian și cât de recunoscători sunt românii față de unii care îi muncesc în draci și îi plătesc exact atât cât să le convină lor, să considere afacerea de la Slatina mai profitabilă decât alte obiective asemănătoare din spațiul european, unde forța de muncă e mult mai bine plătită.

Se uită esențialul în această propagandă coorporatistă. Exact acolo unde e marea problemă. PIRELLI ROMÂNIA, o afacere care repatriază, conform legilor noastre, profitul în țara mamă, e o răsfățată a statului român. Adică, din banii plătiți de români, sub formă de impozite și taxe, accize și toate cele, către această firmă, conform datelor publice, merg, sub formă de ajutor de stat, 128,87 milioane de lei. Adică, peste 28 de milioane de euro. Pentru a fi mai ușor înțeleși: banii ăștia se dau și se pune cruce pe ei, chiar dacă apar și niște condiții subsecvente, impuse de Ministerul Finanțelor, unde un investitor autohton, de nivel mai mic, practic, nici nu visează să ajungă vreodată pe liste. Chit că e român, chit că nu repatriază peste hotare profitul, chit că e așa cum e el, dar… e de-al nostru, de acasă.
Departe gândul autorului de a se transforma în dușmanul coorporatiștilor, al investitorilor – ziceți cum vreți –, însă, pe lista scurtă a companiilor, unde e și Pirelli, care primesc ajutor de la stat în 2016, sunt turci, nemți, italieni și niciun român în zona boardului de decizie și acționariat.

Iată că statul, român (să-i zicem așa), e, uneori, mai puțin interesat să sprijine dezvoltarea celor mici și mulți, în dauna celor mari și foarte mari. Altfel, nu știu de ce, dar povestea asta seamănă foarte mult cu ce s-a întâmplat după colonizarea Americii de Sud, atunci când, în numele deschiderii față de hispanici, s-a întâmplat ce s-a-ntâmplat.
Și, din lipsă de spațiu, am lăsat de o parte astăzi acele scăpări în materie de mediu care se petrec la Pirelli, acele probleme legate de condiția salariatului de aici, care este cu totul alta față de cel care lucrează în fabricile mamă din Uniunea Europeană. Până atunci, despre vizita lui Cioloș de mâine, măcar atât trebuie știut: cât plătesc românii pentru prosperitatea unor italieni care au venit la noi pentru că aici e mai facil profitul. Și doar pentru asta!

N.A.
Iată, pe documente,lista companiilor selectate și valoarea ajutorului de stat solicitat:
Pirelli Tyres: 128,87 mil lei = aprox. 28,5 mil. euro
Arctic: 163,15 mil lei = aprox. 36 mil. euro
Clariant Products Ro: 68,69 mil lei = aprox. 15 mil. euro
Robert Bosch: 96,98 mil lei = aprox. 21,5 mil. euro
Safe Med International: 72,85 mil lei = aprox. 16 mil. euro
Alu Menziken: 90,9 mil lei = aprox. 20 mil. euro

3 COMENTARII

  1. cati bani pierde statul roman si bineneteles si romanii din cauza acestor firme care vin si ne exploateaza la maxim pe salarii de mizerie si apoi profitul merge in alta tara? nu credegti ca trebuie sa ne punem semne de intrebare? credeti ca eradicarea mondiala este doar un mit? NU!

  2. Despre aceste cifre, numai pe cine nu il intereseaza nu le stie.
    Nimic nou.
    Daca ti se pare ca iau banii romanilor, de ce nu le propui ‘matale sa plece?
    Dar sa le spui de-aici, din mijlocul angajatilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here