Acasă 7 zile 7 zile in subsidiar

7 zile in subsidiar

147

Poliția Municipală, o aroganță. Pe adresa slătinenilor!
Spun unii, din când în când, că Slatina e un oraș sigur. Și au dreptate. Până când se întâmplă o tragedie. Sau până în ziua când se identifică grave fapte antisociale. Calendarul faptelor antisociale nu-l face nici factorul de lege și ordine și nici media. Practic, rău-făcătorii acționează după regulile lor… În municipiul reședință de județ, iar informația asta trebuie făcută publică, conducerea Poliției Municipale a decis, de la sine putere, să mai mențină în cadrul echipajelor de ordine publică agenții de la Poliția Locală Slatina. Practic, ce dai cu minus, întotdeauna dă mai puțin. Eficiența echipajelor mixte nu a fost niciodată pusă la îndoială. Rezultatele, în timp, pe măsură. Cel mai plauzibil, decizia, nejustificată legal, vizează liniștea aia interioară a băieților. Ce să mai vadă și altul din afară ce e în curte la ei… Interesant ar fi ce ar avea de zis pe această temă, profesorul Silviu Neacșu, prefectul de Olt, ocupat intens în ultimul timp. Sau noul ministru de Interne, cum l-o chema pe el. Însă, răspunsul cel mai potrivit ar veni de la domnul Scaete, șeful de la Municipiu, pe resortul respectiv. Altfel, oricâtă indulgență ar exista, aici se vede doar… aroganță. Tragedia e când aceasta este plătită din bani publici.

Scornicești. „Sărbătoarea Pâinii” amânată…
La timp. Administrația orașului Scornicești a decis să amâne manifestările dedicate „Sărbătorii Pâinii”, programate pentru vineri, 2 septembrie 2016. Decisia a fost luată întrucât la acea dată, anterior evenimentului, ulterior calendarului stabilit pentru acea zi, Guvernul României decretase ziua de 2 septembrie – zi de doliu național. Decizia executivului a fost luată pe fondul tragediei petrecute în Italia. E vorba de cutremurul din centrul țării, care a afectat localitatea Amatrice și altele limitrofe, în care și-au pierdut viața un număr de 11 români. Din informații culese de la sursă, respectiv Primăria Orașului Scornicești, calendarul acțiunilor a fost devansat pentru vineri, 9 septembrie a.c… O decizie luată corect, iar comunitatea și invitații au înțeles situația dată.

Accidentul lui Scrieciu. Un alt model de linșaj public!
Acum vreo câteva zile, prin canalele de socializare, accidentul de circulație din Slatina, în care polițistul de la Circulație Ninel Scrieciu a lovit un om, la volanul unei autospeciale a poliției, a luat diverse forme de prezentare. În toate, vinovat, înjurat, blamat mai mult decât se poate, polițistul în cauză… Opinia publică e liberă. Are, fără îndoială, dreptul la exprimare. Însă, amănunte legate de îmbibația alcoolică în sânge a victimei, locul prin care s-a angajat în traversarea străzii, au eclipsat în fața… autorului accidentului. Și el, pe contrasens. Dar nu în locul unde s-a produs accidentul. În cazul de față, antepronunțarea tuturor specialiștilor în evenimente rutiere (doar România e o țară de specialiști în toate, exemplu: fotbal, politică și toate cele) irită degeaba. Și nu ar trebui să influențeze omul de la Parchet. Iată încă un model de poziție la cald, adoptată pe post de antepronunțare. Scrieciu are dreptul să-și apere poziția sa, victima la fel, dar deasupra la toate, justiția independentă… Altfel, într-un oraș cum este Slatina, amenzile de circulație aplicate de Ninel Scrieciu au o contribuție semnificativă la antepronunțare. În ziua accidentului în cauză, în Olt au mai avut loc alte evenimente rutiere, unele cu mult mai tragice decât cel de față. Cu niciun polițist protagonist, ce-i drept…

Balamuc la Prefectura Olt. Autorităţi nepregătite. Începe şcoala
În cadrul întâlnirii dintre prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (Talia Cincă), Casei de Asigurări de Sănătate şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt (Victor Iacobescu, inspector şcolar general adjunct), primari (Emanuel Enăchioaia – Potcoava – şi Ion Prioteasa – Scorniceşti), medici de şcoală şi asistente, care a avut loc la sediul Prefecturii judeţului Olt, marţi 6 septembrie a.c., situaţia avizelor sanitare în şcolile oltene este incertă. Nu se cunosc decât nişte cifre care nu au coerenţă: ba 80% din şcoli din Olt ar avea autorizaţii, ba 104 din peste 400, ceea ce înseamnă că procentajele prezentate, nu sunt conforme cu realitatea. Într-un final, spre calmarea spiritelor, situaţia şcolilor care au nevoie de autorizaţii sanitare sau care nu le au, nu este cunoscută. Vineri, 9 septembrie a.c., la prefectură, se va ştii exact ce şcoli au avizele necesare şi ce şcoli nu ar trebui să fie deschise. Persoanele implicate în realizarea inspecţiilor la faţa locului se află încă pe teren şi muncesc asiduu pentru popor, ca în cadrul şedinţei ce va avea loc la prefectură. Cu această ocazie, vom afla şi câte şcoli mai au „grupuri sanitare” în fundul curţii Nici situaţia cabinetelor şcolare nu este una roză. În special în mediul rural, acolo unde nu se cunoaşte situaţia lor, pentru că nu a trecut nimeni pe acolo, ci se aşteaptă ca de acolo să se prezinte situaţia. Până în prezent, Slatina este oraşul în care funcţionează atât medici de medicină generală, cât şi medici stomatologic şi asistentele aferente. La Potcoava este nevoie de un medic în cabinetul şcolar, postul va fi scos la concurs.

Secret de stat la ISU Olt!
Mai sunt câteva zile până la începerea anului şcolar 2016-2017, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt „Matei Basarab” încă nu are o evidenţă definitivată cu toate şcolile care necesită avize de securitate la incendii. Instituţia face un inventar al instituţiilor de învăţământ din judeţul Olt şi va trimite raportul Prefecturii judeţului Olt, care va face publice informaţiile. Practic, toată vara, asociația de gospodine de la Pompieri s-a preocupat doar de alte lucruri foarte importante, cum ar fi: cărciumi, spații comerciale, unde dacă te duci să sperii pe cineva, cei în drept reacționează în consecință. Despre școli, ca într-o butaforie de prost gust, mai la urmă… Că doar ce contează ele atât de mult. Din păcate, unele din ele chiar ar trebui închise, din punct de vedere al securității în caz de incendiu. Însă, conectați la politic, șefii de resort de la pompieri sunt băieți cuminți. Iar prefectul e de partea lor. S-a dat cu poporul…

Felicia Man, țintă! Politicul, cică n-au niciun amestec…
E discret, dar, totuși, știe toată lumea: la Inspectoratul Școlar Olt au venit, în control, de la București, niște domni, membrii unei echipe care iau la analiză activitatea curentă a instituției și, îndeosebi, a inspectorului școlar general, Felicia Man. Se caută, se sapă, se încearcă să se găsească ceva care să constituie fundamentul unei note de control, la finalul căreia să scrie, la secțiunea „propuneri”, «demiterea titularului în cauză». Titulară pe post, pe bază de concurs, Felicia Man s-a achitat corect de sarcinile și atribuțiile unei funcții cu răspundere atât de mare. Mai mult, în mandatul său de până acum, școala Oltului a fost ferită de scandaluri, de cutremure în media, cât și de disfuncționalități specifice unui sistem unde există atât de multă resursă umană. Însă, faptele bune, în general, trec neobservate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.