Acasă Cultură La 70 de ani, tenorul Antonius Nicolescu, acasă, la Slatina!

La 70 de ani, tenorul Antonius Nicolescu, acasă, la Slatina!

688
În urmă cu câteva zile, sâmbătă – 20 august 2016, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina, în prezența a numeroși oameni de cultură, oficialități locale și județene, a avut loc o frumoasă și emoționantă reîntâlnire a publicului slătinean cu tenorul de renume internațional, Antonius Nicolescu.

La evenimentul desfășurat sub patronajul Primăriei Slatina, în cadrul unui proiect coordonat de Asociația „Ecologia Bunului Simț”, ce vizează redactarea unei cărți despre cel în cauză, alături de personajul principal și soția acestuia – tenorul Antonius Nicolescu și, respectiv, mezosoprana Barbara Egel, au mai fost prezenți și Emil Moț – primarul municipiului reședință de județ, doctorul Renică Diaconescu, profesorul Elena Sârghie, coregraful Nichita Dragomira, vărul artistului – Ducu Iovu, precum și alte cunoștințe, prieteni și rude apropiate…

În curând: „Antonius Nicolescu, un artist slătinean pe scenele lumii”
Pentru început, într-o scurtă alocuțiune despre tenorul și omul „Toni” Nicolescu, ziaristul și scriitorul Dumitru Sârghie, coordonatorul proiectului – „Antonius Nicolescu, un artist slătinean pe scenele lumii”, a precizat: „În fond, de ce ne-am adunat noi aici? Ca să-l celebrăm, să-l aplaudăm și să-l venerăm pe marele nostru artist liric, tenor de renume internațional, fiu al Slatinei – Antonius Nicolescu. (…) În cinstea domniei-sale, grație vărului său – Ducu Iovu, dar și cu generozitatea primarului Emil Moț, am inițiat un proiect intitulat «Antonius Nicolescu, un artist slătinean pe scenele lumii». Odată finalizată această carte, va fi dată la toate bibliotecile școlare din Slatina și, bineînțeles, Bibliotecii Județene «Ion Minulescu»”.

Primarul Emil Moț și doctorul Renică Diaconescu, lângă tenorul slătinean
„Înainte de toate, mulțumesc pentru invitația făcută și vreau să vă asigur că Primăria Slatina va susține și de acum încolo astfel de acțiuni. Mai departe, pentru maestrul Nicolescu, doar respect și apreciere. Aș vrea să mai spun că avem cel puțin trei lucruri în comun. În primul rând: am făcut același liceu, în al doilea rând: data de 17 august este și data de naștere a fiului meu, iar în al treilea rând: suntem amândoi slătineni și amândoi iubim Slatina”, a spus și primarul Slatinei, Emil Moț, invitat de onoare, la reîntâlnirea tenorului cu orașul natal.

mot_si_renicaDe asemenea, de lângă primarul Moț, doctorul Renică Diaconescu a precizat: „Văzând imagini din tinerețea maestrului, mi-am dat seama că ne-am cunoscut în decursul timpului. (…) Slatina are nevoie de o restartare, are nevoie de un teatru, de o filarmonică, pentru recăpătarea parfumului de altă dată. De aceea, sunt sigur că veți mai fi prezent alături de noi și că veți fi unul dintre motoarele care să schimbe în bine imaginea Slatinei”.

Nichita Dragomira și Ducu Iovu, cuvinte alese pentru „fratele Toni”
Prieten de-o viață cu artistul plecat în Germania, coregraful Nichita Dragomira, la rându-i un iubitor de artă și cultură populară, a dorit să adreseze un mesaj de bun-venit celui alături de care a strâns, cu ani în urmă, atâtea amintiri frumoase: „Toni a fost și a rămas un om extraordinar, un foarte bun prieten și, în egală măsură, un foarte bun coleg. (…) De aceea, este o onoare să-ți fiu și azi aproape, îți spun «bine te-ai reîntors acasă» și îți mai spun că tu nu ai plecat vreodată de aici, fiind mereu prezent în multe dintre discuțiile noastre de zi cu zi”.

Mai departe, unul dintre cei prezenți la reîntâlnirea cu „Toni”, și care, totodată, a dorit să rostească și câteva cuvinte despre acesta, a fost Ducu Iovu, vărul artistului plecat peste hotare. Emoționat, dar pus mereu pe glume, acesta a precizat:Fratele meu de sânge Toni – Antonius Nicolescu a fost la fel de frumos ca Zeul Apollo și este și azi, la cei 70 de anișori împliniți. A iubit și a fost iubit deopotrivă, dar cea mai mare calitate a sa, în afara valorii sale incontestabile artistice, a fost cea umană. (…) A avut o carieră artistică de excepție, în calitate de tenor dramatic, o carieră care, din păcate, nu a ajuns la urechea multora dintre noi, slătinenii. Și asta dintr-o modestie exagerată a artistului. (…) Ca valoare artistică, trebuie să vă spunem că „Toni” Nicolescu a fost preferat, căutat și selectat de cele mai mari valori ale Operei Române din acea vreme și mai ales de genialul Nicolae Herlea care l-a iubit și venerat și alături de care a cântat la operă în mai multe turnee prin țară, inclusiv la Slatina. (…)”.

File de poveste despre Antonius Nicolescu: „Slatina, casa caselor mele”
Născut în urmă cu 70 de ani, la 7 august 1946 (naştere înregistrată pe 17 august) în orașul Slatina, „Toni” Nicolescu a urmat cursurile Școlii Ionașcu și mai apoi pe cele ale Liceul „Radu Greceanu”. Ulterior, a fost student la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, mai întâi la Secția Pedagogie şi mai apoi la Secția Canto.
La absolvire, în 1971, a fost angajat la Opera Națională din București, cântând atât pe scena Operei din București (alături de nume mari ale scenei lirice: Octav Enigărescu, Nicolae Herlea, Elena Cernei), cât și pe scene ale altor opere din țară și din afară (la Atena, Varșovia, Berlin).

Câțiva ani mai târziu, la jumătatea anului 1977, a emigrat în Germania, acolo unde s-a și căsătorit cu mezzo-soprana Barbara Egel, alături de care are și două fiice. Antonius Nicolescu a cântat pe scene ale operelor din toată Germania, dar și din Belgia, Luxemburg, Franța , Italia, Norvegia, Finlanda, Olanda, Japonia, fiind elogiat, apreciat, aclamat și aplaudat de cei care l-au ascultat. Din păcate, cariera sa, în plină ascensiune, a fost oprită din motive de sănătate, dar, „Toni”, așa cum îi spun prietenii, n-a uitat niciodată Slatina, fapt pentru care, după Revoluția din ’89 a venit în fiecare an acasă, iar în 1998, a primit titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Slatina.

„Mă simt măgulit de faptul că m-ați acceptat în cercul slătinenilor. Din ianuarie 1990 și până în prezent, am avut plăcerea și bucuria de a reveni în fiecare an la Slatina, casa caselor mele. Sunt multe evenimente care s-au petrecut în decurs de 70 de ani. Nu cred că am timp astăzi să le enumăr, dar vă spun că pentru mine Slatina este firul roșu al vieții mele (…) Vreau să vă mulțumesc astăzi pentru onoarea de a mă simți că fac parte din nucleul slătinean. Vă mulțumesc din toată inima! (…) Mulțumesc domnului Sârghie și autorităților locale, pentru organizarea acestui eveniment care mă onorează! Cu mult drag vă urez la toți să ne revedem în 10 ani așa bine ca și astăzi. Vă pup dulce, Toni Nicolescu”, a conchis și artistul oltean stabilit în Gemania, într-un scurt discurs ce a cuprins și datele prezentate în rândurile de mai sus…

fotos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.