Acasă Cultură Nicolae Stan – amfitrionul celei de-a XIII-a ediții a Zilei comunei Colonești

Nicolae Stan – amfitrionul celei de-a XIII-a ediții a Zilei comunei Colonești

534

Miercuri, 20 iulie a.c., în ziua de Sfântul Prooroc Ilie, la Colonești, județul Olt, a fost mare sărbătoare…

Alături de primarul reales al comunei, fostul deputat de Olt, Nicolae Stan, administrația locală din localitatea amplasată la granița județelor Olt și Argeș, i-a invitat pe toți locuitorii comunei la o petrecere de vară cu muzică de calitate, dansuri călușărești și multă voie bună, în cinstea celui care a fost Ilie Martin – un promotor și totodată bun ambasador al legendarului căluș oltenesc în întreaga lume.

Și de această dată, alături de inimosul primar al Coloneștiului şi cele două mii de persoane prezente, au mai poposit numeroase oficialități ale județului, în frunte cu președintele CJ Olt – Marius Oprescu, vicepreședintele instituției – Virgil Delureanu, deputatul Florin Iordache – președintele Camerei Deputaților, deputații Alexandru Stănescu și Dan Ciocan, senatorul Mihai Niță, doctorul Renică Diaconescu, prof. Ion Bozgă – directorul USAMV Slatina, Marin Gubandru, dar și numeroși primari ai Oltului.
În încheiere, mai trebuie spus că invitați speciali ai ediției din acest an au fost îndrăgiții interpreți de muzică populară – Mâțu Stoian și Constantin Enceanu, alături de alte nume de referință ale folclorului românesc…

Rânduri despre Ilie Martin…
După cum se ştie, multe localităţi au proprii eroi care, în timp, au căpătat proporţii de legendă. Un astfel de erou, a cărei faimă a depăşit cu mult graniţele ţinutului oltenesc, şi nu numai, a fost celebrul vătaf de căluşari – ILIE MARTIN din Coloneşti. Succesul intrării în legendă s-a datorat inspiraţiei de a-şi împleti destinul cu cel mai viguros, misterios şi magic dans ritual românesc, CĂLUŞUL, care s-a făcut cunoscut şi peste hotare. Cum locul naşterii sale devnise de mult un loc de pelerinaj al căluşarilor din zonă, ce încă mai împânzesc, de Rusalii, satele de la confluenţa ţinuturilor Argeşului şi Oltului, ideea de a înfinţa un festival căluşãresc cu caracter zonal în fiecare an, în memoria rnarelui vătaf de căluşari, Ilie Martin, autorităţii locale i s-a părut firească şi binevenită.

P.S. Ilie Martin, fiu al Coloneştiului, s-a nascut în 1876 şi a murit în anul 1962, la 86 de ani. Acesta şi-a dedicat viaţa dansului sacru, căluşul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.