Acasă Interviu Interviu cu George Șofaru, vicepreşedintele TSD Olt

Interviu cu George Șofaru, vicepreşedintele TSD Olt

1377

„Mai bine renunţ la politică decât să fiu pus vreodată în situaţia de a-mi încalcă principiile şi ţelurile pentru care lupt!”

Vorbim foarte des de o criză a oamenilor care să-şi asume puncte de vedere în spaţiul public. Dar, de multe ori, din cauza pădurii nu vedem copacii.
George Şofaru, un nume de ţinut minte, un tânăr la început de drum. Un politician care, din fericire pentru el şi a celor cărora li se adresează, nu a găsit strada pe care se află „Academia Limbajului de Lemn”. Ştie că lumea nu e perfectă, iar dacă ţi-ar da vreodată un exemplu de om imperfect, se arată pe sine, spunând, dezinvolt, că ştie unde greşeşte şi încearcă să se îndrepte.
Este membru în PSD şi nu a intrat în joaca politică pentru un avantaj. E antreprenor în mediul agricol, iar dacă, la un moment dat, e nevoie de o ploaie, de o vreme prielnică, acest lucru nu poate fi rezolvat de preşedintele organizaţiei de partid. Deci, George Şofaru e un om independent, un lucru rar în vremea noastră, un om liber în gândire, şi mai rar în vremurile noastre. Un interviu de citit, nu unul de vacanţă. Poate, o continuare a emisiunii „De la stânga la dreapta” de marţi, 5 iulie 2016, atunci când au rămas o seamă de întrebări nepuse…

– Fiecare tânăr vrea să schimbe lumea. Din punctul tău de vedere, unde are România nevoie imediată de schimbare?
– Sunt multe schimbări de făcut şi prioritară, în primul rând, ar fi schimbarea mentalităţii tinerilor, pentru că toţi visează numai cai verzi pe pereţi şi avantaje pe care speră să le obţină încălcând legea sau, eventual, să le pice din cer. Foarte puţini învaţă să îşi construiască o carieră, promovabilitatea examenelor este din ce în ce mai mică, şi asta pentru că majoritatea tinerilor au modele de proastă factură morală, care au ajuns la un nivel alegând drumul cel mai uşor, însă trăim vremuri dificile în care sita se cerne continuu şi unde vor reuşi oamenii care şi-au construit carieră şi viaţa pe o fundaţie solidă. A doua schimbare majoră care este imperios necesară ar fi schimbarea clasei politice, cu oameni capabili care să îşi dorească o carieră politică şi care să fie promovaţi pe merit, nu pe relaţiile de prietenie sau de business. Aceste două cerinţe sunt cele mai importante şi, cu siguranţă, vor aduce, după sine, multe lucruri benefice care să schimbe România, dar trebuie să fim conştienţi că rezultatele se vor vedea în timp, iar din punctul meu de vedere aceste două criterii sunt o utopie – dacă este să privim situaţia actuală. Totuși… speranţa moare ultima.

– Avem cea mai slabă încredere în instituţia Parlamentului României. Ce ar trebui să se întâmple pentru o resetare a imaginii acestei instituţii?
– Înclin să cred că aici este vorba despre o idee preconcepută. Majoritatea românilor percep parlamentarii că pe nişte oameni care nu fac nimic, care dorm la şedinţele de plen şi care fură, fără să ştie că sunt foarte mulţi parlamentari de bună credinţă, care muncesc foarte mult la elaborarea legilor. Nu neg însă că sunt destui şi care nu au ce caută în forul legislativ şi că nu ar strica o selecţie mai riguroasă a partidelor în privinţa celor pe care îi trimit în parlament că să reprezinte interesul cetăţeanului. Este nevoie de oameni de valoare în politică românească, nu doar de oamenii care aduc voturi sau bani la partid.

– Ar fi benefic un proiect politic comun între PNL şi PSD, din perspectiva alegerilor de la toamna?
– Din punctul meu de vedere nu, PSD-ul trebuie să meargă pe drumul sau, nicidecum să îşi dezamăgească electoratul aliindu-se cu PD-L, nu PNL. Nu am avea motive să facem această alianţă, iar românii cred că şi-au dat seama că marele partid de dreapta nu vine cu nimic concret şi spun asta văzând guvernul tehnocrat, format din oamenii săi, care şi-au arătat limitele iar de pe urmă acestei slabe guvernări, singurii care au avut de pierdut au fost oamenii.

– Că plătitor de impozite şi taxe către stat, tu crezi că statul face ceea ce trebuie cu banii plătiţi de ţine?
– Într-o foarte mică măsură… sunt multe lucruri de pus la punct, iar acest lucru nu se poate face decât având stabilitate politică şi un mai mare simţ al responsanbilităţii . Nu vreau să intru în detalii, pentru că acest subiect implică o discuţie mai amplă, dar încă mai sper la o nouă viziune în această privinţă.

– Oamenilor li se va cere, de către colegii tăi, să voteze cu PSD la parlamentarele din toamna. Ce fel de mesaj trebuie să-i convingă pe olteni să meargă mai departe, cu un vot pe stânga?
– Nu cred că este nevoie de un mesaj anume, iar oamenii trebuie doar să pună în balanţă guvernarea Ponta cu guvernarea Cioloş sau Boc şi răspunsurile vor veni de la sine. Suntem în perioada în care faptele ar trebui să primeze în disputa cu populismul vorbelor goale cu care ne-au amăgit partidele de dreapta, iar oltenii sunt convinşi de acest lucru.

– N-am văzut niciun lider politic, de anvergură naţională, să transmită un mesaj românilor din Anglia. De unde atâta dezinteres faţă de o comunitate aflată la răscrucea Brexitului?
– Nu aş numi dezinteres acest lucru ci doar o abţinere pentru a-i lasă pe britanici să îşi hotărască soarta. Problema pentru care ei au vrut să iasă din UE  a fost fix acest val masiv al populaţiilor care au luat cu asalt Regatul Unit iar decizia de a ieşi a fost strict a populaţiei, nicidecum a guvernului şi nu cred că ar fi fost privit cu ochi buni implicarea de orice fel a altor ţări membre UE, chiar dacă pe această cale Uniunea a pierdut un partener de calibru.

– Pe cine ar trebui să propună PSD premier după parlamentare şi de ce?
– Din punctul meu de vedere, acest lucru trebuie să şi-l asume preşedintele partidului deoarece, dacă PSD va câştigă alegerile în toamnă, o va face bazându-se pe programul elaborat de conducerea partidului şi asumat de preşedintele Liviu Dragnea, iar acest program ar fi rezultatul muncii domnului Dragnea în acest partid.

– O temă pe care am mai discutat-o, dar pe care te rog să o explici şi acum: criză de lideri locali! Cine poartă răspunderea acestei situaţii?
– Este mai degrabă o problemă naţională decât una locală, la centru este criză de lideri politici în toate partidele. În Olt, deocamdată stăm bine avându-l pe domnul Paul Stănescu, omul care a demonstrat că este un lider veritabil şi de numele căruia se leagă performanţele politice ale partidului, apoi pe domnul Marius Oprescu, care prin implicare dumnealui în activitatea administrativă a judeţului a dovedit că este un lider a cărui ascensiune nu se va opri aici iar în final nu am cum să îl uit pe domnul Florin Iordache a cărui activitate legislativă a pus Oltul pe harta politicii mari a ţării. Despre liderii altor partide nu mă pronunţ, pentru că activitatea lor este precum organul reproducător al tantarului: există dar nu se vede!

– Ce ar trebui să-i ofere statul unui român, pentru că cetăţeanul respectiv să fie cu adevărat mândru de apartenenţa sa la această naţiune?
– Un singur lucru îi poate oferi: un salariu motivant care să reflecte valoarea şi respectul pentru munca pe care orice cetăţean o face pentru ţara asta, făcând acest lucru sunt convins că va creşte şi calitatea muncii prestate şi nici oamenii valoroşi nu vor mai caută să ia calea exilului putând în acest fel să ducă o viaţă decentă aici lângă familie.

– Cu ce a fost mai bun Emil Moţ faţă de Marius Bălaşa, în competiţia pentru funcţia de primar al municipiului Slatina?
– Cu faptul că a venit în faţă oamenilor cu o echipa serioasă de numele căreia se leagă realizări concrete şi că a venit cu un plan de viitor realizabil, nu cu dezinformări sau discursuri populiste şi demagogice, oamenii au fost mulţumiţi de realizările echipei PSD şi au optat pentru continuitate.

– Mulţi preferă să stea şi să critice de pe margine. Ce caută George Sofaru în mocirla politicii româneşti?
– Nu consider că sunt în mocirlă, deşi acolo intri doar dacă nu rezişti tentaţiilor şi până acum sunt destui care nu au rezistat lor. Eu, deocamdată, sunt la început de drum, am afacerile mele din care trăiesc independent de mediul politic. Politică fac din pasiune şi încă sunt condus de idealurile pe care le-am avut când am ales să întru în politică, acela de a deveni un om politic important pentru care să vorbească faptele bune şi de care oamenii să discute cu mândrie şi respect. Mai bine renunţ la politică decât să fiu pus vreodată în situaţia de a-mi încalcă principiile şi ţelurile pentru care lupt!

– Mulţi spun că fotbalul e frumos tocmai pentru surprizele pe care le oferă. Cum e victoria Portugaliei la Campionatul European?
– Sincer, este o victorie frumoasă împotriva unei naţionale care a fost ţară gazdă, a avut publicul de partea ei şi toate atuurile pentru a câştiga. A fost un duel de tipul David vs Goliat, genul acela de dispută desprinsă, parcă, din filme în care cel slab îl învinge pe cel puternic şi reuşeşte să răzbune frustrările oamenilor oropsiţi. La început nimeni nu îi dădea nicio şansă şi toţi au ironizat această naţională care a reuşit să câştige doar un singur meci în timpul celor 90 de minute. Fotbalul de asta este un fenomen social pentru că inclusiv cei cu şanse mai mici pot fi campioni, iar acest lucru este un factor dătător de speranţă pentru orice om care speră că va veni soarele şi pe stradă lui, indiferent de condiţia socială..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.