Acasă Interviu Interviu cu Cezar Filip, primarul comunei Osica de Sus

Interviu cu Cezar Filip, primarul comunei Osica de Sus

1455

„Într-o discuție recentă, Marius Oprescu mi-a promis că ne va sprijini, în momentul în care vom demara proiectele necesare comunei Osica de Sus!”

Cezar Filip este noul primar al comunei Osica de Sus, ales de 1.539 (61,31%), sub sigla PSD. Acesta lucrează în administraţia publică de 30 de ani, ani în care a acumulat experienţa necesară epntru a cunoaşte oamenii şi probelemele acestora şi, mai ales, de a le găsi o soluţie. Osica de Sus, o comună în care trebuie investiţii, în care s-a insistat pe dezvoltare, a trecut la un al nivel, din 5 iunie s-a deschis un nou capitol. Despre planuri, despre viitorul comunei, despre ce e de făcut, în interviul ce urmează, cu Cezar Filip.

– Cum ați reușit să faceți schimbarea pe care nimeni nu o credea posibilă-n comuna Osica de Sus?
– Asta o spuneți dumneavoastră și asta credeau foarte puțini, căci rezultatul a fost cu totul altul și el a arătat dorința locuitorilor de la Osica. În ceea ce mă privește, lucrez în primărie de 30 de ani, de la 1 ianuarie 1987, perioadă în care am fost și agent fiscal, am fost și agent agricol, și am intrat de multe ori în contact cu oamenii și cu nevoile acestora. Și pe domnul Ciocan, în 2004, tot eu l-am îndemnat să candideze, iar acum am considerat că este momentul să mă implic și eu din funcția pe care acesta a ocupat-o.

-Și de ce ați ales să candideați?
– Pentru că lucrurile nu au mai mers așa cum ne doream. Pentru că ceva s-a schimbat, iar primarul nostru era altul față de cel pe care îl văzuserăm noi la început. Apoi au mai intervenit și oamenii care s-au rugat de mine, care au insistat să candidez și să aduc un suflu nou în primăria noastră. Cu greu m-am lăsat convins, până la urmă am acceptat și suntem hotărâți să facem treabă…

– Cum se face, în clipa de față, transferul de putere? Cu siguranță nu putem spune că este gata…
– Avem nevoie de timp. Lucrurile au mers normal, dumnealui a plecat, nici nu ne-am întâlnit, nici n-am vorbit, iar ce este în primărie cunosc destul de bine și sunt convins că nu vor fi probleme. Suntem la început, mai sunt și mici probleme, dar, una peste alta se pot pune la punct.

– Unde apar problemele?
– Fiind și oameni care i-au fost aproape fostului primar, sunt rețineri și mici răutăți, mai apar trageri de timp, ba că nu găsesc contractul la energie electică, ba că nu găsesc alt document, dar sunt convins c, pas cu pas, lucrurile vor fi puse la punct.

– Cu ce începeți treaba?
– Mă deranjează mizeria din târg,  gunoaiele de la marginea satului și multe, multe altele. Am început să facem ordine, am cosit de trei ori la stadion, ne dorim să facem și o echipă de fotbal, am și găsit vreo șaisprezece băieți pe care urmează să-i legitimăm, mai vrem să demarăm niște proiecte, avem de continuat asfaltarea drumurilor de exploatare, mai vrem să începem constuirea unei grădinițe cu trei săli de clasă și multe de genul acesta.

– În ceea ce privește investițiile mai mari… care ar fi acestea, domnule primar?
– Vrem să facem canalizarea în restul comunei Osica de Sus, dar și în satul Vlăduleni. Tot în Osica de Sus mai ne dorim să prindem un proiect de asfaltare, cu canal, cu extindere de rețea de apă, vrem să curățăm niște izvoare, să amenajăm parcuri, să facem o formație dinamică de călușari, poate chiar cu domnul Iliuță Brăileanu în care am deplină încredere…

– Cum veți lucra cu noul consiliu local? Cum îi simțiți pe oamenii care fac parte din el?
– Vineri am avut prima ședință de consiliu, avem opt consilieri din treisprezece, opt – PSD, cinci – PNL, iar tot ce am avut a trecut cu unanimitate, inclusiv alegerea viceprimarului. Sunt oameni tineri, cu dorință și putere de muncă, fără ambiții personale, croiți pe treabă și gata să dea o mână de ajutor comunei din care fac parte.

– Încasările la târg cum sunt?
– Față de 8 milioane acum trei săptămâni, am ajuns la 25 de milioane, duminică, 3 iulie 2016. Nu comentez mai mult, dar sper să mergem în direcția corectă, așa cum ne-am propus.

– Toată lumea vrea locuri de muncă. Dumneavoastră cum veți rezolva problema aceasta?
– În funcție de proiectele pe care le avem, de posibilitățile oferite, vom căuta să angajăm forță de muncă din comună și sper ca în viitorul apropiat să putem crea cât mai multe locuri de muncă.

– Cum veți lucra cu oamenii care în perioada campaniei, deși lucrează în cadrul aparatului propriu, n-au fost alături de dumneavoastră? Mai au loc de muncă?
– Eu apreciez oamenii de valoare și nu port ranchiună nimănui. A fost alegerea lor, i-am înțeles, tragem linie, ștergem cu buretele și mergem mai departe! În orice caz, eu știu ce poate fiecare și îi cunosc destul de bine, fapt pentru care nu am de ce să-mi fac probleme.

– Sediul primăriei este destul de vechi și cam micuț pentru localitatea Osica de Sus? Faceți ceva în sensul acesta?
– Vom face un sediu nou când vom avea ocazia și posibilitatea, chiar dacă domnul Ciocan spunea că nu vrea confort pentru salariați și vrea câte ceva doar în comună. Consider că e nevoie de o schimbare și-n primărie, fapt pentru care acum câteva zile am achiziționat trei aparate de aer condiționat pe care le-am și montat.

– Situația campusului de la liceul din localitate care mai este, domnule primar Cezar Filip?
– Momentan nu știu prea bine ce se întâmplă acolo. S-a început ceva, a fost sistat, iarăși s-a început și iarăși a fost sistat. Vom acorda mai mult timp și vom vedea!

– Se recoltează la grâu, la orz… Scot oamenii recolte bune?
– De la caz la caz. Sunt oameni mulțumiți și oameni nemulțumiți. Probleme apar însă acolo unde oamenii își găsesc terenul pășunat de animale, din cauza ciobanilor care nu au grijă de turmele lor. De altfel, împreună cu secretarul am decis să dăm o hotărâre de consiliu prin care să li se interzică accesul cu animalele în alte zone decât pășunea comunală. Nu e normal să se întâmple asta, atât timp cât omul bagă bani în suprafața respectivă și vrea să-și scoată profitul, oricât de mic ar fi acesta. Și, totuși, producțiile sunt bune: peste trei mii, la hectar. Ce-i drept, până acum, a fost un an destul de bun, din punct de vedere meteorologic…

– Ce așteptări aveți de la noua conducere a Consiliului Județean Olt?
– Cu noua conducere a Consiliului Județean Olt mă aștept să colaborăm destul de bine. Îl avem pe domnul Marius Oprescu lângă noi, mă cunoaște din ’90, domnul Ciugulea este căsătorit în Osica, iar soția dumnealui este fina finului meu… Într-o discuție recentă, Marius Oprescu mi-a promis că ne va sprijini, în momentul în care vom demara proiectele necesare comunei Osica de Sus!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here