Acasă Administrație Profil de primar

Profil de primar

748

Sunt persoane care, prin natura sarcinilor de serviciu, comunică de-a lungul timpului cu mii, zeci de mii de interlocutori, de toate vârstele și din mai toate păturile sociale.
Această experiență duce la apariția unor abilități, în a intui caracterul interlocutorului, în funcție de o serie de aspecte ca: vestimentație, modul de exprimare, scrisul – dacă este posibil – comportamentul coleric sau flegmatic etc…
Este foarte important, pentru noi toți, să știm cu cine avem de-a face, dacă interlocutorul nostru merită încredere sau nu, dacă este sincer și cinstit, sau dacă minte și înșală.

Cu ceva timp în urmă – înainte de alegerile locale, un colectiv format din Cecilia Romaniuc – profesor și critic literar, Florin Cîrstea – directorul Bibliotecii Județene Olt, Valerian Iliescu – comisar-șef (r), mai mulți reprezentanți ai presei locale și subsemnatul, ne-am prezentat în comuna Oporelu, județul Olt. Intenția era de a vorbi elevilor despre unii eroi ai comunei, care și-au dat viața în războiul de independență din 1877, prezentând cartea „Dragoste pe vit”, scisă de Valerian Iliescu, fiu al satului. Şi, cum obiceiul pământului spune că orice acţiune se face cu ştiinţa şi aprobarea primarului, am mers întâi la primărie.

burciuPrimarul, Burciu Valerin Ion ne-a primit cu amabilitate, invitându-ne la o cafea: Este un bărbat înalt, atletic și te privește direct în ochi, atunci când îți vorbește, ceea ce amintește de expresia: „Verde-n față”. De altfel, și pregătirea de inginer face din domnia-sa un tip pragmatic, care nu prea are timp să stea la taclale, căci timpul costă bani… Cu toate acestea, deși înainte de alegerile locale… a dorit să participe la acțiunea din școală, fapt ce denotă grijă față de copiii comunei.
Școala arăta micuță, dar bine întreținută și foarte curată. Surprindea în mod plăcut rezonanța în sufletele copiilor, a noțiunilor de dragoste de țară, de pământ natal, sacrificiul suprem pentru partie, mândria de a fi român, recunoștință față de eroii neamului etc.

Am plecat convins de succesul acțiunii, în sufletele copiilor, dar și surprins de modul de a gândi al primarului, căci , sincer vorbind, noțiunea de primar, pentru mine, presupunea o persoană cu burtă și chelie, cu o privire piezișă – era să-i zic vicleană – care se gândește tot timpul „ce poate face primăria pentru mine” și niciodată „ce pot face eu pentru primărie și pentru obștea care m-a ales”.
De Rusalii am fost din nou invitat la Oporelu, pentru a participa la Sărbătoarea Rozelor, care se desfășoară de peste 20 de ani la aceeași dată în comună. Grupul – căci eram împreună cu mai mulți jurnaliști – a fost primit cu aceeași amabilitate de primarul, de acum reales, înginer Burciu Valerin Ion. Se vedea, totuși, pe chipul său, grija ca totul să se desfășoare normal, fără incidente, cu atât mai mult, cu cât participa la sărbătoare tot satul, fiind invitați și artiștii de la Doina Oltului – prezentator și responsabil cu momentele vesele fiind Romică Prioteasa – precum și mulți interpreți de muzică populară de valoare ca Ileana Lăceanu…

Contrariat făță de părerea mea despre primari, mă tot uitam la primarul reales al comunei – inginerul Burciu Valerin Ion – încercând a surprinde gesturi inedite, și am întrebat câțiva săteni despre primarul lor. Aceștia afirmau că un „DA!” al primarului lor – prin telefon – poate avea aceeași părere, cu o adresă cu ștampila primăriei pe semnătura sa și cu număr de înregistrare, căci primarul lor nu-și ia cuvântul înapoi…
Când a avut o leacă de răgaz, primarul Burciu a răspuns – nu cu multe cuvinte – că este la al treilea mandat, că în primele două a reușit să introducă apă curentă și apoi a realizat și canalizarea în comună. S-a ocupat mult și de învățământul primar și gimnazial, reușind obținerea a două microbuze școlare, astfel încât elevii să poată veni la cursuri în condiții de siguranță din toate colțurile comunei.
Pentru noul mandat își propune ca pe lângă rezolvarea problemelor specifice activității primăriei să acorde o și mai mare atenție întreținerii bazelor școlare și, în mod special, să refacă integral toată infrastructura rutieră a comunei.
Se bucură că viceprimarul și consilierii aleși sunt competenți și oameni de caracter, în acest fel asigurându-se transparența și mai ales legalitatea în toate acțiunile primăriei. Altfel spus, aici nu va guverna principiul nefast: „Merge și așa!”, principiu care a dus țara în starea în care se află…

Primarul Burciu Valentin Ion asigură că aici va fi respectat cu strictețe principiul „Un om, o vorbă”, nu două sau mai multe, așa cum se întâmplă de obicei… și că va fi primarul tuturor locuitorilor comunei și al celor care l-au ales, dar și al celor ce nu l-au ales.
Experiența celor peste cinci decenii, în care am comunicat cu mii și mii de interlocutori îmi spune că primarul comunei Oporelu – inginer Burciu Valerin Ion, este un bun gospodar, energic, obiectiv și mai ales de caracter, spre binele obștei care l-a învestit cu această responsabilitate. Și poate că este, totuși, nevoie să amintim că menirea presei presupune a fi câine de pază pentru democrație.

În încheiere, doresc să adresez felicitări domnului inginer Burciu Valerin Ion – primar al comunei Oporelu, județul Olt, și să-i urez mult succes, spre binele comunității pe care o păstorește!

Victor Constantin - caricaturaConstantin Victor
Slatina – 29.06.2016

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.