Acasă Editorial Pentru MOŢ, luna de miere va fi scurtă. Sau… nu va fi...

Pentru MOŢ, luna de miere va fi scurtă. Sau… nu va fi deloc!

640

La optsprezece zile de la alegerile locale, Slatina are primar cu acte în regulă. E vorba de Emil Constantin Stelian Moț, propus acum nici un an de PSD, la început partidului, ulterior slătinenilor, pentru a fi ceea ce este în prezent.
Un om pe care mulți l-au văzut ca posesorul unui fond bun, cu o viață simplă, fără elemente complicate, normal și natural din multe puncte de vedere. A reușit să activeze o mașină de partid care e aproape impecabilă și să convingă mai mulți slătineni interesați de vot să aibă încredere în el.

Adevărata provocare pentru edilul de la Slatina a început înainte de ziua jurământului. Când a decis să înlăture supapa de la presiunea publică, acumulată în oraș, față de cele două investiții de la Fântâna Speranței și Magazinul Oltul. Acolo unde se constuiește, provizoriu, nu pe placul comunității. Ferm, primarul ales s-a dezis imediat de predecesor și de administrator public, oameni care ar fi avizat obiectivele în cauză. Însă, n-ar trebui să fie adevărat faptul că după scandal Cristian Cismaru (n.n. administratorul public) a fost rugat să nu mai plece.
Peste un primar ales, presiunile vor veni de la sine. Oamenii nu au timp să aștepte! Slatina trebuie să se schimbe repede! Căci, sunt multe de schimbat, chit că unii spun că ar fi făcut Vâlcov tot. E nevoie de lucruri mici, cu impact mare, cum ar fi: ordine în sistemul de parcare rezidențială, acolo unde, printre mașini cu număr de Bulgaria, apar furgonete înmatriculate pe Ilfov, așezate între epave, acolo de când lumea. O soluție magică sau unu normală. Ceva trebuie repede făcut! Poate și ședințele de consiliu local trebuie aduse de pe Grădiște în oraș. E un loc inaccesibil, s-o recunoaștem deschis! E o limitare a drepturilor cetățenești…
Moț trebuie să se apuce repede de un inventar al patrimoniului public! Nu contează de unde începe, căci astăzi, Slatina, sufocată de concesiuni, e ușor confuză din acest punct de vedere. Tot în același timp, are obligația să se poziționeze într-un fel anume față de contractele istorice care alimentează din bugetul public niște firme de apartament pentru întreținerea spațiilor verzi. Nu poate să treacă pe lângă aceste lucruri și nici nu are cum să invoce greaua moștenire.
Și-a asumat, ca primar, doi viceprimari. Pe care nu i-a vrut tot poporul pesedist. Știe și el asta, dar trebuie să-i pună la treabă, să-i scoată în stradă, iar nemulțumiții să se recunoască învinși, să spună: „Uite ce alegere bună a făcut primarul!”. Dacă nu merge cu cei doi, nu va putea da vina pe altcineva…
Lucruri încurcate se vor așeza în fața sa: fostele puncte termice sunt o bombă cu ceas. Acolo, în aproape toate cazurile, primăria trebuie să intervină pentru recuperarea acestora. Niște contracte făcute pe timpuri au fost călcate în picioare, iar trecerea vremii nu prescrie obligațiile beneficiarilor.
Cum se va poziționa Emil Moț în raport cu nucleara de la Salubris, în raport cu interesele județului unde funcționează un proiect european de gestiune a deșeurilor, este o temă de urmărit îndeaproape. Dai dreptate operatorului municipal, subminezi interesele județului. Faci invers, orizontul unui proces lung. Iar daunele pe care le poate cere firma de la Baia Mare sunt incalculabile.
Mai mult decât atât, oamenii cărora le-a expus viziunea sa despre Slatina, cărora le-a bătut la ușăm, trebuie să le fie în continuare în raza de acțiune a intereselor acestora! Altfel, cei care se vor simți înșelați, vor începe, mai întâi, să murmure.
Tot despre Moț: va fi nevoit să poarte un dialog cu opoziția! Să nu refuze, aprioric, ideile și inițiativele acesteia, dar să emane siguranță. Altfel și-i pune în cap, iar odată ajunși acolo, liberalii vor fi dați jos greu.

Până să le vadă pe toate acestea, primarul ales al Slatinei are în față marea provocare: să le arate slătinenilor că există viață în administrația locală și după eopca Darius Vâlcov. Iar când îi va face pe oameni să nu se mai raporteze la ce a fost între 2004 și 2012, va fi deja câștigător…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.