Acasă Actualitate „Ghilotina alegerilor”

„Ghilotina alegerilor”

296

În ultima vreme, toată viața politică a gravitat în jurul alegerilor locale. Lupta s-a dat, în principal, între PSD și PNL, numai că în București a apărut în al doilea plan o nouă formațiune: USB, ca o surpriză a scenei politice bucureștene.
Câștigătorul alegerilor locale PSD – vrea și are șanse mari să câștige și pe cele… MARI pentru a impune PREȘEDINTELUI să desemneze un PREMIER POLITIC și un TEHNOCRAT.

REZULTATELE LOCALELOR demonstreză că „începuturile” de an electoral 2016 n-au constituit un moment de schimbări radicale, în sensul a ce a putut fi REFORMA CLASEI POLITICE pentru că încă în actuala sa componență, clasa politică continuă să constituie principalul obstacol pentru progresul ROMÂNIEI – vezi procentul mic de prezență în alegeri!
O spun, pentru că deși PARTIDELE aveau oportunitatea de a face alte criterii de selecție, ALEGERILE LOCALE au fost doar de persoane, adică să fie aleși doar „OAMENII LOR”. Toate emisiunile cu caracter electoral au reliefat cu putere că ACEȘTI CANDIDAȚI s-au mărginit la MĂRUNȚIȘURI și ATACURI SUB CENTURĂ și nicidecum să înfățișeze cu seriozitate și competență proiecte comunitare complexe, integrate și structurate.
Cu alte cuvinte, nu s-a remarcat NIMENI, semn că PARTIDELE MARI nu sunt capabile să propună proiecte legate de alegerile locale și comunitățile țării. În plus, cei propuși nu au fost peste tot candidați potențiali, ci foarte mulți sunt ȘTERȘI, ori sunt cei VECHI, unii din ei chiar cu probleme penale, de aici și eșecurile răsunătoare ale „UNORA”.

Partidele și-au dovedit incapacitatea în a făuri un PLAN NAȚIONAL ROMÂNESC compartimentat, apoi la nivel local pentru NOII PRIMARI pentru ca astfel să-i determine pe ALEGĂTORI să voteze, în NUMĂR MARE, pe cine trebuie.
Ar fi interesant de văzut dacă și cum marile PARTIDE ajută PRIMARII ALEȘI cu „resurse” de la centru, cu specialiști, de a întocmi proiecte europene pentru comunitățile locale. Ori, așa ceva nu s-a întâmplat până acum și în continuare vom asista cum la nivel local se vor întocmi proiecte mai bune sau mai proaste fără sprijin de specialitate și logistică de la CENTRU încât ele se vor dovedi a fi proiecte fără viziune și vor fi respinse.
Mi se pare că, după ce se va depăși ENTUZIASMUL DE ÎNCEPUT, alegerile locale au mimat doar schimbarea, fără reforme și cred că efectele vor fi dezastruoase, iar populația în final va fi dezamăgită.
PARTIDELE MARI au preferat să nu-și sacrifice interesele imediate pe termen scurt, în locul reformelor care le-ar fi permis o politică pentru ROMÂNIA pe termen lung. Tocmai de aceea, sarcina fiecărui partid a fost să „scoată” cât mai mulți PRIMARI ca să aibă șanse cât mai mari să scoată în toamnă mai mulți parlamentari, asta pentru că se știe că un PRIMAR „ANGAJAT” serios în campania pentru parlamentare poate asigura „DE VOIE” mandatul de DEPUTAT sau SENATOR.

Alegerile locale – 2016 – au demonstrat că cea mai îndârjită dispută a fost între PSD și PNL, pornind și se la perspectiva că PARLAMENTUL VIITOR  va avea un număr cu peste 150 mai mic față de legislatura actuală.
Dacă adăugăm faptul că s-a schimbat sistemul electoral de la votul uninominal la cel pe liste, înțelegem cu ușurință că rezultatele alegerilor locale vor aduce NOI TENSIUNI în partide, în tragerea de sfori pentru că fiecare candidat vrea să fie cât MAI SUS pe liste pentru a fi sigur că ajunge în PARLAMENT.

Tensiunile vor crește cu atât mai mult cu cât PREȘEDINTELE va trebui să desemneze candidatul pentru PREMIER, nu un TEHNOCRAT ci cu CARNET DE PARTID. Ori, cum niciun PARTID nu va reuși să-și asigure MAJORITATEA, vom asista la combinații curioase, ori în jurul PSD, ori în jurul PNL, pentru a „scoate” mai multe mandate, căci un guvern de uniune națională PSD – PNL nu e posibil.
Iar DUPĂ, NOI ne vom întreba și de data asta ce ne facem când ne conduc ELITE INCOMPETENTE, căci cei care ne-au condus au avut o cumplită „sărăcie” de idei. Până acum, cu actuala CLASĂ POLITICĂ, foarte puțin probabil a fi reînoită, în aceiași parametri, nici piața politică și nici piața economică nu funcționează și nu va funcționa.

Vom asista în continuare la:
– ne vor conduce tot „ELITE INCOMPETENTE” și unele CORUPTE?
– se vor uzurpa resursele statului în dauna celor mulți?
– vom rămâne pe ultimul loc în EUROPA în privința sărăciei celor mulți?
– vom asista în continuare la INEFICIENȚĂ în rezolvarea problemelor de structură ale societății care nu mai suportă amânare?
– ori, toate cele de mai sus ar însemna un „PROHOD” al CAPITALISMULUI ROMÂNESC? Dar, oare, ce s-ar putea pune în loc?

Prof.
Ion Pătrașcu – Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.