Acasă Politic CĂTĂLIN ROTEA – primarul adevărului pentru BALȘ! Orașul unde bolile hepatice și...

CĂTĂLIN ROTEA – primarul adevărului pentru BALȘ! Orașul unde bolile hepatice și cancerul curg la robinet…

1353

Despre Cătălin Rotea…

Sunt vreo două decenii de când semnatarul acestor rânduri face presă la Olt. Rânduri în ziare, greu de numărat, ore fără număr în platourile televiziunilor locale. Muncă multă, răsplătită sufletește, de cele mai multe ori. Un privilegiu de a cunoaște oameni, locuri și faptele acestora, de a căuta să-i înțelegi pe cei aflați în vâltoarea evenimentelor…
Nu e ușor! Ajungi într-o situație cu o părere preconcepută, dată de primul impuls. Iar atunci când continui să analizezi subiectul în profunzime, vezi altceva. Măreția vine atunci când ai puterea să recunoști că lumea e altfel decât vrei tu să o vezi. Că oamenii răi nu sunt chiar cei care pun în pericol existența umanității, iar cei buni n-au întotdeauna dreptatea de partea lor.
Pe Cătălin Rotea nu am un reper în timp despre ziua când l-am cunoscut. Așa, la modul acela fizic de a întinde unul altuia mâna și a te împrieteni: „Mă numesc Alin Dorobanțu…”, „Numele meu este Cătălin Rotea…”.
Înainte de asta, de recomandarea reciprocă, l-am criticat într-un editorial pe Cătălin Rotea, acuzându-l de prea multă prezență într-un partid politic al cărui nume nu contează la aceste alegeri. Băiatul ăsta chiar m-a enervat ulterior. În loc să sune și să înjure, cum fac de obicei cei mai buni și cei mai dreptți dintre fruntașii vremurilor, atunci când sunt criticați, el s-a comportat anormal în lumea zilor noastre. Practic, la prima discuție față în față, pe undeva pe la Garda de Mediu, a ținut să-mi explice lacunele sistemului legislativ în materia sa profesională. Când i-am reamintit despre acea critică, doar a zâmbit…
Ulterior, am consemnat despre Cătălin Rotea ca despre cel mai bun prefect al județului, într-o vreme când instituția căzuse în butoiul cu mediocritate. N-a fost ușor, să știți! Practic, a redat demnitatea unei structuri pierdută în căutarea de sine. Iar dacă astăzi oamenii de acolo spun că au lucrat cu drag cu el, nu e deloc un gest de complezență.
Nu pare, dar e un tip modest. Îl vei face cu greu să vorbească despre perioada petrecută în Ministerul Finanțelor. Acolo unde a pus, efectiv, umărul la reformarea sistemului fiscal românesc, întreruptă brusc, anul trecut, la sfârșit de martie. Ar fi putut să rămână la București, fie la Ministerul Dezvoltării, fie la Slatina, măcar la Direcția de Evidență a Persoanelor Olt. Locuri de muncă bine plătite, călduțe, program ca la buget…
Ei, bine, adept al provocărilor, Cătălin Ștefan Rotea a intrat în lupta pentru câștigarea funcției de primar de la Balș, deloc pentru el, ci dintr-o obligație față de orașul unde s-a născut și-a petrecut o parte din viață, căruia i se simte dator.

Intențiile față de Balș sunt cele pe care le poate avea un om corect.13268401_1088635487842303_4450953020569137443_o Balșul de azi se scufundă sub povara mediocrității unei administrații, unde, atunci când nu a fost rea voință a fost nepricepere sau nepăsare. Cât cuprinde, din fiecare. Sau, uneori, toate la un loc.
Balșul de astăzi merită un punct de plecare. Un loc de unde să înceapă modernizarea, aia promisă până acum, din patru în patru ani, de cei care au câștigat alegerile după 1989, dar care au uitat să se apuce de treabă. Sau, cine știe, au început treaba cu o lungă pauză. Atât de lungă că uneori, și un mandat de primar format din patru ani, cu 365 de zile pentru fiecare an în parte, e prea puțin.
Cătălin Rotea e la o vârstă nepermis de mică pentru a-și bate joc de sine, pentru a compromite un nume de referință în Balș. Iar votul său la primărie, pe care îl vor da bălșenii, nu e recompensă, ci o obligație pentru un tânăr aflat în fața provocării vieții sale…

……………………………….

Jurnal de război. Cătălin Rotea demască!
Balș – orașul unde bolile hepatice și cancerul curg la robinet…

Luni, 30 mai 2016, candidatul PSD la funcția de primar în orașul Balș, Cătălin Ștefan Rotea, a organizat o conferință de presă la sediul său de campanie…

Acesta a ținut să aducă la cunoștința opiniei publice din Balș o stare de-a dreptul alarmantă, care se încadrează în zona siguranței naționale. Astfel, la Balș, orașul pe care îl conduce un primar care vede totul numai de la balcon, CALITATEA APEI POTABILE pe care o consumă peste 18 mii de locuitori ai orașului, copii, bătrâni, tineri și nu numai, este DEPLORABILĂ.
Potrivit unor rezultate de analiză de laborator, prezența nitriților este de 20 de ori peste limita admisă consumului uman. Practic, în fiecare zi, prin fiecare pahar cu apă consumat, plătit societății locale de distribuție, bălșenii primesc un spor de boală garantat, girat de cel care vrea să le fie primar încă un mandat…

Apă periculoasă pentru cetăţeni
Deși, potrivit celor declarate de Rotea, la nivelul autorităților publice locale se cunoaște situația catastrofală a apei potabile, nimeni nu ia nicio măsură. Banii publici necesari unei alocări în acest sens se duc pe diverse achiziții făcute de un primar care crede că dacă pune pe ultima sută de metri o nouă băncuță în oraș, apa devine potabilă iar oamenii votează pentru continuitate. Continuitate în boli hepatice și forme diverse de cancer.
„Joi, 26 mai, am participat la şedinţa de consiliu local, am avut o intervenţie referitoare la un proiect de hotărâre a consiliului, cu acordul preşedintelui de şedinţă. L-am întrebat pe domnul primar Mădălin dacă e vreo problemă cu apa din Balş, furnizată de SC Apă Canal Olteţul SRL. Mi-a zis să întreb compartimentul de specialitate. „În data de 10 mai 2016, unul dintre agenţii economici din Balş a trimis către laboratoarele autorităţilor competente din judeţul Olt o serie de probe de apă care proveneau din reţeaua publică a oraşului Balş. Rezultatul testelor, şi s-au făcut două teste, nu corespunde prevederilor Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile. Nitriţii sunt peste limita maximă admisă, care e de 0,5 miligrame pe litrul de apă. În urma analizelor au rezultat peste opt miligrame/litru/apă. Cea de-a doua analiză a dat un rezultat de şapte miligrame pe litru de apă. Respectivul agent economic şi-a oprit activitatea pentru că n-a vrut să folosească apa respectivă la produsele pe care le comercializează şi-a remediat deficienţele. A cumpărat pe cont propriu o instalaţie de neutralizare a nitriţilor şi îşi va relua activitatea. Dar marea problemă este că, în momentul de faţă, şi nu aş vrea să nominalizez, este un agent economic care face alimentaţie publică. Şi numele lui a fost prezentat pentru că a existat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care s-au prezentat aceste aspecte. Eu de acolo am informaţiile, erau publice”, a spus Cătălin Rotea.

Primăria nu şi-a informat cetăţenii de pericolele la care sunt expuşi
Cătălin Rotea mai spune că operatorul de apă-canal al oraşului Balş oferă, în prezent, apă improprie consumului uman şi animal. Concentraţia nitriţilor din apă este cu 20% peste limita maximă admisă de legea în vigoare:
„Ce produc nitriţii? Boli hepatice şi cancer şi mult mai multe afecţiuni ale organismului. Sunt foarte responsabil cu ceea ce spun şi am aşteptat ca în ultimele două săptămâni primăria sau operatorul local de apă să ducă acest mesaj la oameni şi să genereze o campanie de informare a oamenilor pentru că apa pur şi simplu nu este bună de băut. Nu este campanie electorală, nu este propagandă. Este o vină care a fost generalizată de-a lungul ultimelor mandate ale primarilor, dar normal că se răsfrânge asupra conducerii actuale a primăriei şi asupra conducerii actuale a operatorului de apă. Cred că nici unul dintre noi nu şi-ar permite să dea copilului să bea apă în care nitriţii sunt de peste 20 de ori peste limita admisă”.

„Genocid la adresa bălşenilor”
Cătălin Rotea e decis să se implice! Și o va face ca un primar responsabil! O campanie de informare, dar și achiziția de îndată, după alegerile din 5 iunie 2016, a unei instalații de neutralizare a nitriților. Locuitorii orașului Balș au dreptul să primească servicii publice de calitate, eficiență și transparență în administrația locală. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum…
„Acum câteva zile, chiar în faţa sediului, am fost abordat de cineva din conducerea operatorului de apă care mi-a spus că nu e bine să împrăştiem nişte zvonuri prin oraş că vom opri apa, că nu e bine să panicăm lumea că apa nu e bună de băut, că, până la urmă, şi citez, «de 30 de ani apa e proastă în Balş şi n-a murit nimeni». Deci cam ăsta e genul de responsabilitate pe care directorul de la Apă-Canal Olteţul îl are faţă de oamenii care îi plătesc salariul. Nu se va opri apa în Balş, nu avem intenţia să oprim apa, nu avem intenţia să cerem asta. Pentru că apa poate fi folosită pentru spălat. Dar pentru consumul uman, pentru gătit, nu poate fi folosită. Şi îmi pare rău că a trebuit să vin s-o spun eu, după două săptămâni în care primăria a avut la cunoştinţă pentru că a exitat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Putea să se intereseze la laborator să vadă probele, dar a dat dovadă de foarte multă iresponsabilitate şi eu aş considera-o, şi nu mă feresc de vorbele mari, un genocid la adresa bălşenilor. E adevărat, nu a murit nimeni din apă, că nu bei un pahar de apă şi cazi din picioare, dar vă daţi seama în ultimii ani aceşti nitriţi cât de mult rău au făcut sănătăţii copiilor, bătrânilor, de fapt tuturor locuitorilor Balşului. Profit de această ocazie să îi înştiinţez pe toţi bălşenii că prioritatea mea, dacă îmi vor acorda votul lor de încredere, este achiziţia unei instalaţii de neutralizare a nitriţilor, aşa cum a făcut agentul economic. E adevărat că agentul economic are o conductă de apă şi costul e mai mic, primăria are nevoie de costuri mai mari. Dar nu cred că putem să economisim vreun ban dacă sacrificăm sănătatea şi viaţa bălşenilor. Prioritatea mea va fi să achiziţionăm o instalaţie de neutralizare a nitriţilor care să facă posibil ca apa să se încadreze în limitele maxime admise, să fie potabilă”, a mai spus Rotea.

Iată cum se definește excesul de nitriți în apa potabilă: „Nitratul sau azotatul este substanța nocivă care se transformă în nitrit/azotit atunci când ajunge în stomac, în mediul acid. Odată ajunse aici, aceste substanțe nocive, în cantități mari, pot provoca două situații: sufocă celulele stomacale, amplifică fermentarea zahărurilor și cresc nivelul acidului lactic; se unesc cu aminele conținute de proteine și formează nitrozaminele – cele mai cancerigene substanțe care se pot întâlni în organismul unui om bolnav. Acestea pot chiar modifica ADN-ul”. (Sursă Informație: Internet)

Acum este de înțeles de ce în Primăria Balș se bea apă plată la bidon. Cumpărată din bani publici. Mai departe, vin mai multe întrebări: Cum îi poate privi în ochi primarul orașului pe oamenii cărora le servește boală garantată la robinet? Sunt cumva bălșenii niște oameni inferiori? Au ei limitat dreptul la o viață sănătoasă și la viață în general? Răspunsul îl poate oferi fiecare bălșean în parte, duminică 5 iunie 2016.

Tăcerea vinovată a primarului Teodosescu…
De la apariția primelor declarații făcute de Cătălin Rotea până când au prins contur aceste rânduri, au trecut vreo câteva zile bune. Un om care se știe nevinovat, care a făcut totul pentru eliminarea acestei situații, prin pârghiile funcțiilor pe care le deține ar fi reacționat într-un fel. În mod public! Mădălin Teodosescu, încă primar la Balș, și aghiotanții săi de la… ferma de apă nepotabilă, tac complice, unii cu alții.
Altfel, și celelalte instituții ale statului, atât de exigente în ultima perioadă cu Sănătatea, sunt la fel de… nepotabile…

…………………………………………………

BĂLȘENII NU SUNT OAMENI PROȘTI! Ady de la primărie știe?

Spunea un clasic, un mare sociolog suedez: „Atunci când ești la putere, încearcă să-ți faci timp, să iei lecții, pentru a învăța să pierzi!” Cu siguranță, de când e primar, Mădălin Ady Teodosescu de la Balș nu a avut timp să citească sociologi suedezi, și nici să priceapă că funcția de primar nu e un dat anume pentru el. Că cine ocupă această poziție se află vremelnic, iar mai târziu sau mai devreme pleacă acasă. Fie în aplauze, fie în imposibilitatea să aplaude, dată de o anumită jenă la încheieturile mâinilor…

Gesturile din ultima perioadă, făcute de primarul de la Balș, seamănă a disperare. Dacă nu înseamnă, efectiv, chiar așa ceva. Dintr-o dată, bălșenii sunt oameni, iar primarul merge printre ei și stă cu cetățenii de vorbă. Exact cu cei pe care, timp de patru ani, i-a ignorat și nu s-a deranjat să relaționeze.

Iar, bărbătește, la orice provocare de dezbatere, venită de la Rotea sau de la oricine altcineva, a răspuns cu același spate întors. Păi, când ești cel mai bun, când îți rupi în fiecare zi petece din cămașa de pe tine, pentru a le da semenilor aflați la nevoie, cum să fugi? De cine să fugi?

Însă, aceste gesturi, mărunte altfel, asociate cu mizeriile plătite împotriva unora sau altora, căci cei care sunt scuipători de meserie nu lucrează gratis, sunt scuzabile față de perpetuarea în minciună…

În 2012, în fața alegătorilor din partea USL, candidatul de la Balș, susținut de PNL, venea cu multe promisiuni, realizabile, nu într-un interval de patru ani, ci chiar mai repede. Acum, de sub covor, aceleași promisiuni sunt scoase la aerisit. Adică:

– Finalizarea investiției privind modernizarea străzilor orașului;
– Rețea de canalizare în Româna și Vârtina;
– Continuarea proiectului demarat pentru Centura Ocolitoare;
– Finalizarea adăpostului pentru câini comunitari;
– Darea în folosință a blocurilor de locuințe sociale;
– Crearea de noi locuri de muncă;
– Continuarea investițiilor la școli și licee;
– Reabilitare, modernizare, dotare Casa de Cultură;
– Accesarea fondurilor pentru anveloparea blocurilor;
– Finalizare cimitir zona Jumuga – Turnuri;
– Complex de agrement Aqua Parc, Grădină de vară, terenuri sportive, zona stadion.

O parte semnificativă din aceste investiții au rămas pe hârtie, așa cum au fost în 2012 pentru 2016. Pentru fiecare în parte e o poveste, dar bălșenii citesc, văd și se conving. Iar dacă s-a făcut ceva, e ca-n reclama de la Altex. Aia cu „Scump, doamnă, scump… Dincolo era mai ieftin”. Dar, aici nu e glumă și nici marketing. E administrație locală făcută pe banii bălșenilor. De acasă de la ei, plătiți ca impozite și taxe locale. Iar când un om își repetă obsesiv ce trebuia să facă acum patru ani și spune că se apucă acum de treabă… mai merită să fie crezut? Din nou, și nu în ultimul rând: Oare ce au făcut instituțiile statului la Balș, în ultimii ani? Au văzut și ele ce înseamnă administrație locală…

Altfel, măcar, acolo, cât de puțin, Mădălin de la primărie e spre drumul cel bun. Chiar dacă nu a ajuns pe el. Unde se duce Rotea în campanie și stă de vorbă cu oamenii, și le explică punctual că lor li s-a promis și nu li s-a făcut nimic, a doua zi vine primarul și dă cu grederul pe stradă. Să îndrepte groapa și să câștige voturi.
Numai că, bălșenii sunt oameni inteligenți. Mult mai inteligenți de cât îi vede primarul care i-a subestimat și atunci când s-a mutat la casă, cam cât un bloc, într-un cartier unde doare a sărăcie și necaz…

P.S. Aș vrea ca Rotea să nu aibă dreptate!
În urmă cu ceva vreme, la intrarea în Balș, biciclist pe un trotuar, un tânăr a căzut într-o groapă și a murit. Nedrept, la vârsta sa, stupid de-a dreptul, revoltător…
Astăzi, pe la nu știu ce instituție, e un dosar în lucru. Oamenii, probabil, își fac treaba. Audieri, expertize, câte și mai câte. Cam încet, ce-i drept. Dar, mă rog un singur lucru: Cătălin Rotea să nu aibă dreptate, atunci când spune că: „Îmi propusesem să nu deschid acest subiect niciodată. Lângă parcul care ar fi trebuit reabilitat și lângă trotuarele care afi trebuit modernizate a murit un om. A căzut cu bicicleta într-o groapă.  Este un dosar în curs și Justiția își va face treaba. Nu doresc răul nimănui, nu l-am dorit niciodată, important este să se afle în responsabilitatea cui era. Ar putea totuși Mădălin să o primească pe mama băiatului în Primărie! Nu-i cere bani. Am discutat de multe ori cu femeia. Nu-i cere bani. Vrea doar să discute cu el. Nu trebuie să o amenințe că o dă afară cu jandarmii. S-au făcut 6 luni de când a murit acel băiat. Femeia este foarte supărată . Este normal când îți pierzi un copil de 20 și ceva de ani. Mădăline, dna Nițu nu vrea bani, vrea doar să vorbească cu tine. N-o mai da afară cu paza din Primărie.  E un om”.

Dacă lucrurile sunt așa cum spune Rotea, e nevoie de o subscripție publică! De strâns bani mulți, pentru că un tratament pentru un om atât de insensibil, cu siguranță, costă mult de tot. Dă, Doamne, ca toată povestea aceasta să fie doar un coșmar! Altfel, într-o lume normală, funcționa, încă de atunci, de când s-a produs, prezumția de moralitate tradusă în demisia de onoare…

13235219_1087786954593823_8320455347529386020_o

– COD MANDATAR FINANCIAR (CMF): 21160002 – PRODUCĂTOR:  SC REX MEDIA PRESS SRL – LA COMANDA: PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.