Acasă Actualitate O nouă boală vine din Balcani

O nouă boală vine din Balcani

711
foto: fabricadelapte.ro

România se află în pericol din cauza evoluţei dermatozei nodulare virale bovină, venită dinspre ţările sudului Dunării: Bulgaria, Grecia, Turcia. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt  (DSVSA) informează populaţia că există un real pericol ca boală să extindă şi în ţara noastră. Astfel, DSVSA doreşte ca crescătorii de bovine să fie bine informaţi şi prezintă câteva date cu privire la această boală, precum şi principalele recomandări pentru evitarea pătrunderii virusului.

Cum se manifestă dermatoza modulară virală bovină!

Boala se  exprima prin febră şi dermatită nodular generalizată, nodulii fiind observaţi pe corp, inclusiv pe bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoasei nazale şi bucale. Aceeaşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Nodulii se pot dezvolta şi intern, în tractul gastro-intestinal, în trahee şi plămâni, ducând la apariţia pneumoniilor primare şi secindare. Uneori, animalele afectate pot muri. Animalele afectate pot exprima şchiopături determinate de inflamaţii ale tendoanelor sau de infecţii bacteriene secundare, precum şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi ale zonelor declive şi picioarelor. Boală mai poate determina mastite şi leziuni permanente ale sfârcurilor glandei mamare, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă atât la tauri cât şi la vaci. În teritoriile în care pătrunde virusul, boală este dificil şi costisitor de eradicat, datorită măsurilor de control stricte şi a faptului că vaccinul folosit nu este unul aprobat în Europa, este greu de procurat, iar în urmă administrării animalele vor trebui ucise pentru a nu reprezenta un eventual excretor de virus.

Ce recomandă DSVSA!

DSVSA recomandă notificarea imediată a medicului veterinar de liberă practică împuternicit de acastă direcţie, a modificării stării de sănătate a animalelor, a tuturor cazurilor de mortalitate sau tăiere de urgenţă, iar până la sosirea personalului sanitar-veterinar se va proceda la izolarea animalelor bolnave, păstrarea pe loc a cadavrelelor, a cărnii, a organelor sau a altor produse rezultate de la animalele tăiate de urgenţă, luând măsuri ca acestea să nu fie folosite sau vândute.

– Evitarea achiziţionării de animale din  târguri neautorizate sanitar-veterinar, neidentificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date, fără documente sanitar-veterinare, iar în cazul în care are loc mişcarea între judeţe, doar cu avizul DSVSA Olt.

– Respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la asigurarea reproducerii bovinelor din exploataţie numai prin utilizarea reproducătorilor autorizaţi sanitar-veterinar.

– Introducerea după cel puţin 15 zile a bovinele nou-achiziţionate în efectivele constituite în turme sau cirezi; aceste animale vor fi ţinute în perioada de 15 zile numai în exploataţia proprie.

– Întreţinerea bovinelor şi a adăposturilor acestora în conformitate cu normele de protecţie şi bunăstare a animalelor.

– Efectuarea dezinsecţiilor periodice în adăposturi şi pe corpul animalelor cu substanţe recomandate de medicul veterinar, cu scopul protecţiei faţă de insectele hematofage care pot transmite această boală şi nu numai (de exemplu şi boala limbii albastre).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.