Acasă Interviu Interviu cu Emanuel Oproiu, subprefectul județului Olt: „Aș vrea ca…”

Interviu cu Emanuel Oproiu, subprefectul județului Olt: „Aș vrea ca…”

1005
„Aș vrea ca oltenii să rămână mai departe convinși că Prefectura Olt este o instituție deschisă, iar probleme sesizate aici sunt tratate cu toată seriozitatea!”

Principala reprezentantă a Guvernului României în teritoriu, Instituția Prefecturii, este mecanism principal de funcționare a seriviciilor de interes public, cu reprezentare județeană. Practic, relația Guvern-Cetățean se asigură, în mare parte, prin pârghiile lucrative definitorii, menite să ducă la o stabilitate instituțională, cât să și mențină încrederea cetățenilor în autoritățile publice.
Poziția de subprefect este ocupată, la nivelul județului Olt, de economistul Emanuel Oproiu, din 26 martie 2014. Un bun cunoscător al modului de funcționare a administrației locale, a relațiilor dintre instituții, acesta reușește să își achite, corect, sarcinile de serviciu, rezultate din ceea ce, generic, poate fi numită: fișa postului…

– În prag de alegeri, un volum de muncă mai intens?
– Intensitatea activității curente nu e dată de un eveniment anume. Fie el și programat, așa cum sunt alegerile la care faceți referire. Cred că nu numai eu, ci toți funcționarii care lucrează în cadrul Prefecturii Olt își ghidează activitatea zilnică după principii cum ar fi; legalitate, imparțialitate, obiectivitate, transparență, eficiență, responsabilitate, cât și orientarea către cetățean…

– „Orientarea către cetățean”. Nu e un termen prea pretențios?
– Nu! Nicidecum! Practic, principiile despre care v-am vorbit anterior se raportează, și ele, la cetățean și nevoile sale. Răspundem la petiții, analizăm situații curente date de activitatea instituțiilor guvernamentale cu reprezentare în teritoriu, iar în fondul acestor activități se află cetățeanul și problemele sale. Până la urmă, o instituție publică asta urmărește: respectarea drepturilor cetățenești. Și, deși pare un punct de vedere personal, instituțiile tocmai asta vizează și ele: drepturile individului, asigurate prin legalitate, imparțialitate, transparență, eficiență, cât și responsabilitate.

– În ultima perioadă s-au schimbat o serie de demnitari, de prefecți și subprefecți, la nivel național. Cum vedeți acest lucru?
– Există o minimă emoție, dată de sensul întrebării dumneavoastră. Însă, tot legea care fixează cadrul legal al instituției în care lucrez vorbește de mobilitatea titularilor principali din instituția unde activez în prezent. E o condiție cunoscută înainte de a ajunge aici, știută și respectată întocmai. Decizia aparține structurilor guvernamentale, iar înaintea ei se află de fiecare dată o evaluare a modului privind exercitarea atribuțiilor de serviciu.

– Relaționați cu administrațiile locale. Cum decurge, în prezent, acest lucru?
– O să vă ofer un răspuns care se leagă de prima întrebare a dumneavoastră: în prag de alegeri, și nu voi vorbi de campania electorală, există o presiune suplimentară, acolo, în teritoriu, în primărie. Oamenii înțeleg, interpretează, iar de multe ori vin la noi pentru a obține o recomandare menită să reglementeze un raport juridic, dat de dreptul de a alege, de a fi ales, de a face parte din diverse structuri elective. Acum, e o intensitate specifică, dar cu imparțialitate, vorbind pe litera legii, fără a lăsa de o parte spiritul ei, cu obiectivitate, se rezolvă și aceste adevărate noduri gordiene ale unor situații date. Nu uit să vă reamintesc: se acționează acum cu deosebită celeritate. Satisfacția vine atunci când vom reuși să convingem ambele părți, dacă putem vorbi în acest sens, că dincolo de justețea unei opinii, dreptatea e doar una singură. Încerc să-i conving și pe cei care nu au dreptate, de acest lucru…

– Comunicarea actelor administrative. Se realizează conform așteptărilor?
– În județul Olt s-a format, în timp, un corp profesionist de funcționari publici, de oameni care știu că trebuie să faci astăzi ceea ce trebuie făcut. Să înscrii voința autorității locale, fie dispoziții de primar, fie hotărâri de consiliu local, într-un cadru legal. Altfel, vedeți și dumneavoastră, avalanșa de situații limită, când răspunderea penală vizează funcționari ai statului, ce nu ar trebui să ajungă părți responsabile. O precizare în contextul răspunsului dat, chiar dacă se subscrie întrebării puse aici: nimeni nu e mai presus de lege. E o prevedere constituțională, însă nici necunoașterea legii nu scutește pe nimeni de răspunderea în fața instituțiilor de drept. Vă mai spun că, și dacă ar fi încheiat necorespunzător, un act administrativ, care trebui să ajungă la prefectură, odată ajuns la timp, poate fi corectat, iar asta e bine pentru emitent.

– Sunt situații când respingeți hotărâri de consiliu, dispoziții de primar?
– Da, dar nu aș vrea să intru în detalii legate de ele. Ar fi un amestec în afacerile interne ale unor autorități locale. În unele din ele se ajunge în instanța de contencios, iar decizia finală e a justiției. Deci, o altă instituție a statului are competența de a se pronunța definitiv. Așa că, vreau să cred că am răspuns și corect, și sincer, în același timp.

– Colaborarea dumneavoastră cu prefectul Silviu Neacșu…?
– Aș vrea să vă răspund într-un singur cuvânt: instituțională. Dar, e nevoie de unele completări. Între mie și domnia-sa este o transparență dezinteresată. Nu apărăm interesele niciunui grup, de orice fel ar fi acesta. Înțelegem, împreună, necesitatea acestei colaborări, în vederea atingerii indicatorilor finali ai traseului de parcurs. Astăzi, Prefectura este o instituție apolitică, unde nu se poate altfel.

– Cum receptați promptitudinea relațională a celorlalte instituții guvernamentale, față de Prefectura Olt?
– De la caz la caz. Uneori, e nevoie de lămuriri suplimentare, de impulsuri, dar situațiile limită sunt tratate, totuși, cu seriozitate. Poate și o legislație neclară, de unde lipsesc raporturile bine delimitate între unele instituții și prefectură. Însă, din sensul lipsei de promtitudine, nu au fost înregistrate sincope care să afecteze buna funcționare a mecanismului instituțional.

– Ce sfaturi le dați competitorilor înscriși în cursa alegerilor locale?
– Cred că e mult spus „sfaturi”, dar profit de această posibilitate de dialog, oferită de Ziarul de Olt și încerc să le transmit participanților ce se regăsesc în cursa electorală pentru alegerile din 5 iunie, să respecte legea, să înțeleagă că avem o legislație electorală, unde prevederile sunt clare, iar încălcarea acestora produce sancțiuni de la caz la caz. Administrative, contravenționale, penale, chiar… Și nu spun că acolo unde vor fi sesizări, iar aspectele se vor dovedi în integralitatea gravității se poate merge până la invalidarea mandatului de ales local. Ori, cred, personal, că așa ceva nu își dorește nimeni.

– Aștept de la dumneavoastră, în încheiere, un mesaj pentru cetățenii județului Olt!
– Aș vrea ca oltenii să rămână mai departe convinși că Prefectura Olt este o instituție deschisă, iar probleme sesizate aici sunt tratate cu toată seriozitatea! Mai mult, dacă rezolvarea lor nu se poate face în sensul solicitat, oricum, urmărim cu atenție, procedurile complementare, accesorii în rezolvarea petițiilor semnalate către noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.